Pohod na Žusem

Ivan in Olga Kos, 14.11.2018
Ivan in Olga Kos

V torek, 6. novembra 2018, smo šli Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi na hrib Žusem, ki predstavlja severni rob Kozjanskega.

Peljali smo se skozi Celje, Štore, Šentjur pri Celju, Gorico pri Slivnici, mimo Slivniškega jezera in se ustavili pri Turistični kmetiji Žurej - Ječovo Javorje 32, Gorica pri Slivnici, na jutranji kavici. Če nebi bilo megle, bi videli stolp na vrhu Žusma, kamor smo bili namenjeni.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Tam smo začeli naš pohod (313 m). Šli smo mimo gospodarskega poslopja, čez travnik in čez reko Voglajno v gozd. Po lahki markirani poti smo šli mimo vodnjaka s pitno vodo. Sledil je en strm del poti. Naprej je bila pot razgibana po grebenu. Prečkali smo makadamsko cesto in prišli do "Grofovega štanta" (430 m). Tam smo se razdelili v dve skupini. Prva je odšla naprej po položni panoramski poti. Cela pot je dolga 3,7 km in jo prehodiš v 1 uri 40 minut.

Drugi smo se razveselili plezalne poti. Hodili smo po strmi, zelo zahtevni poti, ki je dolga 1,6 km in smo jo prehodili v 40 minutah. Pot je vodila ob kamnolomu, mimo pločevinastega srnjaka, v zgornjem delu pa tik nad kamnolomom. Na izpostavljenih delih poti so nam bile v pomoč jeklenice, klini in skobe.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Prišli smo na vrh Žusma (669 m). Na vrh Stolpa ljubezni smo se povzpeli vsi.

Stolp je visok 25,9 m in je najvišji leseni stolp v Sloveniji. Do vrha vodi 116 stopnic in ima dve razgledni ploščadi. Na vrhu je zvonček želja in razgledna plošča. Pravijo, da so s stolpa čudoviti razgledi. Mi nismo imeli te sreče, ker je bila megla.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pod stolpom smo si privoščili malico iz nahrbtnika. Pijačo smo dobili v brunarici poleg stolpa, kjer imajo tudi spominke.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

V dolino smo se odpravili po panoramski poti. Šli smo čez "Ravne njive". Med potjo se je megla razkadila in na razglednem slemenu smo zagledali zaselek Žusem (596 m), kjer sta cerkvi: sv. Valentina in sv. Jakoba.

image
Ivan in Olga Kos

Panoramska pot je bila zanimiva, ker vodi mimo posameznih hiš in ker so z nje lepi razgledi po okolici. Zadnji del poti je strm in spolzek, zato se je vodnik Marjan odločil, da smo šli naokrog po asfaltni cesti skozi razložno naselje Hrastje in vse do Turistične kmetije Žurej - Ječovo.

Gospodar kmetije nam je razlagal legende o Žusemskih knezih. O njihovem bivanju še vedno pričajo grajske ruševine. Povedal nam je, zakaj se pri njih imenuje Ječovo in zakaj sta dve cerkvici v zaselku Žusem. Povedal nam je tudi, da vsako leto na Martinovo nedeljo poteka prireditev z naslovom: "Po sveti Heleni - Martin na star način" in nas povabil na prireditev.

Gospodinja nam je pripravila odlične zapečene štruklje iz krušne peči in jabolčni kompot. Nekateri so naročili klobaso z zeljem. Nazdravili smo z domačim vinom, ki po njihovi legendi velja za zdravilno vino.

S pohodom, ki ga je predlagala Joži Kunstek, smo bili zelo zadovoljni.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku