Pohod na Galetovec (1265 m)

Ivan in Olga Kos, 6.5.2019
Ivan in Olga Kos

V soboto, 27. aprila 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija.

Tokrat je bil naš cilj Galetovec, vrh na jugovzhodnem delu Pokljuške planote. Ustavili smo se na parkirišču pri cerkvi sv. Marjete v Bohinjski Beli (478 m). Že od tam smo videli prepadno steno Galetovca.

image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo začeli med hišami, kjer je bilo vse polno apartmajev. Kmalu smo šli skozi podvoz Bohinjske proge in mimo zadnjih hiš na koncu naselja. Po cesti smo prišli v zaselek Slamniki. Nekaj časa nas je pot vodila skozi gozd in ob potoku, nato pa zopet mimo hiš v zaselku Slamniki. Šli smo mimo turistične kmetije Pr Vaznik (900 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Po strmi stezi skozi gozd smo prišli do kmetije in na rob gozda, od koder smo imeli lepe razglede na Karavanke. Od tam smo se zopet strmo vzpenjali skozi gozd, šli mimo odcepa za planino Rčitno, kjer smo imeli kratek postanek. Sledil je krajši vzpon do prelaza Turn, kjer je spomenik NOB. Tam se je pot poravnala in prišli smo do odcepa za Belsko planino. Šli smo  levo, rahlo navzgor, mimo lovske preže, nato smo malo sestopili do lepo urejenega pašnika z napajališči. Na koncu pašnika smo imeli še kratek vzpon in prišli na greben Galetovca (1265 m), ki velja za eno najlepših razglednih točk nad dolino Save Bohinjke. Bili smo na robu Triglavskega narodnega parka.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na vrhu smo imeli daljši postanek in malico iz nahrbtnika. Uživali smo na soncu in lepih razgledih. Razgled smo imeli na Bohinjsko Belo, Bled, Vajnež, Stol, Vrtačo, Begunjščico, greben Košute, Dobrčo ... Nad dolino Save Bohinjke pa pogled na Babji zob in Jelovico.

Z Galetovca smo šli nekaj časa po isti poti, potem pa po krajši poti do Belske planine (1237 m). Na planini je veliko lesenih koč. Nekoč so bile vse pastirske, sedaj pa jih je nekaj že spremenjenih v vikende.

image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo nadaljevali po makadamski cesti in kmalu prišli na Konjsko raven (1220 m), kjer nas je čakal avtobus. Skupaj s postanki smo hodili 4 ure. Vodila sta nas Franci in Helena.

Pri avtobusu nas je čakala manjša skupina, ki jo je vodil Marko. Ta skupina je šla od avtobusa na Galetovec in po isti poti nazaj.

Odpeljali smo se do križišča cest Mrzli studenec, Zatrnik, Krnica, Gorje, Bled, do Lesc, kjer smo se ustavili v Gostilni in piceriji Gala In.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku