Pohod od Jevnice do Miklavža

Ivan in Olga Kos, 31.12.2018
Ivan in Olga Kos

V soboto, 22. decembra 2018 sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniki planinske sekcije Sokol DU Litija, na zadnji pohod v letošnjem letu.

Z vlakom smo se pripeljali v Jevnico (273 m). Tokrat nas je vodil vodnik Stane Jerebič. Šli smo čez Savo do naselja Senožeti. Tam se nam je pridružilo še nekaj pohodnikov. V bližnjem baru smo imeli kratek postanek za kavico, nato pa nas je pot vodila skozi naselje Senožeti, ki spada v občino Dol pri Ljubljani. Na informativnih tablah ob cesti smo videli, da je občina Dol pri Ljubljani vključena v projekt "Naravnost z dežele" in da je tam "Dežela Jurija Vege".

image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo nadaljevali v smeri Križevske vasi in Velike vasi. Hodili smo po asfaltni cesti in po eni uri prišli v naselje Velika vas (510 m), ki spada v občino Moravče. Nad vasjo se vzpenjata hrib Cicelj (836 m) in sv. Miklavž (741 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pri zadnji hiši v vasi smo zavili na kolovoz, ki nas je vodil mimo čebelnjaka v gozd. Naprej smo hodili po stezi, ki se je zmerno vzpenjala čez pobočje Miklavža. Pri prečkanju gozdne ceste smo imeli krajši postanek. Od tam naprej smo imeli lepe razglede po bližnji okolici. Ko smo prišli ven iz gozda na travnik, je bila nad nami že turistična kmetija Pri Mežnarjevih (707 m) in tik nad njo cerkev sv. Miklavža (741 m). Mimo kmetije vodi več planinskih poti. 

Cerkev sv. Miklavža stoji na razgledni vzpetini nad vasjo Katarija, južno od Moravč. Postavili naj bi jo brodarji, ki so pluli po reki Savi, v drugi polovici 15. stoletja.

image
Ivan in Olga Kos

Po dveh urah smo se ustavili Pri Mežnarjevih v Katariji, kjer smo imeli naročeno kosilo. Vodja planinske sekcije Sokol, Marijan Jug, se je zahvalil vsem vodnikom, ki so med letom skrbeli za izvedbo pohodov in za našo varnost. Nagrado je dobila Darja, ki se je udeležila vseh pohodov. Vsi pohodniki smo bili nagrajeni z odličnim kosilom. Za "tekoče zadeve" in pecivo so poskrbeli slavljenci. V našem imenu se je vodnica Helena zahvalila vodniku Marijanu za dobro vodenje planinske sekcije in Tatjani za njeno pomoč. Veseli smo bili tudi,ko nas je obiskala  predsednica PD Litija, Alma Jere. Prejeli smo program pohodov za leto 2019.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Po kosilu se je nekaj pohodnikov poslovilo, ker so odšli v dolino peš. Drugi smo ostali v prijetni družbi še nekaj časa, potem pa nas je šofer Drago odpeljal čez Ribče v Litijo.

S tem pohodom smo srečno in uspešno zaključili letošnje pohode.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku