Poletna noč bo posvečena Marjani Držaj: "Prva asociacija je njen prešerni nasmeh‘‘

Agata Rakovec Kurent, 15.6.2019
Adrian Pregelj

Težko bi si zamislili lepši začetek najtoplejšega letnega časa, kot je prireditev Poletna noč na enem najlepših slovenskih trgov v središču prestolnice. Letošnja bo posvečena legendarni Marjani Deržaj. Pogovarjali smo se z voditeljico Bernardo Žarn in dirigentom Patrikom Greblom, ki bo na čelu velikega revijskega orkestra RTV Slovenija.

Letošnja Poletna noč je posvečena Marjani Deržaj. Kaj je vaša prva asociacija, ko pomislite na njo in na njeno glasbo?

PG: Prva asociacija je njen prešerni nasmeh, njen glas pa me seveda spomni na garaška leta slovenskega glasbenega brigadirstva.

BŽ: Tudi sama najprej pomislim na njen nasmeh, ki je bil očarljivo žareč. Čeprav verjamem, da ji je bilo tudi hudo in težko v življenju, se je vselej potrudila biti prijazna. To me navdihuje in navdušuje in potrjuje v prepričanju, da srčnost nikoli ne gre iz mode, četudi ima hudo konkurenco v tarnanjih in jamranjih in pritoževanjih in sitnarjenjih. (Smeh.)

Bernarda, letos boste v vlogi voditeljice sami. Je vaša vloga zato težja, kot če bi prireditev vodili v paru?

: Če se s sovoditeljem dobro razumeš, ga poznaš, mu zaupaš, če veš, da se lahko zaneseš nanj, je seveda lažje voditi v paru. No, če kaj prej naštetega ne drži ali umanjka, je lahko tudi težje. (Nasmešek.)

Patrik, 20. junija boste spet vodili veliki revijski orkester in kar nekako samoumevno se nam zdi, da boste v tej vlogi. Kako doživljate dogodke, kot je Poletna noč? Rutinirano ali je prisotnega še kaj vznemirjenja, morda celo treme?

PG: Ne bom skrival, da se v tem žanru počutim najbolj sproščeno, najbolj doma, najbolj kompetentnega. Čeprav so ozaljšane s čarobnim zvokom velikega orkestra in mojstrskimi aranžmaji, pa popevk nikakor ne gre podcenjevati, češ, saj so samo lahkotne pesmice. Gre za skladbe iz časa, ko so bila besedila in melodije pogoj, profesionalni pevci pa nuja. Delo glasbenega vodje Poletne noči pa je najbolj pomembno v času priprav, izbora programa in aranžmajev ter seveda studijskih vaj. V trenutku, ko stopim na oder kot dirigent, je pravzaprav 90 odstotkov dela že za mano, zato lahko v nastopu tudi uživam.

Za ljudi imajo prireditve pod zvezdami neki poseben čar. Kako pa se vi počutite v pravljičnem ambientu Kongresnega trga? Je drugače stati na takem odru kot recimo v kakšni dvorani Cankarjevega doma?

PG: Absolutno drugače. Še stati na odru arene Stožice je bolj obvladljivo kot na Kongresnem trgu, kjer ne vidiš konca tega prostranstva glav. Težje je vzpostaviti kontakt z občinstvom, izvajalec potrebuje več energije, saj se ta na prostem enostavno hitro razgubi. In obratno - včasih še tako glasen aplavz večtisočglave publike komaj seže do odra. Če nisi vajen tega odra, se hitro znajdeš gol in bos.

: Kongresni trg je res, kot ste dejali, pravljičen ambient. A prikimavam Patriku – veeeeliko težje je priti do občinstva, in ker prireditev snemajo TV-kamere, sem vselej v malem precepu – energija in glasnost in moč, ki jo potrebuje tako veliko prizorišče, bi lahko bila v intimi doma ob ogledu TV-posnetka prehrupna, premočna, preobložena, moteča.

image
Adrian Pregelj Letošnja Poletna noč bo posvečena legendarni pevki Marjani Deržaj.

H glamuroznim večernim prireditvam sodi tudi izbira prave toalete. Se zanesete na svoj okus ali se radi tudi s kom posvetujete? Vam je bolj pomembno, da ste v nečem videti zares vrhunsko, ali to, da se v oblačilu dobro počutite?

: No, oboje je pomembno, če smo na odru in pred kamerami. Zelo cenim stilistko Nino Jagodic, ki me dobro pozna in ve, v kakšnih oblačilih se dobro počutim, spremlja trende in se vselej potrudi poiskati obleko, ki naj bi pristajala meni in priložnosti.

Poletje je končno tu. Si bosta privoščila kaj odklopa? Sta bolj morska ali hribovska človeka?

: Šestega julija bom s prijateljico Lorello Flego vodila festival Melodije morja in sonca in tega se zelo veselim. Vesela sem tudi, da sem vsako leto tudi del ekipe oddaj Poletna scena, ki se mi zdijo dragocen kažipot med kulturnim in družabnim poletnim dogajanjem na odrih po Sloveniji in širše. Vmes pa bo čas tudi za dopust in odklop ob morju, v gorah in kakšni še neznani deželi – prija in dobro dene tudi zreti v druga in drugačna obzorja, spoznavati nove okuse, ljudi, besede in barvne odtenke.

PG: Kar se vršacev tiče, si štejem z osvojitvijo Triglava to aktivnost kot opravljeno. Odraščal sem ob morju, zato mi je seveda bliže. So pa neljube lastnosti poletnega sonca spremenile tudi moje počitniške običaje. Že teden ali dva jadranja mi zadostuje, ostalo pa raje preživim v senci v krajih, kjer tudi poleti potrebuješ odejo ponoči. Slovenske planote so za to idealno poletno zatočišče.

Za konec nam, prosim, zaupajta še recept za poletno noč, ki je ne pozabimo do konca življenja.

: Elza Budau je ujela v besede, Marjana Deržaj med note ravno v pesmi Poletna noč nekaj čudovitih čarobnosti, ob katerih tudi meni zaigra srce: »Sij čustev, žar strasti, zvezd nebroj za luč, ogenj v očeh.«

PG: Poletna noč z malo začetnico: leže občudovati zvezde in nebeške pojave daleč od civilizacije. Poletna noč z veliko začetnico pa je samo ena, letos 20. oziroma 21. junija.

Intervju je bil objavljen v reviji STOP.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku