Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Ivan in Olga Kos, 10.2.2020
Ivan in Olga Kos

Na slovenski kulturni praznik 8. februar 2020, smo se Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi udeležili tradicionalnega pohoda Po poti kulturne dediščine Žirovnica.

Pot je krožna in povezuje kulturno - zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom. Pot je dobro označena, vseeno pa smo imeli za vodnika dva skavta.

V Vrbi smo si najprej ogledali Prešernovo rojstno hišo, kmečko hišo iz 16. stoletja, kjer je vse kot nekoč, ko je največji slovenski pesnik France Prešeren preživljal otroštvo. Med tem, ko smo čakali na pohodnikovo kartico za zbiranje spominskih žigov, se je nekaj Vandrovčkov zavrtelo ob zvokih ansambla Kdr voč.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Naš pohod se je začel izpred Prešernove rojstne hiše. Kmalu smo zapustili vas, nekaj časa hodili po poti ob železniški progi, potem prečili travnike in po 25 minutah prišli v vas Žirovnica. Ustavili smo se pri rojstni hiši Matije Čopa in si muzejsko hišo ogledali. Žigosali smo pohodnikovo kartico in se slikali pred sosednjo hišo Pri Ovsenik.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo nadaljevali skozi Žirovnico, šli mimo gostilne Knafl, centra jahanja Zima in se ustavili v vasi Selo pri Žirovnici ob stojnici pred Picerijo pri Daretu. Mimogrede smo si ogledali še zbirko starin Pr Beštr. Sledila je hoja skozi Zabreznico do osnovne šole Žirovnica in Dvorane pod Stolom. V šoli smo si ogledali zanimivo razstavo in na zelenici pred šolo doprsne kipe petih mož: dr. Franceta Prešerna, Matije Čopa, Antona Janše, Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna.

Sledila je hoja navzgor skozi naselje in spust do cerkve na Breznici, kjer stoji spomenik žrtvam prve svetovne vojne, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika.

V Breznici smo se ustavili pri rekonstrukciji čebelnjaka Antona Janše, čebelarja, slikarja in učitelja čebelarstva. Degustirali smo medene dobrote Čebelarskega društva Anton Janša Breznica in žigosali kartico.

image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo nadaljevali skozi Breznico in prišli v Doslovče, do rojstne hiše Frana Seleškega Finžgarja, kjer smo videli, kako so živeli kajžarji konec 19. stoletja na Gorenjskem. V hiši je tudi muzej o pisateljevem delu in življenju. Poslušali smo pristno staro govorico teh krajev in poslušali harmonikarja Primoža. Tudi tukaj smo žigosali kartico.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od tam smo se po stezi čez travnato pobočje povzpeli do razgledne točke, kjer smo imeli lep pogled proti Triglavu in po okolici. Pohod smo nadaljevali pod Smokuškim vrhom, nato pa sestopili do vasi Rodine. Ustavili smo se pri rojstni hiši pisatelja Janeza Jalna. Ogledali smo si muzej, tržnico domačih dobrot in dodali v pohodnikovo kartico še zadnji žig.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Odšli smo do "cesarske ceste" od koder se nas je nekaj peljalo z lojternikom do Vrbe. Uživali smo v vožnji in peli "himno Vandrovčkov". Večja skupina je nadaljevala pohod do Vrbe. Pohod z ogledi je trajal dobre štiri ure. Vodnik Marjan nam je pripravil lep in zanimiv pohod.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

V Vrbo smo prišli ob 13. uri, da smo se lahko udeležili osrednje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku. Pozdravni nagovor je imel župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar. Slavnostna govornica je bila Lara Jankovič. Kulturni program so izvajali Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica, Tina Gorenjak in Katalena.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku