Pohod "Ne vemo kam"

Ivan in Olga Kos, 15.10.2018
Ivan in Olga Kos

V soboto, 6. oktobra 2018, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinsko pohodniške sekcije DU Litija na pohodu "Ne vemo kam".

Peljali smo se skozi Šmartno pri Litiji, Štangarske poljane, do vasi Obolno. Ustavili smo se na Kmečkem turizmu Obolno (722 m). 

To je najvišje ležeča kmetija na območju Ivančne Gorice. Mimo kmetije potekata Badjurova in Viridina krožna pot. 

Tam smo ugibali, kje bo naš cilj pohoda.  

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od tam smo v desetih minutah prišli na vrh hriba Obolno (776 m). S travnatega vrha smo imeli lepe razglede po okoliških hribih. Tik pod vrhom je koča radiokluba Ivančna Gorica.

image
Ivan in Olga Kos

Sestopali smo čez travnik in skozi gozd, mimo osamljene kmetije in kmalu prišli v vas Poljane pri Stični (637 m), kjer smo šli tudi mimo znane kmetije Janežič. Iz vasi nas je pot vodila po kolovozu, nato po makadamski cesti ob potoku in prišli smo do križišča cest za Metnaj in Višnjo Goro. Vodnica Sonja nas je vodila navzgor proti Metnaju. Kmalu smo prišli do hiše, ki že sodi v zaselek Metnaj, kjer smo malo pokramljali z domačini. Nadaljevali smo pohod mimo ribnika in čebeljih panjev in po stezi skozi gozd prišli na cesto, kjer smo imeli kratek postanek za malico iz nahrbtnika. Imeli smo lep razgled - navzgor na Goričico, navzdol pa na Metnaj.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Kmalu smo prišli v naselje Metnaj. Šli smo mimo cerkve sv. Magdalene in se ustavili na Kmetiji odprtih vrat Miglič, kjer smo malo posedeli in se odžejali.

Nekaj utrujenih pohodnikov je odšlo na avtobus, ki nas je čakal pri gasilskem domu, drugi pa smo nadaljevali pohod. Vzpenjali smo se proti Pristavi, do odcepa za sv. Lambert. Vodnica Sonja nas je vodila najprej do cerkve sv. Lamberta in mesta, kjer je včasih stal grad v katerem je prebivala vojvodinja Virida Visconti iz Milana.

image
Ivan in Olga Kos

Malo smo sestopili, potem pa se po strmih lesenih stopnicah in stezi povzpeli na planoto (695 m), kjer se razprostira Turistična vas Pristava, ki jo sestavljajo štiri kmetije. Šli smo mimo kmetije Pr Mežnar, kjer imajo žig Badjurove krožne poti, do Izletniškega turizma Okorn.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Tam smo imeli naročeno kosilo. Potem je sledilo druženje, petje in ples.

Tako se je končal naš pohod "Ne vemo kam". Ves čas smo hodili po Viridini poti. Pot je razgibana in dobro označena. Tokrat sta bila glavna organizatorja Jože in Sonja.

Anketa

Se boste letos našemili za pusta?

Sudoku