Poslovil se je legendarni ameriški filmski igralec Kirk Douglas

M.R., 6.2.2020
Reuters

V 104. letu starosti je umrl igralec Kirk Douglas in ikona Hollywooda, ki je v filmski industriji ustvarjal kar šest desetletij.

Douglasovo smrt je v javnosti potrdil njegov sin Michael Douglas. "Z izjemno žalostjo moramo z mojima bratoma sporočiti, da nas je danes zapustil Kirk Douglas. Za svet je bil legenda, igralec zlatega filmskega obdobja ... zame in za moja brata Joela ter Petra pa je bil preprosto oče," je zapisano v sporočilu.

"Naj zaključim z besedami, ki sem mu jih namenil na njegovem zadnjem rojstnem dnevu in bodo vedno resnične. Oče - tako rad te imam in tako ponosen sem, da sem tvoj sin," je izjavo za javnost zaključil sin, prav tako igralec in tudi oskarjev nagrajenec.

image
Danny Moloshok Michael Douglas z očetom Kirkom na zabavi po podelitvi oskarjev leta 2009.

Kirk Douglas sicer oskarja nikoli ni dobil je bil pa zanj prvič nominiran že leta 1949 za film Šampijon (angl. "Champion"). Ena njegovih največjih vlog je bila v filmu Sparatk, ki ga je režiral Santley Kubrick. Ta film je prejel kar štiri oskarje, a Douglas ni bil med nagrajenci. Poleg že omenjene nominacije je bil nominiran še dvakrat. Leta 1952 je bil drugič nominiran za oskarja za vlogo v filmu Mesto iluzij  (angl. "The Bad and the Beautiful"). Te nagrade ni prejel, je pa za ta film dobil zlati globus. Tretjo nominacijo za oskraja si je prislužil za stransko vlogo v filmu Sla po življenju, v katerem je igral prijatelja slikarja Vincenta van Gogha, francoskega slikarja Paula Gauguina.

Kljub temu, da oskarja za vloge v filmih ni prejel, pa mu je ameriška filmska akademija leta 1996, ko je bila za njim že 50 let dolga filmska kariera,  podelila oskarja za življenjsko delo.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku