Poletne Celjane Vikingi pribili na realna tla

Bojan Bauman, 3.12.2019
Sherpa

Pivovarji so z zadnjima tekmama v ligi prvakov izgubili ugled, toda pred zadnjimi štirimi krogi, ki bodo šele naslednje leto, imajo še vedno vse v svojih rokah, da si priborijo tako želene izločilne boje

Če bi celjska rokometna ekipa kotirala na borzi, bi v zadnjih dveh tednih nedvomno zabeležila precejšen padec delnic. Dve nedelji nazaj, po treh zaporednih zmagah, je bila že skoraj hit lige prvakov. Med drugim je prvič v zgodovini kluba v ligi prvakov zmagala v Zagrebu, za kar je potrebovala enajst poizkusov. Tisti, ki smo Celjane v zagrebški Areni spremljali v živo, smo tam prepoznali naboj mlade ekipe tako na igrišču kot zunaj njega. Florijani so se želeli fotografirati s svojimi mladimi junaki, običajno zadržani novinarski kolegi so celjskega trenerja Tomaža Ocvirka začeli klicati kar po vzdevku: "Čvari, se vidimo čez teden dni v Zlatorogu!"

50
golov je dosegel Josip Šarac, daleč največ od Celjanov, in je tik za deseterico. Vladimir Ostrouško (Rabotnik) na vrhu lestvice jih je dal 65.
1
klub po desetih krogih še ne pozna poraza: Dinamo iz Bukarešte (skupina D).
4
krogi so do konca rednega dela, Celje gosti PSG in Barcelono, potuje pa k Aalborgu in Flensburgu.

Mladi vitezi imajo po debaklu opravičilo

Tam je celjske rokometaše v boju s Pick Szegedom čakala skoraj polna dvorana navijačev. Celjani so bili zmeraj zahtevna publika, ki zna nagraditi uspehe. In je hkrati neugodna, ko ti izostanejo. Mladi celjski vitezi so takrat gladko položili orožje. Nabrušeni Madžari, ki jih je vodil Dean Bombač, so izpričali svojo moč, moč velikih ekip, ki pritisnejo na plin, ko je potrebno.

Celjani te kvalitete še nimajo. To se je najbolj nazorno pokazalo v nedeljo pri Elverumu. Gostitelji so bili po devetih krogih še brez zmage in praktično brez možnosti za napredovanje. A ekipa, ki ni nič boljša od celjske, je v 60 minutah povsem nadzorovala razmere na igrišču, Celjane je nadigrala in slavila z enajstimi goli razlike. Pristanek Celjanov na trda rokometna tla je bil neprijeten. Ni bil usoden, saj imajo Slovenci verjetno dovolj veliko zalogo točk, s katero se bodo uvrstili v zaključni del tekmovanja. A tako blede predstave si ne bi smeli privoščiti.

image
Andrej Petelinsek Vid Poteko: ”Vse je v naših rokah.” 

Za debakel imajo resda nekaj opravičil. Naporen ritem je zdesetkal nabor tistih igralcev, ki so na igrišču sposobni dati maksimum. Po novi poškodbi Domna Makuca imajo samo enega organizatorja igre, Patrika Lebna, ki je daleč od forme, s katero je trkal na reprezentančna vrata. Pozna se tudi, da Josip Šarac na levem zunanjem položaju ni optimalno pripravljen. Ni saniral posledic udarca na tekmi s Trimom. Portugalec Diogo Silva si je na treningu pred potjo na Norveško zvil gleženj. Pristal je na urgenci, ki jo je zapustil z mavcem. Lažje poškodovana sta v Skandinavijo odpotovala Tilen Kodrin in Jan Grebenc, zbolela sta Gal Marguč in Štefan Žabič, do zadnjega je bil vprašljiv nastop Matica Grošlja na položaju desnega zunanjega.

Nič ni izgubljeno, bo pa pot težja

Ko vse to zberemo, potem velikih možnosti za uspeh Celjani na Norveškem niso imeli. A zopet - tudi tisti Celjani, ki so bili na terenu, niso pokazali igre, s katero bi lahko bili zadovoljni. Elverum jim je odčital lekcijo tako v obrambi kot v napadu. Ko svoje vloge ne opravita vratar Klemen Ferlin in Josip Šarac, takrat so Celjani v ligi prvakov v težavah. Izkušeni Vid Poteko je lepo analiziral razmere, ki so nastale potem, ko so v nedeljo izgubili načrtovani točki: "Težko bo naslednjih nekaj dni. Vemo, kaj so naloge v tem letu. Nato moramo stopiti skupaj in narediti vse, da se uvrstimo naprej. Nič še ni izgubljenega, in kar je najpomembneje, še vedno je vse v naših rokah. Pot pa bo mnogo težja, kot pa bi lahko bila."

image
Sherpa

Tomaž Ocvirk ob opisanem opozarja, da njegovim igralcem manjkajo treningi, posebej se to pozna mladim. S tega stališča je zelo ugodno, da se liga prvakov prekinja za več kot dva meseca. Naslednjo tekmo bodo Celjani odigrali 9. februarja, ko gostijo Parižane. Kaj lahko naredijo do takrat, da bo Ocvirk znova postal "Čvari"? Po božičnih praznikih se na pripravah dobijo člani reprezentanc, takrat bodo zagotovo ostali brez nekaj ključnih rokometašev. Vsaj za Šarca, ki igra za Hrvaško, lahko ugibamo, ali se bo ekipi nemara priključil šele februarja. Če bo zdrav, ga bodo navkljub njegovi mladosti zelo verjetno Hrvati uvrstili v ekipo, ki bo sodelovala na evropskem prvenstvu.

Gradijo, kar se lahko poleti poruši

Vodstvo slovenske reprezentance je ostalo brez Veselina Vujovića in še izbira novega selektorja. A tudi na spisku novega verjetno ne bodo manjkali vratar Klemen Ferlin, Tilen Kodrin in Matic Grošelj. Med kandidati so še Vid Poteko, Jan Grebenc in Kristjan Horžen. Celjani bodo januarja trenirali brez nekaj rokometašev, ki se bodo v ekipo vrnili utrujeni. A nič drugače ne bo pri konkurenci, ki bo februarja nadaljevala ligo prvakov.

image
Sherpa

Trener Tomaž Ocvirk je letos prvič sestavil celjsko ekipo. Ker je deloval v okviru omejenih financ, se je oziral po mladih domačih in mladih evropskih igralcih. Sestavil je kompaktno moštvo, ki deluje všečno. Težave, ki smo jih obravnavali, so tudi posledica neizkušenosti, neuigranosti. Da bi se lahko enakovredno kosali z evropskimi klubskimi velikani, bi morala ekipa ostati skupaj vsaj še eno sezono. A že poleti bi jo lahko zapustil Klemen Ferlin, če odide še Josip Šarac, ki ima sicer pogodbo še za naslednje leto, bo veliko tega, kar sedaj gradijo, znova porušenega in spet bo treba pričeti delati na pogorišču. To je trenutno največja nevarnost za ekipo.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku