(PORTRET TEDNA) Aleš Hojs: Koleričen, impulziven, gre tudi na rob

Elizabeta Planinšič, 4.4.2020
Bobo

Notranji minister, ki je v času druge Janševe vlade vodil obrambni resor, zdaj se zavzema, da bi vojska z več pooblastili policiji priskočila na pomoč pri branjenju južne meje.

Iskali bomo drugačne rešitve," so bile besede notranjega ministra Aleša Hojsa potem, ko je sredi tedna padel predlog vlade, da bi vojska za delo na meji dobila drugačna pooblastila, in ko je bil iz interventnega zakona črtan člen o sledenju posameznikom preko mobilnih naprav zaradi epidemije novega koronavirusa. "Nimam težav s tem, da kakšna zadeva ne gre skozi. Problem bi bil, če bi me kdo čez mesec dni vprašal, zakaj tega nismo predlagali. Zdaj bom lahko mirno rekel, da je naš predlog bil, drugi pa so se odločili, da ga ne bodo podprli." A očitno vlada in notranji minister ne sprejemata porazov zlahka. Znova naj bi, smo izvedeli včeraj, poskusili z aktivacijo člena, ki vojski daje policijska pooblastila.

image
Sta

Koleričen in impulziven, tako je opisal sebe na ministrski predstavitvi v državnem zboru Hojs, Ljubljančan, zdaj član SDS. In dodal, da tak je in bo ostal, da se pri 58 letih človek težko spremeni. To je ne nazadnje razbrati tudi iz njegovih zapisov na socialnih omrežjih, ki so bili nemalokrat na meji dopustnega, včasih tudi preko. Da bo tistim, ki so glasovali proti podelitvi pooblastil, sodila zgodovina, je bil eden izmed zadnjih zapisov, ki so odmevali. Se mu omenjeni osebnostni lastnosti zdita primerni za notranjega ministra? "Koleričnost mogoče res ni karakteristika, ki bi odlikovala kogarkoli. Da je človek impulziven, pa je po moje dobra lastnost. To pomeni, da od sebe zahteva precej, enako pa zahteva tudi od svojih sodelavcev. Po teh 14 dneh ministrovanja sem prepričan, da moji sodelavci čutijo, da bomo intenzivno delali."

Premalo zdrave pameti

V zadnjih letih ga med najbolj izpostavljenimi politiki ni bilo zaslediti. Zdaj je notranji minister. "Iz politike sem se nekoliko umaknil, ko sem se razšel s svojo bivšo stranko, Novo Slovenijo. Že pet let pa vodim Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki se mi zdi ena od pomembnih civilnodružbenih organizacij, da se ohranijo te vrednote v našem prostoru. Vsa ta leta sem vodil odbor za obrambo v SDS. Ideja o tem, da bi bil notranji minister, ni prišla z moje strani, pač pa s strani predsednika vlade Janeza Janše. Ta me je potem, ko so se uskladili resorji, ki jih katera koalicijska stranka prevzame, poklical."

Alešu Hojsu vodenje represivnih ministrstev ni tuje. V času druge Janševe vlade je bil, sicer tedaj še kot član NSi, obrambni minister.

"Ideja o tem, da bi bil notranji minister, ni prišla z moje strani, pač pa s strani predsednika vlade"

Hojs - po poklicu je gradbeni inženir, zaposlen je bil na republiški upravi za ceste, nato v komunalnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, kasneje je bil član uprave Darsa - izpostavlja svojo poslovno plat. "Pomembno se mi zdi, da se prakse, ki so v gospodarstvu, ko se je treba odločati relativno hitro in logično, uporabljajo tudi v politiki. Mnogokrat se v državni birokraciji veliko administrira, komplicira, premalokrat pa se uporablja zdrava pamet, ki je velikokrat edino pravo vodilo pri iskanju rešitev. Zdi se mi, da je mogoče izkušnjo iz gospodarstva prenesti v vodenje ministrstva, ki mu sicer vi rečete represivno, a vse, kar počnemo v teh dneh, ni le represivne narave," pravi Hojs.

image
Robert Balen Že drugič je član Janševe vlade. 

Ima zamere, imajo jih tudi drugi do njega

Hojs omenja razhod s stranko NSi, a dejstvo je, da so ga iz stranke izključili. Zaradi neprimernih in žaljivih komentarjev, je takrat sporočila stranka. Jedro spora pa je bilo dejstvo, da Hojs v vlogi predsednika VSO na proslavi ob dnevu državnosti ni dopustil, da bi bil slavnostni govorec Lojze Peterle. Zdaj je NSi članica koalicije. "V politiki je treba, tako kot v osebnem življenju, iti čez določene zamere. Imam jih jaz, imajo jih verjetno tudi drugi do mene. Potrebno je ponovno sodelovanje, ni potrebno, da si z nekom prijatelj, lahko pa si korekten in pošten sodelavec," odgovarja notranji minister.

"To je zame zelo pomembno: da je nekdo domoljub in je za našo domovino pripravljen nekaj narediti"

Ena prvih potez vlade je bila zamenjava Tatjane Bobnar na mestu generalne direktorice policije. Ta kadrovska rošada sicer ni bila presenečenje zaradi spora, ki ga prva policistka v državi imela z Žanom Mahničem, članom SDS, v dnevih pred menjavo oblasti zaradi nadzora Komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami nad delom policije. Bi bila Bobnarjeva zamenjana, četudi tega spora ne bi bilo, kajti ne nazadnje tudi Vinko Gorenak, zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, nekoč notranji minister, strokovnosti Bobnarjevi ne zanika? "Ko prideš na takšno pozicijo, si ustvariš svojo ekipo ljudi. Gre za zaupanje, veš, s kom lahko in s kom ne moreš delati. Gospe Bobnarjeve, preden sem postal minister, nisem poznal. Če vam odgovorim, ta zamenjava ni bila v ničemer povezana z izjavami Mahniča ali kogarkoli in se ne nanaša na parlamentarni nadzor nad delom policije."

"Če bo kaj narobe, sem pripravljen odgovarjati"

Splošno presenečenje pa je bilo imenovanje Franca Kanglerja za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. "Izhaja iz policijskih vrst, to veste, je eden tistih, ki so v času osamosvojitve pomembno prispevali k naši samostojnosti oziroma osamosvojitvi. To je zame zelo pomembno: da je nekdo domoljub in je za našo domovino pripravljen nekaj narediti. Tretja pomembna stvar pa je, da je potem, ko je bil odstavljen z vstajami - nečim, česar si nismo mogli predstavljati, da je leta 2012 mogoče -, in ko je z množico ovadb šel skozi kalvarijo, iz tega izšel kot zmagovalec. Saj se je vse izkazalo kot neutemeljeno," razlaga Hojs to kadrovsko potezo. Na vprašanje, ali je morebiti slišal posnetke prisluhov, ki jih je policija zbrala kot dokaz v postopkih zoper Kanglerja, ki dajo veliko vedeti o tem, kako deluje nekdanji mariborski župan, Hojs odgovarja: "Ne, ne poznam teh prisluhov, nikoli jih nisem slišal. Zame so pomembna dejstva. Ne nazadnje so tudi mene v dneh pred imenovanjem obtoževali marsičesa, tudi tega, da sem kazensko ovaden. Sam sem imel precej grenko izkušnjo, ko so me skoraj sedem, osem let vlačili po sodišču, češ da sem pridobil protipravno premoženjsko korist gospodu Ivanu Zidarju, predsedniku SCT, ob tem, da sem se štiri leta na Darsu in celotno svojo kariero boril ravno proti takim praksam, ki jih je Zidar imel. Obtožnica proti meni je padla šele po šestih letih, ne vem, če si lahko predstavljate, kaj pomeni, da si toliko let ožigosan, četudi ni za to nobene podlage."

A te njegove besede, dodaja, ne pomenijo, da ne želi, da se razišče, če je karkoli narobe. "Da bom povsem jasen, javno sem pozval policijo in vse pristojne, naj navedbe, češ da sem v postopku, vezano na posle z našo televizijo, čim prej preiščejo in ugotovijo, ali je kaj narobe. Če se bo to ugotovilo, sem pripravljen tudi odgovarjati. Ne pristajam pa na to, da se ljudi pavšalno blati in ne nazadnje tudi medijsko ubije, kar pri nas ni nepogosta praksa.

Upoštevajte navodila
"Zahvala novinarjem, predvsem pa tistim, ki so v prvih bojnih linijah, če se lahko tako izrazim. Zdravstvenim delavcem, tistim, ki delajo v domovih za ostarele, policiji, pripadnikom civilne zaščite, pripadnikom Slovenske vojske. Obenem pa prosim vse državljane, da upoštevajo vsa navodila, ki jih daje zdravstvena stroka, ki jih po navodilih zdravstvene stroke uveljavlja vlada. In da ljudje uporabljajo zdravo pamet. Slovenci smo pameten narod, uporabljajmo to pamet v teh tednih ali morebiti mesecih, ki so pred nami, zato da izkoreninimo to zlo, ta virus," apel v javnost namenja notranji minister.

Hojs je solastnik Nove24, do imenovanja na ministrski položaj je bil direktor na tej televiziji. Oče treh hčera, doma sicer živi le še najmlajša, študentka, te dni čaka na tretjega vnuka. Gre za tretjega otroka najstarejše hčerke. "Nezadovoljna je, ker bo zaradi virusa morala roditi brez moža ob strani," razloži minister. In da zaradi virusa v teh dneh, ko prostega časa sicer nima, pogreša to, kar ga pomirja in sprošča: sprehode v naravi, obisk planin in gora. "Veliko gorskih masivov po svetu sem že obiskal," zaključi Aleš Hojs.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku