Ponosne, da pomagajo starostnikom

Špela Pokeržnik, 4.1.2020
Špela Pokeržnik

Na srečanju starostnikov voščili tudi Mariji Goričan za 100 let.

Starejši želijo preživeti starost v domačem okolju. Zato je pred leti pri društvih upokojencev nastal projekt Starejši za starejše, v katerega so se pred dvema letoma vključili tudi člani Kluba upokojencev Bezena. "Cilj je ugotoviti način življenja starejših nad 69 let, oceniti možnosti za vrsto pomoči, ki bi pripomogla k višji kakovosti življenja in temu, da bi čim dlje živeli v domačem okolju. Z obiski na domu želimo pomagati na različne načine; poklepetati, da jim krajšamo čas, prisluhniti ob stiski, bolečini ali se povezati z ustreznimi socialnimi službami," pojasnjuje Jožica Farasin, koordinatorica programa. Štiri prostovoljke domačinke tako obiskujejo starejše, jim nudijo pomoč, znanje, svoj čas in tudi del svojega srca.

Decembra so v Klubu upokojencev Bezena priredili srečanje starostnikov, starih nad 80 let. Srečanja se je udeležilo 43 povabljenih, med njimi je bila tudi posebna gostja Marija Goričan, ki je pred kratkim praznovala 100. rojstni dan. "Nikoli nisem pomislila na to, da bom dočakala takšna leta. V življenju sem veliko planinarila, kolesarila in se gibala, predvsem pa se še danes rada družim, zato sem vesela tudi tega srečanja in vseh čestitk, ki sem jih prejela," pravi slavljenka in dodaja, da svoj čas najraje preživlja v družbi sedmih pravnukov. Organizatorji so jo presenetili s torto, ruška županja Urška Repolusk pa je slavljenki podarila šopek in darilo.

"V Klubu upokojencev Bezena starejšim zagotavljamo aktivno preživljanje starosti in predvsem možnost druženja vsako dopoldne v naših prostorih, tukaj je tudi Šola zdravja, omogočamo jutranjo telovadbo in druge športne aktivnosti, prav tako pa širše socialne programe za vključenost starostnikov," delovanje opisuje Mirko Farasin, predsednik KU Bezena. Na minulem prazničnem srečanju so vse povabljene pogostili, presenetili z darilcem in pripravili zabavni program. Ob zvokih harmonike Silva Boršiča, predsednika Krajevne skupnosti Bezena, pa so vsi prisotni zapeli tudi Avsenikovo pesem Slovenija, od kod lepote tvoje.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku