Politika v športu: direktor Gros odletel brez pojasnila, Petek prišel brez izrecne želje

Marko Kovačevič, 30.6.2020
Sašo Bizjak

Čeprav so ga nadzorniki podprli, vlada ni dala soglasja za nov direktorski mandat Jelka Grosa v Zavodu za šport Planica. Njegov naslednik Franci Petek se z nalogami še ni seznanil, se pa veseli izziva.

Kadrovskemu cunamiju pod aktualno oblastjo se očitno priključuje tudi področje športa. Poročali smo že, da vlada ni dala soglasja k ponovnemu imenovanju Jelka Grosa na mesto direktorja Zavoda za šport Planica. Nekdanjega trenerja smučarskih skakalcev, ki je bil na čelu zavoda - edini funkciji v športnih institucijah v državi, h kateri daje soglasje vlada - vse od njegove ustanovitve leta 2009, bo kot vršilec dolžnosti zamenjal nekdanji odlični skakalec Franci Petek, dosedanji direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS). "Prejšnjo sredo, ko je vlada odločala o soglasju k mojemu imenovanju, sem bil presenečen, zdaj pa ne več. Že takrat mi je bilo popolnoma jasno, da bodo poiskali nekoga, ki bo prevzel mesto vršilca dolžnosti," nam je o nenavadni zamenjavi dejal Jelko Gros.

Slovo s cmokom v grlu

Z mesta direktorja se bo poslovil 1. julija. Ne po svoji volji, saj se je za nov mandat potegoval na razpisu. Svet zavoda je izbiral med dvema kandidatoma, za direktorsko mesto se je ob Grosu prijavil Igor Šircelj. Nadzorniki so Grosa ocenili kot primernejšega in ga v začetku meseca soglasno potrdili, a vlada mu ni prižgala zelene luči za nadaljevanje dela. Brez pojasnil. "S cmokom v grlu končujem kariero direktorja. Predvsem zato, ker ne vem, zakaj. Nisem v nobeni politični stranki. Upam si reči, da smo delali dobro. Tako dobro ni delal noben javni zavod, ki upravlja športno infrastrukturo, saj smo preživljali sami sebe, javna sredstva za upravljanje centra niso bila potrebna," je poudaril Gros.

image
Tit Kosir Ko prejšnji teden vlada ni podala soglasja k njegovemu imenovanju, je bil Jelko Gros še presenečen, zdaj ni več. 

V dolini pod Poncami je zrasel sodobni nordijski center, zavod pa je razširil svoje delovanje na številna druga področja, med drugim pripravlja strategijo razvoja muzeja športa. Poslovni izkazi potrjujejo Grosove navedbe o dobrem poslovanju. Letos se prvič obetajo negativne številke, ker je bil skakalni praznik, svetovno prvenstvo v poletih, zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedan, sicer pa je zavod pod vodstvom sedanjega direktorja zadnjih pet let posloval z dobičkom, lansko leto je denimo zaključil s 315 tisoč evri presežka. "Imel sem krasno ekipo sodelavcev, ki so moj temperament, pogled, usmerjen naprej, podprli, mi sledili. Veliko delo smo naredili, izzivi so bili ves čas pred nami, nobenega se nismo ustrašili, ampak smo iskali poti, kako problem spremeniti v izziv in ga rešiti," je enajstletno obdobje povzel odhajajoči direktor.

- Jelka Grosa, ki je zavod Planica vodil od ustanovitve, je za nov mandat potrdil svet zavoda, a mu vlada ni izrekla soglasja za imenovanje.
- Vlada je pred odločanjem o vršilcu dolžnosti direktorja zamenjala tri od petih članov sveta zavoda. Svet v novi sestavi je podprl Francija Petka.
- Petek se na prvotni razpis za direktorja ni prijavil, predlog za njegovo imenovanje je prišel z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
- Letos se zavodu zaradi odpovedi svetovnega prvenstva obetajo negativne številke, v prejšnjih letih je posloval z dobičkom.

Ko svet izbere "napačnega", zamenjaš svet

Prvotni izbor sveta zavoda ni prepričal ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) oziroma vlade. Raje so se odločili za rošado. Vlada je izkoristila zakonsko možnost in predčasno razrešila tri člane sveta zavoda, ki bi jim sicer mandat potekel konec avgusta 2022. Tudi tu odstavljeni niso dobili pojasnil in utemeljitev. Bora Štrumblja, Draga Banovića in Klemna Žiberta so zamenjali Mojca Doupona, Bogdan Janša in Ignac Polajnar. Vsi so blizu trenutni koaliciji. Polajnar, nekdanji poslanec, ki je v mandatu od 1992 do 1996 vodil poslansko skupino Slovenskih krščanskih demokratov, je član NSi, Janša je podžupan in občinski svetnik v Kranjski Gori, izvoljen na listi SDS, Douponovo pa je vlada v začetku junija imenovala na mesto vršilke dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport na MIZŠ. Svet zavoda v novi zasedbi je v ponedeljek za vršilca dolžnosti direktorja izbral Francija Petka, vlada pa je še isti dan izrekla soglasje k imenovanju.

image
Andrej Petelinšek Franci Petek (levo) naj se ne bi bil potegoval za direktorski stolček, ki ga ohranja v smučarski družini, ampak je zgolj prejel ponudbo. 

Zakaj so odrekli podporo Grosu, smo želeli izvedeti od Douponove, a so nas na direktoratu za šport preusmerili na službo z odnosi z javnostmi MIZŠ. Pojasnilo je bilo skopo. "Za zamenjavo se je odločila vlada kot kolektivni organ, ker gospodu Grosu poteče mandat na mestu direktorja," je bil njihov edini odgovor. Se pa je na naš klic odzval Franci Petek. "Velik izziv je prevzeti tako pomembno mesto za slovenski šport. Nisem se še točno seznanil z nalogami in vsem, kar me čaka, vem pa, da je delovanje zavoda širše, da ob nordijskem centru deluje tudi na področju športa otrok in mladine, informatike v športu in založništvu. Verjamem, da se dobro delo lahko nadaljuje in nadgradi," je prepričan nekdanji skakalec. Svetovni prvak iz leta 1991 se tako po treh letih poslavlja s položaja direktorja SZS. "Ker sem že celo življenje povezan s športom, ne le kot vrhunski športnik, ampak tudi kot športni delavec, mi te vsebine niso ravno tuje. Verjamem, da bo prehod čim bolj gladek," razmišlja o menjavi službe.

image
Zavod upravlja sodoben nordijski center pod Poncami.

Gros v Petkovi ekipi?

Na razpis za direktorja Zavoda za šport Planica se ni prijavil. Pobuda za njegovo imenovanje je prišla z MIZŠ, nam je potrdil. "Ko Jelko Gros ni bil potrjen, je prišel predlog, o katerem sem moral v kratkem času razmisliti. To mesto je za slovenski šport tako pomembno, da mi je v izziv," pravi Petek. S SZS odhaja danes, ni pa izključeno, da bo na novi funkciji sodeloval s svojim predhodnikom. Gros ima, kot nam je dejal, v pogodbi namesto odpravnine določeno, da lahko ostane v službi v zavodu. Ga bo novi vršilec dolžnosti direktorja vključil v svojo ekipo? "Jelka poznam skoraj celo življenje, ves čas sva sodelovala, tudi z nordijskim centrom. Na moji sedanji funkciji sem bil stalno v stikih z njim. Se pa še nisem seznanil s pogodbenimi obveznostmi in drugimi podrobnostmi. Po pravici povedano, se prezgodaj pogovarjamo, da bi vam na to vprašanje lahko odgovoril," je za Večer povedal Petek.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku