Pohod: grad Jable - Rašica - Gobavica

Ivan in Olga Kos, 25.2.2019
Ivan in Olga Kos

V torek, 19. februarja 2019, smo Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi odšli na pohod po hribovju, ki spada v Kamniško - Savinjske Alpe.

Peljali smo se skozi Trzin do Loke pri Mengšu in se ustavili na parkirišču v bližini gradu Jable.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pot nas je vodila mimo gradu, nato pa skozi gozd vse do ceste, ki povezuje vas Loka pri Mengšu z vasjo Dobeno. Do gostilne Ručigaj (408 m), ki spada v Spodnje Dobeno, smo hodili pol ure. Od tu naprej smo hodili po asfaltni cesti, ki nas je vodila mimo Trojanškove hruške (najstarejše tepke na Dobenu). Med potjo smo si ogledovali vikende, ki so nanizani na pobočju na sončni legi.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Šli smo mimo gostilne Dobenski hram in si malo oddahnili pri Kmečkem turizmu Blaž. Na koncu vasi Dobeno (525 m) smo se najprej povzpeli po stopnicah, nato po stezi skozi gozd nadaljevali prijeten pohod vse do Planinskega doma Rašiške čete na Rašici (631 m), ki jo upravlja PD Rašica. Od gradu do koče smo hodili uro in štirideset minut. V koči smo si odpočili in imeli malico.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na vrhu Rašice, ki ga imenujejo Vrh Staneta Kosca (641 m), stoji jeklen razgledni stolp. Z njega smo imeli lepe razglede na Ljubljansko kotlino, Kamniško -  Savinjske Alpe ...

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od stolpa smo nadaljevali pohod proti Gobavici po spodnji poti. Pot je razgibana in nas je vodila večinoma skozi gozd. Šli smo ob vznožju Debelega vrha. Za zadnji del poti smo izbrali grebensko pot čez Srednji hrib in Magarovnik (402 m), da smo se malo zadihali. Po hoji čez travnik, smo prišli do kozolca pri kmetiji, ki je blizu Mengeške koče. Od tam smo se še malo povzpeli skozi gozd in čez travnik in prišli do Mengeške koče na Gobavici (433 m), ki jo upravlja PD Janez Trdina Mengeš. Od stolpa do Mengeške koče smo hodili dve uri.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pred kočo smo uživali na soncu. Ogledali smo si tudi mini živalski vrt.

V Mengeš smo sestopili po bližnjici. Pod kočo je bilo ogromno cvetočih zvončkov in podleskov, kot da je že pomlad. Do parkirišča, kjer nas je čakala šoferka Ema, smo prišli v dvajsetih minutah.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku