Potovalna lekarna: Vsebuje naj tudi zaščito pred soncem, nego po sončenju in morebitnih opeklin

Bonbon, 18.7.2020
Profimedia

Del prtljage, brez katere se nikakor ne odpravljajmo na pot, je potovalna lekarna. V njej morajo biti razkužilo za roke, tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam.

Po letu, v katerem se je za nekaj mesecev vse postavilo na glavo, svet pa se je skrčil med stene naših domov, je želja po odkrivanju vznemirljivega neznanega velika. Da je zdravje na prvem mestu, nam je danes najbrž jasno bolj kot kadarkoli. Zato naj želja po sončenju, koktajlih in počitniških simpatijah ne bo edino, kar boste vzeli s seboj na dopust. Odgovorno in pomembno je s seboj vzeti tudi potovalno lekarno. V kovčku ne zasede veliko prostora, v ključnem trenutku pa bo vredna zlata.

Kam grem? Kaj bom počel oziroma počela? Kako dolgo bom na potovanju? Kaj moram vzeti s seboj? Ključna vprašanja, ki si jih postavimo, ko začnemo polniti kovček.

image
Profimedia

Zaščitno masko imejte zmeraj pri roki

Vedno moramo imeti s seboj dokumente in njihove kopije, po potrebi vizume in dodatne fotografije, zdravstveno zavarovanje za tujino in potrdila o cepljenju. Pametno si je že doma priskrbeti naslove in telefonske številke zdravstvenih ustanov v državi, kamor potujemo, in pristojne slovenske ambasade, prav tako je dobro imeti pri sebi številko osebnega zdravnika, da se lahko po potrebi po telefonu posvetujemo tudi z njim.

Vaši najboljši prijatelji na poti:
• zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam (za otroke sirupi in svečke),
• zdravilo proti prebavnim težavam in nadomestilo za izgubljene minerale (medicinsko oglje, odvajalo, rehidracijski prašek),
• zdravilo proti potovalni slabosti,
• zdravilo proti alergijam v obliki tablet ali kapljic za oči,
• prva pomoč (sterilne obveze, gaze, obliži, povoji, elastični povoj, razkužilo in škarjice),
• termometer za merjenje telesne temperature,
• pinceta za odstranjevanje manjših tujkov iz kože (klopov, trsk …),
• izdelek za nego po sončenju in izdelek, ki blaži morebitne opekline,
• zaščita pred piki insektov (komarji, klopi),
• izdelek za nego in zdravljenje po pikih insektov.

Predvsem pred daljšimi potovanji ali potovanji v eksotične kraje je dobro pred odhodom obiskati osebnega zdravnika ali pa se o morebitnih potrebnih ukrepih glede zdravja pozanimati pri pristojnih zdravstvenih ustanovah.

image
Profimedia

Del prtljage, brez katere se nikakor ne odpravljajmo na pot, je potovalna lekarna. V njej morajo biti razkužilo za roke, tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, proti driski in za zdravljenje zaprtosti ter proti potovalni slabosti, prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju, zdravila proti prehladu, zdravila proti alergiji, tablete za čiščenje vode (če potujemo v kraje, kjer ni na voljo ustekleničene vode), sterilne obveze, obliži, povoji, gaze in razkužilo, škarjice, elastični povoj in termometer. Ne pozabimo na rezervna očala in vzemimo tudi dovolj rezervnih baterij oziroma polnilec za polnjenje medicinskih aparatov, če jih potrebujemo. V koronskem letu mora z vami na pot obvezno tudi zaščitna maska za obraz. Vzemite jih več, nekaj jih imejte vedno pri roku, preostale shranite v kovček.

image
Profimedia

Otroci niso pomanjšani odrasli

Potovalna lekarna naj vsebuje tudi izdelke za aktivno zaščito pred soncem, za nego po sončenju in pripravke za nego morebitnih opeklin. Priporočljiva je tudi zaščita pred piki insektov. Posebno pozorno morajo potovalno lekarno pripraviti kronični bolniki. Na dopust oziroma na potovanje morajo vzeti zadostno zalogo zdravil, ki jih redno jemljejo. Zaradi morebitnih nepredvidenih okoliščin naj jih s seboj vzamejo za vsaj teden dni več od predvidenega trajanja potovanja, še pred odhodom pa naj se z zdravnikom posvetujejo, kako prilagoditi režim jemanja zdravil morebitni spremembi časovnega pasu. Kronični bolniki naj imajo obvezno s seboj tudi spremno pismo zdravnika o boleznih, trenutnem stanju, alergijah, terapiji in morebitnih opravljenih operativnih posegih. Poskrbeti je treba za prevod pisma v angleščino ali jezik dežele, kamor bolnik potuje. Bolniki, ki lahko zaradi narave svoje bolezni izgubijo zavest, naj nosijo obesek ali zapestnico z opozorilom o svojem stanju v angleškem jeziku.

image
Profimedia

Otroci niso pomanjšani odrasli, zato imajo specifične potrebe glede uporabe zdravil. Zdravila, ki jih jemljejo odrasli, večinoma niso primerna za otroke, zato se posvetujte s farmacevtom ali pediatrom in nabavite otrokom primerna zdravila za samozdravljenje in druge potrebne pripomočke. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži skupaj z navodilom za uporabo.

image
Profimedia
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku