Polžja slina: Rešitev za naše gube?

Denis Živčec, 26.3.2019
Profimedia

Polžja slina je trenutno najbolj priljubljena, če ne že kar razvpita tema med ljubitelji kozmetičnih izdelkov, ki že leta iščejo sveti gral večne mladosti.

Verjetnost, da bi našli čudežno sestavino, ki bi popolnoma zavrla staranje naše kože, je zelo majhna, odkrije pa znanost tu in tam kakšno snov, ki uspešno briše sledi čopiča časa ali pa njegove poteze celo upočasnjuje. Kar dolgo smo potrebovali, da smo sestavino, ki na kožo zelo blagodejno vpliva, odkrili na sosednjem travniku. To morda lahko pripišemo predsodkom in neprijetnemu občutku, ki se nas poloti ob misli, da bi bilo na našem obrazu kar koli povezano s simpatičnimi slinavci. No, za zares revolucionarno odkritje ne gre, bolj za sodobno obuditev starih znanj. K nenadni novi fascinaciji nad polžjo slino pa je pomembno prispevala tudi televizija. Zakaj pravzaprav sploh gre?

Ni, česar ni

Polžja slina je bila sprva poznana kot zdravilo za akne, danes pa se uporablja tudi za pomlajevanje obraza in celo za zdravljenje brazgotin in opeklin. Kožo hkrati pomirja, obnavlja in odpravlja pigmentne madeže. Ima naravno moč zdravljenja in regeneracije. Znanstveniki trdijo, da so polži polni kolagena, antibiotikov, glikolne kisline, elastina in drugih snovi, ki obnavljajo in zdravijo kožo. Njihova slina je bogata tudi s hialuronsko kislino in antioksidanti. Ravno kolagen je tista beljakovina vezivnega tkiva, ki skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože. Zmanjševanje zalog kolagena namreč vodi do vidnih gub.

image
Profimedia
Slinavci več ne lezejo po obrazu

Ko so za učinkovitost polžje sline izvedeli v Koreji, so jo kot pomembno učinkovino vključili v izdelke za glajenje gub in enakomernejši videz polti. Najboljše pri tem pa je, da je kozmetična industrija napredovala do te mere, da nam polžev ni treba neposredno polagati na obraz. Njihova slina je danes del krem in losjonov. Gre za polže vrste Helix aspersa, ki je bogata z aktivnimi učinkovinami, kot so alantoin, elastin, kolagen, glikolna kislina, vitamini (A, C, E) in esencialne aminokisline. Polžji ekstrakt kožo regenerira in spodbuja njeno obnovo, jo intenzivno vlaži in pomaga pri hitrejšem odluščenju porožnelih celic v zgornjih plasteh epidermisa. Sestavino najpogosteje dodajajo v izdelke za regeneracijo kože, še posebno ob brazgotinah, uporabljajo pa jo tudi v pomlajevalnih izdelkih.

image
Profimedia
}

Polžjo slino so v zdravilne namene uporabljali že v antiki, današnja uspešnica v kozmetični industriji pa je postala potem, ko so kmetje v Čilu, ki so za francoski kulinarični trg delali s polži, opazili, da imajo občutno mehkejšo kožo. Polžja slina je polna hranilnih snovi, ki pomagajo ščititi polževo kožo pred poškodbami, infekcijami, suhostjo in UV-žarki.

Slovenija se je znašla skoraj v samem epicentru svetovnega navdušenja nad polžjo slino. Gledalci smo jo prvič pobližje spoznali v šovu Štartaj Slovenija na Pop TV, kjer je družina Fras iz Svete Trojice slavila z negovalno kremo Noela, ki vsebuje kar 40 odstotkov nebeško modre polžje sline. Kremi dodajajo tudi shea maslo, jojobino olje, čebelji vosek in vitamin E, rezultati se začnejo kazati že po dveh do treh dneh uporabe.

Polž hišico popravi v dveh urah

"V svetu je znanih veliko načinov pobiranja sline, tudi s stroji, vendar mi prisegamo na ročno delo, saj to zagotavlja maksimalno kakovost. Polže gojimo v najboljših pogojih in varovanem okolju, zato je slina naših polžev izjemne kvalitete. Po končanem postopku pobiranja sline v laboratoriju natančno preverimo količino in vsebnost učinkovin," pravijo Frasovi, ki gojijo več kot 400.000 polžev. Uspešnica Noela je zrasla iz družinskega podjetja, ki je pred nekaj leti začelo vzrejati polže za kulinarične namene.

image
Profimedia

"Vendar smo zaradi povpraševanja trga sčasoma svoj izziv videli v izdelavi kozmetičnih izdelkov vrhunske kakovosti. Zaradi velikega povpraševanja in učinkovitosti krem z vsebnostjo polžje sline smo se odločili, da bomo poskušali prekositi konkurenco. V našo kremo zato dodajamo 40 odstotkov polžje sline, saj večja vsebnost sline omogoča hitrejše in učinkovitejše rezultate," dodajajo. Vzreja polžev in izdelovanje kreme zahtevata veliko časa in znanja. Ker literature in izkušenj ljudi na tem področju v Sloveniji ni veliko, so bili prepuščeni poskušanju in učenju iz prakse. V posel je vključena vsa družina, ki se je o polžih v vsem tem času veliko naučila. Tudi to, da je polž zmožen svojo poškodovano hišico popolnoma popraviti v le dveh urah, tako močna je njegova slina. Noela je potrditev dobila tudi v oddaji Štartaj Slovenija, kjer je bila razglašena za hit produkt leta 2017, njena priljubljenost pa le še narašča. Dolgoročna uporaba kreme gladi gube, ki so sčasoma manj izrazite, koža pa bolj napeta, globina gubic okoli oči se po testih v roku štirih do šestih tednov zmanjša za kar petinsedemdeset odstotkov. Kremo priporočajo tudi po depilaciji in britju, saj pomiri in obnovi razdraženo kožo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku