Pohod na Kamniški vrh

Ivan in Olga Kos, 24.7.2019
Ivan in Olga Kos

V soboto, 20. julija 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi družila s pohodniki planinske sekcije Sokol PD Litija na pohodu v Kamniško Savinjskih Alpah. Vodnik Jože nas je vodil na 1259 m visok Kamniški vrh.

Že ob peti uri zjutraj smo se odpeljali iz Litije. Peljali smo se skozi Kranj, nekaj časa po Jezerski cesti, potem skozi naselja Britof, Visoko, Velesovo, do Ambroža pod Krvavcem. Ustavili smo se na turistični kmetiji Pr Ambružarju (1085 m) na jutranji kavici. Od tam smo imeli lep razgled proti Gorenjski.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo začeli po asfaltni cesti, ki vodi proti Krvavcu. Po enem kilometru smo zavili na gozdno cesto, nato pa smo hodili po stezi, ki se je zlagoma vzpenjala skozi gozd. Na poti smo morali preplezati nekaj podrtih dreves. Od tam se je steza lepo vzpenjala in spuščala, tako da je bila hoja v senci dreves prijetna. Prišli smo do razpotja, kjer leva pot vodi navzgor na Kriško planino, desna pa navzdol proti Kamniškem vrhu. Nekaj časa smo hodili po grebenski poti. Na enem mestu smo imeli lep razgled na Kamniško sedlo. Nato smo šli po stezi pod grebenom. Ko smo prišli iz gozda na košenice, smo imeli razgled na vasice globoko pod nami.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pred nami je bila še ena vzpetina, potem smo se spustili na preval na višini 1178 m, kjer se priključi pot iz Stahovice in Županjih njiv. Do vrha smo imeli še 15 minut. Ko smo se vzpenjali proti vrhu, smo imeli lep pogled na Krvavec. Do vrha smo hodili dve uri in dvajset minut.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na Kamniškem vrhu (1259 m) smo imeli čas za počitek, malico in lepe razglede. Žigosali smo dnevnike in se vpisali v vpisno knjigo.

Vračali smo se po isti poti do prevala (1178 m) in se usmerili proti Stahovici. Prijetna steza čez košenice se je spremenila v strm spust, kjer je bila nevarnost za zdrs.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Ko smo prišli do gozda, je pot postala zložnejša. Prečkali smo manjše melišče in ko smo prišli iz gozda, nas je pot vodila čez pašnike Planjave do razpotja na višini 850 m. Pohod smo nadaljevali po pašnikih, dvakrat smo preplezali pašno ograjo, šli skozi gozd in prišli na cesto do odcepa (545 m) za vas Slevo in planino Osredek, kjer je tudi začetek vasi Klemenčevo.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Sledila je hoja po asfaltu ob hudourniškem potoku Bistričica mimo treh hiš, ki spadajo v vas Okroglo do vasi Bistričica ( 480 m), kjer smo počakali na avtobus. V dolino smo hodili dobri dve uri. Šofer Drago nas je odpeljal v Zagorico pri Kamniku do okrepčevalnice Uršič, kjer smo imeli daljši postanek.

Domov smo se odpeljali dobro razpoloženi in polni lepih vtisov s pohoda.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku