(PORTRET TEDNA) Tadej Pogačar: Ne poznate tega mladeniča? Zapomnite si ga

Uroš Gramc, 7.9.2019
EPA

Ni se še povsem izbrusil Primož Roglič, slovensko kolesarstvo že slavi drugi diamant - Tadeja Pogačarja.

Če Slovenci menimo, da imamo s Primožem Rogličem srečo, ki jo lahko mirne duše primerjamo s sedmico na loteriji, so nam milijoni v denarnico s Tadejem Pogačarjem padli še enkrat. Ob skromni bazi, ki jo naše kolesarstvo (in šport) premore, smo z mladeničem iz Komende dobili še enega čudežnega dečka, kolesarskega Luko Dončića. Član prve peterke novincev leta med svetovno smetano je zagotovo, če že ne kar njen kapetan. Tako meteorski je njegov vzpon, da njegov trener Andrej Hauptman ne more verjeti, da se v prvi sezoni med profesionalci vozi ob boku največjih asov, v moštvu Združenih arabskih emiratov iz meseca v mesec spreminjajo njegov program in višajo cilje ... A zdaj se bo le ustavilo, začelo se je novo obdobje. Če poenostavimo: preskočil je par semestrov, toda doktoriral z odliko in pri 20 letih postal profesor.

image
EPA Tadej Pogačar v petek na Vuelti.

Še aprila na dirki po Baskiji so ga televizijski komentatorji zamenjevali za njegovega klubskega kolega Irca Dana Martina, toda danes ni več dileme. "Ne poznate tega mladeniča? Zapomnite si ga: Tadej Pogačar!" je donelo iz televizije ob njegovem največjem slavju v karieri, ko je v nedeljo kot šele tretji Slovenec po Borutu Božiču in Mateju Mohoriču na dirki po Španiji vozil etapni zmagi naproti. Da je bilo še bolj epsko, je šlo na prelaz Cortals d’Encamp v apokaliptičnih razmerah, v nalivu s točo, po makadamu ...

Ni padel z lune

Obkrožil si je mladenič ta dan 74. Vuelte, 1. september, in plan do zadnje pike izpolnil. S tem pa prehitel svojega reprezentančnega kolega in idola – Primoža Rogliča, ki pa ni dolgo odlašal, da se mu ne bi pridružil. Dva dni kasneje je tudi Zasavec slavil, za nameček z rdečo majico na plečih. No, da o Pogačarju angleško govoreči televizijci veliko vedo, so demonstrirali s pravilno izgovorjavo njegovega imena in priimka, kar je pri slovenskih športnikih sila redko.

Mladenič iz Komende ni padel z lune, v kolesarskem svetu je bil znan kot izjemen potencial, saj je obredel svetilnike, ki napovedujejo bleščečo kariero. "Na mladinskem evropskem prvenstvu je bil tretji in zmagal pravo dirko, Lunigiano, ki jo zmagujejo le največji," nam je leto po teh uspehih navrgel njegov trener pri ljubljanskem Rogu Marko Polanc. Na Lunigiani so denimo slavili Vincenzo Nibali, Damiano Cunego, Danilo di Luca (od Slovencev še Mohorič), Tour de l' Avenir, ki velja kot Tour de France za mlajše člane, kjer je rumena majica prišla kasneje, Egan Bernal, Miguel Angel Lopez, Nairo Quintana, Miguel Indurain, Greg Lemond, Laurent Fignon …

"Vedno se je znal postaviti zase, da so se umikali tudi za dve glavi višji kolesarji"

Ob takšnih uspehih so se največje ekipe komolčile zanj. A še preden je šel v tujino, je zablestel na največji domači dirki. Na Rogli je le pol minute zaostal za asom, kot je Poljak Rafal Majka, pa je bil komaj polnoleten, prvo leto med člani. Matura mu je še odmevala v glavi, ni se pripravil, kot bi se spodobilo. "Težko je bilo s tem učenjem, ker si pod stresom," je smeje priznal na Pohorju. Medtem ko sta njegova starša točila solze sreče. Zahvala za njegovo kariero gre tudi njegovemu dve leti starejšemu bratu Tilnu. "Tadej je najprej treniral nogomet, vendar sem Tilna nagovarjal, naj še njemu reče, da se nam pridruži. Je odgovoril, da mu bo, ampak da verjetno ne bo šlo, ker je ful dober v fuzbalu," nam je razlagal trener mlajših selekcij pri Rogu Miha Koncilja.

"Zmeraj je bil ful priden, nobenih incidentov"

K sreči se je zmotil in začela se je bleščeča kariera. No, sprva ni bilo teh indicev. "Bil je manjši od vrstnikov in šibkejši, moral se je boriti, da jih je dohiteval. Videli smo, da je borec, ker je grizel, ni pa imel ekstra rezultatov, da bi serijsko zmagoval. Nič kaj takega, da bi rekli, da bi izstopal, le tu in tam kakšno dirko," se spomni trener. V mlajših kategorijah je "tamau", kot so ga klicali - in ga še danes -, izklesal karakter. "Vedno si je znal izboriti mesto v skupini. Večji kolesarji so ga želeli zriniti na rob, kaj boš ti ... A se je znal postaviti zase, da so se umikali tudi za dve glavi višji. Takšen je bil in je še, ne popušča niti za milimeter." Zraven tega ga krasi kolesarska inteligenca. "Ta je njegov največji plus. Ve, kdaj je treba v pobeg, kdaj se bo dirka odločila, za koga se postaviti ... Tudi v sprintu se dobro znajde, ve, kdaj začeti, kakšen je cilj, od kod piha ... Vse sproti naštudira, ima izjemen občutek, res je neverjeten," ga občuduje Koncilja.

Kot prvi v 14-letni zgodovini dirke ni smel nazdravljati s penino: za mladoletnike, po ameriških zakonih, prepovedano! Ostal mu je plišasti medvedek

V zasebnem življenju pa je od malih nog umirjen. "Zmeraj je bil ful priden, nobenih incidentov. Ni hodil ven in žural kot njegovi vrstniki, ni ga zagrabila puberteta. Saj se je rad hecal, ampak je imel zadeve 'pošlihtane'." Le na kolesu je kdaj zbezljal, preveč bi treniral, še na počitnicah. S Konciljo so tudi družinski prijatelji. "Enkrat smo šli skupaj na dopust in sva ga s Tilnom vzela zraven, da malo potreniramo. Smo rekli: 'Tadej, ti si še majhen, imaš ur'co in pol dovolj, midva pa greva dlje.' Ampak je rekel: 'Ne, grem zraven. Hočem biti boljši.' V tem smislu ga je bilo treba malo ... Je pa ubogal, ni bil svojeglav. Kar smo rekli, je naredil."

Prvo letno poročilo - desetka

Desetletje kasneje je tam, kjer si kot otrok v sanjah želi biti vsak mlad kolesar - med profesionalci. Njegovo prvo letno poročilo je za čisto desetko. Šest zmag in štiri bele majice, dve rumeni in najmlajši zmagovalec etapne dirke svetovne serije (po Kaliforniji), kjer je dobil kraljevsko preizkušnjo. In kot prvi v 14-letni zgodovini dirke ni smel nazdravljati s penino: za mladoletnike, po ameriških zakonih, prepovedano! Ostala mu je le tolažilna nagrada – plišasti medvedek.

Naj bo Primož v rdečem do Madrida
Kep'co sta si stisnila, bi rekla moja mala dva, ki sta izraz pobrala z ljubljansko govorečega območja, za Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja - na eni od etap Vuelte sta udarila s pestmi. Takšna je sloga med najboljšima Slovencema na dirki po Španiji, a mlajši se še vedno zgleduje po starejšem. In sanja njegove uspehe. "Primožu želim, da v Madrid pripelje v rdeči majici. Vesel sem, da je v vodstvu, zasluži si ga," pravi največji slovenski kolesarski up.

Pogačar ni izjemen le, ko gre cesta v nebo, znajde se tudi na enodnevnih klasikah, v kronometru ... Vedno več je smerokazov, v katero smer gre njegova kariera. Da še ne bi kmalu vozil tritedenske preizkušnje, ga je po prihodu z Gira spomladi v šali moledoval Primož Roglič. Očitno je slutil, kaj ima v nogah devet let mlajši rojak, ki starejšega seveda ni ubogal. Najmlajši na letošnji Vuelti, za katerega se naša stroka rada pohvali (in to upravičeno), da je 100-odstotno slovenski produkt, vozi kot prekaljeni maček. Velikih oči do slavnih tekmecev nima in predrznosti mu ne manjka. Tadej Pogačar je cel paket, ki se je že sredi svojega prvega Grand Toura smelo odločil, da ga posamezne etape ne zanimajo, kar so splošna priporočila za novinca, ampak kar generalna uvrstitev. Hja, šampioni ne gredo kar tako malo preizkusit svojih zmožnosti, ampak vedno iščejo meje vesolja, pravi Hauptman. Nič čudnega, da so pri ZAE z njim podpisali petletno pogodbo, na obisku na dirki po Sloveniji pa napovedali z njim lov na rumeno majico na dirki po Franciji.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku