Pol ure za popolno razgibanost

Bojan Tomažič, 3.9.2019

Skupina iz mariborske mestne četrti Koroška vrata je na Glavnem trgu prikazala svojo vadbo. "Vsako jutro v skupini vadimo zase," je rekla Nada Naberšnik, "in k temu vabimo še druge".

Vadbo so prikazali sredi Glavnega trga v Mariboru. "Prišle smo v središče mesta, da mimoidoče spomnimo na telesno dejavnost in da so možnosti, da vsak dan telovadijo v družbi s pozitivnimi ljudmi v prijetnem ozračju," je pojasnila Nada Naberšnik, ki v četrti Koroška vrata vodi skupino jutranjih telovadk iz Šole zdravja. V mestu in okolici redno vadi več kot tristo ljudi, telovadba po metodi Nikolaja Grišina ima društvo s sedežem v Domžalah, v Sloveniji je 192 skupin, vsak dan telovadi 4200 ljudi. Prepoznamo jih po oranžnih majicah in tudi po pesmih o tem, kako je lepo migati na planem, pod soncem. V juniju so iz vse Slovenije prišli skupaj vadit v Velenje, 1500 jih je bilo, povsem so napolnili Titov trg. "Metoda, po kateri telovadijo, se imenuje 1000 gibov. Gre za vaje, s katerimi se razgibajo vsi sklepi in mišice. Tisoč sklepov, tisoč gibov - in poleg veliko dobre volje, pa bodo ambulante prazne, je rekel Grišin. Mi se tega držimo in res je počutje dobro. Lažje je začeti dan," reče Naberšnikova.

Tudi pisca teh vrstic povabijo k razgibavanju, postavim se med njih, a opazim, da so gospe v oranžnih majicah zelo gibčne, z okornostjo bi med njimi drastično izstopal. Bil bi tudi edini moški, čeprav to zame ni problem. "Ženske smo pri jutranji telovadbi resda v veliki večini, a moški bodo že še prišli," se nasmehnejo ob moji pripombi.

Pol ure za popolno razgibanost

Pol ure telovadbe je že dovolj, v Mariboru jo podaljšajo na uro, po osmih letih vedo, kaj jim ustreza. Telovadke so stare 51 do 88 let. "Vaje so primerne za vsakogar, razgibavamo dele telesa, začnemo pri dlaneh, končamo pri podplatih. S tem dosežemo maksimalno gibljivost telesa in zmanjšamo bolečine," reče Nada Naberšnik. Delajo vaje za roke in ramenski obroč, vaje za vrat in trup, za ravnotežje in za noge, vaditeljica komentira, kaj delajo, kdaj je treba stresti mišice na nogah, kdaj globoko vdihniti. Ljudem sredi Maribora, ki hodijo mimo, delijo letake o tem, kdo so, in z navodili, kako se jim pridružiti. V Podravju so skupine v Dupleku, Hajdini, v Hočah in Slivnici, v Kidričevem, v Markovcih, v Ormožu, na Ptuju, v Vidmu pri Ptuju, v Rušah, Limbušu, v Bezeni, v Radvanju, Razvanju, v Radizelu, v Šentilju, vabijo jih še v Sladki Vrh - in tudi od drugod prihajajo glasovi, da bi imeli skupine. Pomembno je, da ljudje izvedo za to možnost, da se zberejo in da imajo vaditelja, ki ve, kaj je treba početi. Abeceda zdravja tudi rečejo metodi za višanje življenjske energije, zmanjšanje stresa in drugih dejavnikov, ki povzročajo bolezni. "Najprej je zaželeno zmanjšati psihične in čustvene težave. Ljudje več energije trošimo v pripravljenosti kot v življenjskih bitkah. Preveč časa porabimo za to, da se borimo z drugimi, dokazujemo svoj prav, vse in vsakega kritiziramo in smo prepričani, da nas vsi izkoriščajo," je tudi zelo pomemben del telesne vadbe in druženja ob njej.

Poskrbeti je treba zase

Zaradi slabe drže pri vsakdanjih opravilih, dolgotrajnih ponavljajočih se gibov in nerazgibanosti prihaja do mnogih težav, tudi bolečin, oteklin, limfnih zastojev, kar ovira normalni pretok krvi in drugih telesnih tekočin, razlagajo v Šoli zdravja. Temu pogosto sledijo bolezni notranjih organov. S primerno aktivnostjo pospešimo prekrvavitev in izboljšujemo mišično moč, s tem poskrbimo za oporo za boljšo držo telesa, ravnotežje, boljšo gibljivost, izboljšujemo telesne sposobnosti, boljše počutje. Če telovadimo, bomo v starosti dalj časa lahko sami skrbeli zase in za druge. Seveda se razlikujemo drug od drugega, zato moramo vadbo prilagoditi svojim zmožnostim, pretiravanje ni dobro. "Naučiti se moramo poslušati svoje telo," reče Nada Naberšnik. Ne tarna, ker je njena skupina petinštiridesetih agilna, prijetna, zabavajo se in resno delajo. Seveda vsak predvsem zase.

S tisoč gibi in dobro voljo je vse lažje

Paradoksalno je, da je hiter način življenja omejil naše gibanje, zato je organizirana telovadba v skupinah dobra spodbuda. "Mariborčani smo kljub možnostim, ki jih imamo, še zelo zaprti. Zelo vesela bi bila, če bi ga bolj odprli," je dejala. Tudi jutranja vadba ob delovnikih je ena od možnosti, da vsak od meščanov razgiba mesto. "Naša telovadba je brezplačna, nobenih stroškov ni, samo pristopiti je treba, čim manj soditi in več delovati. Vsak dela zase, družabnost samo koristi."

Podpirata jih ministrstvo za zdravje in olimpijski komite, tudi občine in drugi. "Nismo vrhunski športniki in tudi ne nameravamo biti, je pa več kot očitno, da napredujemo, ustavimo procese staranja. Pri nas to lahko vsak naredi sistematično." Nikoli ni prepozno.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku