V finalu Velenje in Krka

Bojan Bauman, 11.5.2019
Andrej Petelinsek

V Novem mestu se merijo štiri najboljše ekipe letošnjega rokometnega pokalnega prvenstva. Celjani so v prvem polfinalu izgubili z Velenjem 27:29; Krka je s 24:20 premagala Sviš

17.45

V novomeški dvorani Marof ta konec tedna organizirajo finalni rokometni pokalni turnir. Že na prvi tekmi se merijo večni rivali - rokometaši Celja Pivovarne Laško in Gorenja iz Velenja (drugi polfinalni par ob 20. uri so domačini, ekipa Krke in Sviša iz Ivančne Gorice).

Rokometaši Gorenja že na 27 dvobojih niso okusili zmage proti Celjanom. Tokratne priložnosti, kot kaže, ne bodo izpustili zlahka.

image
Andrej Petelinsek David Miklavčič ima še poseben motiv na današnji tekmi v Novem mestu.

Resda se aktualni rokometaši Gorenja  in Celja s tradicijo ne obremenjujejo, saj mnogi med njimi takrat še niso igrali v najmočnejši ligi v državi. Izjema je danes Velenjčan David Miklavčič, ki je Velenjčane premagoval v dresu Celja, danes pa jih skuša poraziti. Po prvem polčasu mu dobro kaže, saj ga je njegova ekipa dobila z 18:12. Celjski strateg Tomaž Ocvirk je na začetku tekme priložnost za dokazovanje ponudil mnogim, ki sicer veliko časa presedijo na klopi za rezerve. A doslej ni našel postave, ki bi se enakovredno kosala s poletnimi Velenjčani.

18.37

Velenjčanom je le uspelo premagati Celjane. V polfinalu pokalnega prvenstva so bili končno boljši - končni rezultat prve tekme je bil 29:27 za Velenjčane. Celjski rokometaši so tako v derbijih y Velenjčani poraženi po decembru 2013. Vsega je enkrat konec, tudi prevlade Celja nad Velenjem.

19.00

Celjski rokometaši so prekinili tradicijo iz zadnjih 27 dvobojev z Velenjem, ko niso poznali poraza. Danes proti večeru so končno pokleknili. Bilo je v polfinalu pokalnega rokometnega prvenstva, ki ga ta konec tedna organizirajo v Novem mestu. Josip Šarac je bil zaradi poraza preveč razočaran in je v slačilnico odšel brez besed. Celjan Tilen Kodrin pa je razmišljal, da je bil tak razplet neizbežen, potem ko so znova tekmo odprli preveč ležerno in so že v prvem polčasu nekajkrat zaostajali za sedem golov. Proti koncu tekme so se znova zapodili za nasprotnikom, a tokrat se jim loterija ni izšla. Približali so se na vsega dva zadetka zaostanka, potem jih je prehitela ura.

Celjski navijači so bili po tekmi nezadovoljni in so nekaj ostrih besed izmenjali s celjskim trenerjem Tomažem Ocvirkom, ki je bil po njihovem mnenju odgovoren za slabo predstavo. Na igrišče je pred trenerja poletela plastenka z vodo. Celjski trener se je spustil v besedni dvoboj z navijači. "Razočaran sem nad reakcijo navijačev. Z igralci smo se pred tekmo vse dogovorili, a na igrišču ne stojim jaz... Če sem kriv za slabo predstavo, lahko odstopim, to ni posebna težava," je takoj po tekmi razmišljal Ocvirk. Predsednik kluba Jernej Smisl, ki je bil tudi na tekmi, je trenerja kljub neuspehu podprl. Pred Celjani je sedaj glavna naloga osvojiti naslov državnih prvakov.

image
Edi Einspieler Matic Verdinek je blestel tako v napadu kot v obrambi.

V taboru Velenjčanov je bilo povsem drugačno vzdušje. "Res neverjetno, v kakšnih okoliščinah nam je tokrat uspelo premagati Celjane," je razmišljal Matic Verdinek, z devetimi zadetki najuspešnejši strelec tekme. V mislih je imel štiri poškodovane standardne igralce, ki so jih na tekmi nadomestili velenjski mladinci. Kljub zdesetkani ekipi so na igrišču prevladovali skozi celo tekmo. Zmaga je res velika; Gorenje je končno premagalo uroka, ki jih je v dvobojih s Celjem spremljal od decembra 2013. 27 tekem niso uspeli premagati Celjanov.

"Evo, danes lahko napišete z velikimi črkami, da je Velenjčanom le uspelo. A naredili še nismo zadnjega koraka. Jutri moramo v finalu spet pokazati dobro igro in osvojiti lovoriko, pokal. Takrat bo to sladka zmaga," je bil že v prihodnost usmerjen velenjski vratar Emir Taletović, s 14 obrambami previsoka ovira za celjske strelce. Na drugem polfinalu se ob 20. uri merita Krka in Sviš. Boljši iz tega obračuna se bo priključil Velenjčanom v finalu, ki se v nedeljo začne ob 17. uri.

22.00

Drugi polfinale pokala so dobili domači rokometaši Krke, potem ko so v dolenjskem obračunu premagali Sviš iz Ivančne Gorice s 24:20. Za tretje mesto se bosta jutri ob 15. uri merili ekipi Celja in Sviša, veliki finale med domačini Krko in Velenjčani se bo v športni dvorani Marof v Novem mestu začel ob 17. uri.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku