Poskrbimo za vitalnost: Vse življenje se gibamo!

P.K., 15.10.2019
Uradna fotografija projekta Simbioza giba 2019

V tednu med 14. in 21. oktobrom poteka nacionalni projekt Simbioza giba, ki ozavešča o pomenu gibanja ter vse generacije spodbuja k gibanju in športnim aktivnostim. Športnih aktivnostih se lahko brezplačno udeležite na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji.

Vseslovenska akcija na področju medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in gibanja je nastala na pobudo socialnega podjetja iz Ljubljane Simbioza Genesis. Namen akcije je, da spodbuja vse oblike gibalne kulture, rekreacije, športne rekreacije in športa ter naslavlja dve pomembni področji: povečanje deleža telesno aktivnih posameznikov ter ustvarjanje okolij za spodbujanje telesne dejavnosti, pravijo organizatorji.

image
Uradna fotografija projekta Simbioza giba 2019 Po vsej Sloveniji se bo na 200 lokacijah izvajala jutranja telovadba 1000 gibov, ki jo organizira Šola zdravja.

Akcija poteka že šesto leto zapored in ponuja brezplačno priložnost vsem prebivalcem Slovenije, da spoznajo nove gibalne, rekreativne, športne aktivnosti v njihovem lokalnem okolju. V ta namen je razpisanih preko 600 različnih lokacij, ki ponujajo kar dva tisoč terminov različnih aktivnosti za vse generacije. V akcijo so se poleg osnovnih in srednjih šol, vrtcev vključili tudi zdravstveni domovi, domovi za starejše občane, športne zveze in društva ter športni in vadbeni centri po vsej Sloveniji.

SIMBIOZA GIBA 2019 V ŠTEVILKAH
365
Število ponudnikov lokacij
644
Skupno število lokacij
2122
Število razpisanih terminov aktivnosti
image
Uradna fotografija projekta Simbioza giba 2019 V tednu akcije zdravstveni domovi izvajajo teste hoje in svetovanje o primerni športni vadbi za posameznika.

Po vsej Sloveniji se bo na 200 lokacijah izvajala jutranja telovadba 1000 gibov, ki jo organizira Šola zdravja. Izbor vadb na preostalih lokacijah vključuje: balinanje, plavanje, vodna aerobika, nordijska hoja, joga, ples, pikado, vadba za nosečnice, vadba za malčke, vadba za zdravo hrbtenico, mini golf, aerobika, zumba, aikido, tenis, judo, karate, folklora, windsurf, sup, jadranje, pedolino. V tednu akcije zdravstveni domovi izvajajo teste hoje in svetovanje o primerni športni vadbi za posameznika. Raznolikost ponujenih vadb je odvisna od lokalnega okolja.

Lokacije v vašem kraju ali bližini lahko najdete s pomočjo interaktivnega zemljevida na tej povezavi.

Na aktivnosti SIMBIOZA GIBA 2019 pa se lahko prijavite na spletni strani https://www.simbioza.eu/giba/sl/2019/prijava ali telefonski številki: 040-336-311.
image
Uradna fotografija projekta Simbioza giba 2019 Od leta 2014 je vseslovenska akcija Simbioza giba združila skoraj 100.000 udeležencev.

Z gibanjem krepimo telo in duha

Od leta 2014 je vseslovenska akcija Simbioza giba združila skoraj 100.000 udeležencev, ki so se v vseh sezonah gibali na kar 2.380 različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Kot pravijo organizatorji, pa je letošnja akcija presegla vse dosedanje rekorde glede ponudnikov lokacij za izvajanje brezplačnih športnih aktivnosti, kot tudi samega nabora aktivnosti.

"Redna rekreativna dejavnost je pomembna za vse generacije in ne sme biti pogojena s socialno-ekonomskim statusom posameznika. Vsak mora imeti zagotavljano možnost za dejavno športno udejstvovanje v varnem in zdravem okolju. Zato je prav in pomembno, da se vključujemo v projekte, kot je Simbioza giba, ki na nacionalni ravni ozaveščajo in spodbujajo k športnim aktivnostim vseh generacij. Na ta način tudi krepimo medgeneracijsko sodelovanje, katerega spodbujamo tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Prav vsak lahko ponudi nekaj drugemu, in ravno gibanje je tisto, ki ima moč povezovanja,'' je o letošnji akciji zapisala častna pokroviteljica ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer. Ambasador akcije Simbioza giba 2019 je radijski voditelj in velik športni navdušenec Uroš Bitenc.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku