Pohod po Pokljuki in Uskovnici

Ivan in Olga Kos, 26.6.2019
Ivan in Olga Kos

V četrtek, 20. junija 2019, smo šli Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi na Pokljuko in Uskovnico.

V Bitnjah, kjer je odcep za Pokljuko, smo se peljali navzgor skozi vas Jereko, mimo vasice Koprivnik, ki je že v območju Triglavskega narodnega parka, skozi vas Gorjuše, mimo Šport hotela, mimo vojašnice na Rudnem polju, do žičnice Pokljuka - Viševnik (1410 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od tam smo začeli naš pohod proti Vodnikovem domu oziroma proti Triglavu. Pot se je zmerno vzpenjala skozi gozd. Ob poti so cvetele modre orlice in gorski srobot. Hodili smo po pobočju Plesišča do grebena na višini 1550 m. Od tam smo sestopili po nemarkirani a dobro uhojeni poti na Planino Konjščica (1438 m). Po eni uri hoje smo prišli do Planšarije in sirarne. Planšarija še ni zaživela, ker se je planšar poškodoval. To nam je povedala planinka, ki je na dopustu v sosednji pastirski hišici. Pri koči smo imeli malico iz nahrbtnika.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo nadaljevali po Turistični sirarski poti do Planine Uskovnice. Pot se je rahlo spuščala in je bila prijetna za hojo. Ogledovali smo okoliške vrhove in travniško cvetje. Šli smo mimo kapelice  do Planinske koče na Uskovnici (1154 m). Prijazen oskrbnik nam je postregel, kar si je kdo zaželel. Povedal nam je imena okoliških vrhov.

Koča na Uskovnici se nahaja v osrednjem delu planote Uskovnice, ki je med Pokljuko in dolino Voje.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Po daljšem postanku smo se po isti poti vrnili do razpotja za Planino Zajamniki. Zopet nas je pot vodila skozi gozd do planine Praprotnica (1190 m) in mimo odcepa za Planino Šeh. Čez uro in štirideset minut smo prišli na Planino Zajamniki (1280 m), ki leži na zahodnem robu Pokljuke.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pri eni od pastirskih koč smo se ustavili, da bi vprašali za pot. Bili smo presenečeni, ko nam je lastnica povedala, da je bila včasih Trboveljčanka. Povedala nam je za pot in ponudila "prvo pomoč" - šnopc.

Pohod smo nadaljevali navzdol v smeri naselja Podjelje. Čez pol ure smo prišli do razcepa za Spodnje in Zgornje Podjelje. Še petnajst minut hoje in prišli smo v Zgornje Podjelje (1029 m), kjer nas je čakal avtobus.

Domov smo se peljali skozi vasi Jereko in Bitnje, skozi Bled in se ustavili v gostilni Pri Zajcu v Lahovčah.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku