Pohod na Nebeško goro (958 m)

Ivan in Olga Kos, 13.3.2019
Ivan in Olga Kos

V sredo, 6. marca 2019, smo šli Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi na pohod na Nebeško goro.

Iz Zagorja smo se peljali čez naselje Podkum, Sopoto in po dolini Sopote do zaselka Zagrad (302 m).

image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo začeli po markirani poti, ki nas je vodila skozi gozd, mimo posameznih domačij in zapuščenih hiš. Ob poti smo opazovali bele vijolice in cvetočo reso. Po eni uri smo prišli ven iz gozda, na višino 655 m, od koder je bilo do naselja Čimerno še 35 minut, do Nebeške gore pa še uro in pet minut. Zopet smo hodili po stezi skozi gozd, nato čez travnik mimo lovske preže in prišli na travnati greben na višini 820 m, od koder je bilo še pet minut do vasi Čimerno (805 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Šli smo skozi vas in kmalu se je začel vzpon na najvišji vrh občine Radeče, na Nebeško goro. Tik pod vrhom je razgledna točka, kjer je lep razgled po okolici in na Grajski hrib (643 m) nad dolino Sopote, na katerem še danes stojijo razvaline Svibenjskega gradu. Do vrha Nebeške gore (958 m) smo hodili dve uri in petnajst minut.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Žigosali smo dnevnike, pozvonili z zvončkom želja in imeli malico. Pohod smo nadaljevali v smeri Kuma - Dolenjskega Triglava. Ob poti je bilo veliko zvončkov, kronic in telohov. Pot nas je vodila navzdol do ceste po kateri smo prišli do Spodnje Ključevice. Od tam smo se vzpenjali po stezi skozi gozd, mimo odcepa poti za Zidani most, do ceste, po kateri smo prišli v naselje Zgornja Ključevica. Pri odcepu za Kum smo bili na višini 1010 m. Pri zadnji hiši v Zgornji Ključevici na višini 930 m, smo imeli krajši postanek pod lipo, ki naj bi bila stara 250 do 300 let.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Po prijetnem klepetu z domačinoma, smo odšli do Malega Kuma (813 m). Od tam smo hodili po asfaltni cesti mimo Borovaka pri Podkumu (710 m) do Podkuma (701 m). Pohod smo zaključili pri Okrepčevalnici Lovski dom Podkum. Pohod s postanki je trajal približno pet ur. Vodnik Marjan nam je pripravil lep in zanimiv pohod.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku