Policisti obravnavali več primerov kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Prihajajo prazniki, na kaj morate biti pozorni?

A.L., 3.12.2019
Marko Vanovšek

Glede na to, da bližajoči prazniki ustvarijo pogoje za unovčevanje ponaredkov, policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica opozarjajo na večjo previdnost pri sprejemanju plačil z gotovino.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so pretekli mesec obravnavali več kaznivih dejanj ponarejanja denarja, največ unovčitev ponarejenih bankovcev je bilo v gostinskih lokalih po Novi Gorici, prav tako se je povečalo število unovčenih ponarejenih bankovcev na območju Idrije. Storilci kaznivih dejanj unovčujejo predvsem ponarejene bankovce v vrednosti 50 evrov. Največkrat unovčena ponaredka pa imata serijsko številko S62716737274 in MB6666888880, so sporočili s policije. 

"Pred nami so prihajajoči praznični dnevi, čas, ki ga več ljudi nameni tudi nakupom raznih izdelkov v trgovinah kot tudi na stojnicah, božičnih sejmih, javnih  prireditvah ... Glede na to, da bližajoči prazniki ustvarijo pogoje za unovčevanje ponaredkov, policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica opozarjamo na večjo previdnost pri sprejemanju plačil z gotovino. Glede na izkušnje iz preteklega obdobja gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem ne vzbujajo pozornosti zaposlenih oziroma organizatorjev javnih prireditev. Zelo pogosto neznanci opravijo nakupe cenejšega blaga oziroma storitev, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov v pričakovanju, da dobijo vrnjen čim večji preostanek denarja," opozarjajo novogoriški policisti.

S storilci se ne prepirajte

Policija ob tem opozarja vse, ki pri svojem delu poslujejo z gotovino, naj bodo še posebej pozorni na nepravilnosti na bankovcih in v vsakem primeru, ko se jim zdi, da so prejeli sumljiv bankovec, naj ga zadržijo in takoj obvestijo policiste. "Z osebo, ki je prinesla ponarejeni bankovec, se ne prepirajte, predvsem pa ne ogrožajte svoje varnosti. Poskušajte si zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli sumljivi bankovec. Policistom lahko kasneje pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, prevozno sredstvo oziroma registrsko številko avtomobila, s katerim se je kasneje odpeljal ... Omenjene informacije so zelo koristne pri iskanju storilcev tovrstnih kaznivih dejanj."

Prav pozornost pri sprejemanju bankovcev kot plačilnem sredstvu je 28. novembra pripomogla k prijetju 41-letne Italijanke, ki je na območju Nove Gorice poskušala unovčiti ponarejen bankovec. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica so v enajstih mesecih letošnjega leta obravnavali 101 kaznivih dejanj ponarejanja denarja. V enakem obdobju lani pa 105. Večina tovrstnih kaznivih dejanj, kar 82,  je bilo letos obravnavanih na območju Policijske postaje Nova Gorica. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku