Pohod po Keplerjevi zvezdni poti

Filip Matko Ficko, 5.10.2018
Filip Matko Ficko

Ob Mednarodnem dnevu starejših, ki ga je kot takšnega leta 1990 razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov, je na ta dan letos potekal pohod po južnem delu Občine Tišina.

Zbirališče udeležencev je bilo do 14.ure pri Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer je pozdrav vsem izrekla Ferdinanda Mladenović, ki je za tem 50 pohodnic in pohodnikov usmerila na pohod po Keplerjevi zvezdni poti.

image
Filip Matko Ficko Udeleženke in udeleženci pohoda.
 

Ob preganjanju protestantov leta 1598 se je zatekel v Nadasdyjev dvorec na Petanjcih v vsem svetu znani astronom, astrolog in matematik Johannes Kepler (1571 – 1630), skupaj s profesorskimi sotovariši z avstrijske graške univerze. V Vrtu je temu v spomin spominska plošča.

image
Filip Matko Ficko Pohod po Keplerjevi zvezdni poti.
 

Prvi postanek pohodnic in pohodnikov je bil pri kapeli svetega Florjana na Petanjcih, pod katero je tudi kripta, kar je večina sodelujočih spoznala in videla prvič. Pot je nato vodila k Muri ter ob njenem levem bregu navzgor, ko so sodelujoči na pohodu krenili proti Zatonu. Tam je pravi raj za ribiče, pa tudi ljubitelji konj imajo tam svoja srečanja.

image
Filip Matko Ficko Florjanova kapela na Petanjcih.
 

Ob lepo urejenih ribnikih je vse pozdravil predsednik Društva upokojencev Tišina, Jožef Poredoš, kajti to društvo je bilo tradicionalni organizator pohoda. Tu je bil z bogatim okrepčilom (golaž in pijača) tudi neke vrste zaključek pohoda ob Mednarodnem dnevu starejših, čeprav so se pohodniki vrnili vse do Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so se razšli z lepimi spomini.

image
Filip Matko Ficko Zaključek pohoda z malico v Zatonu.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku