Pojo že tričetrt stoletja

Filip Matko Ficko, 16.10.2018
FIlip Matko Ficko

V Gledališču Park v Murski Soboti je 14. oktobra zvečer nastopil Partizanski pevski zbor iz Ljubljane pod dirigentskim vodstvom prof. Iztoka Kocena. Slednji 35 pevcev vodi od konca maja 2017 naprej. Letno opravijo od 50 do 60 koncertov, za seboj pa imajo v preteklih 74 letih preko 3500 nastopov.

Kot Invalidski pevski zbor je bil ustanovljen 20. aprila 1944, v času vihre 2. svetovne vojne, v vasi Planina nad Črnomljem in njegov prvi zborovodja je bil prof. Karel Pahor. Takrat je v oskrbovalni partizanski bolnišnici hitro zbral prvih 17 pevcev in po mesecu dni so prvič zapeli v Semiču, na obletnico smrti Toneta Tomšiča. Na osvobojenem ozemlju, med boji ter po njih so opravili najmanj 200 nastopov, zabeležili pa so tedaj tudi svoje petje na Hrvaškem in sosednji Italiji.

Za dolgoletno nastopanje je zbor prejel leta 2014 Zlati red za zasluge Republike Slovenije.

V Murski Soboti je Partizanski pevski zbor nastopil na osrednji prireditvi v čast Spominskega dneva Mestne občine Murska Sobota – 17. oktober. Ob prihodu na oder so zapeli »Kdo pa so ti mladi fantje« in nato v prvem sklopu štiri skladbe dveh primorskih skladateljev, Rada Simonitija ter nekdanjega dirigenta Invalidskega partizanskega zbora Radovana Gobca: »Postoj, ko mimo greš«, »Pesem o svobodi«, »Žrtvam« in »Pesem Cankarjeve brigade«. V drugem sklopu so sledile uporniške skladbe: »Nabrusimo kose«, Škobernetova »Stoji tam v gori partizan«, ruska bojna himna »Svjaščenaja vajna« in skladba Karla Pahorja »Komandant Stane«. Za zaključek sta sledili še »Bilečanka« in »Na juriš«, po burnem aplavzu občinstva pa so člani Partizanskega pevskega zbora iz Ljubljane zapeli še »Hej brigade«.

image
FIlip Matko Ficko PPZ iz Ljubljane vodi prof. Iztok Kocen.

Koncert v Murski Soboti je dal možnost za obuditev žlahtnega spomina na čas 2. svetovne vojne ter partizanstva, bil pa je tudi priložnost, da se poslušalstvo opogumljeno s partizansko pesmijo zazre v prihodnost.

image
FIlip Matko Ficko Zahvala predsednika PPZ Jožefa Roškarja.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku