Pohod do Volajskega jezera

Ivan in Olga Kos, 9.8.2019
Ivan in Olga Kos

V nedeljo, 4. avgusta 2019, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi zopet družila s pohodniki planinske sekcije Sokol PD Litija. Tokrat je vodnik Borut Vukovič organiziral pohod v Karnijske Alpe, do Volajskega jezera / Wolayer See na višini 1951 m.

Iz Litije smo se odpeljali ob peti uri. Ustavili smo se na Voklem, kjer smo imeli kratek postanek. Vožnjo smo nadaljevali skozi Rateče in Trbiž, nato po avtocesti proti Udinam. Avtocesto smo zapustili pri odcepu za Tolmezzo. Sledila je vožnja skozi mesta Villa Santina, Ovaro in Rigolato. Po gorski cesti smo se vzpenjali skozi naselje Forni Avoltri (888 m) in slikovite vasice Sigilletto, Collinetta in Collina (1250 m). Ob 9.25 smo se ustavili na parkirišču tik pod kočo Tolazzi (1350 m).

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Pohod smo začeli po betonski cesti, ki je kmalu prešla v makadamsko cesto (bivša mulatjera). Kmalu se odcepi bolj zahtevna pot. Vodnik se je odločil, da gremo po mulatjeri, ki se zložno vzpenja skozi gozd. Prečili smo potoček, kjer si ob poti lahko natočiš vodo. Ko smo prišli iz gozda, nekje na polovici poti, smo imeli lepe razglede po okolici. Od tam naprej smo hodili po kamniti stezi, ki se je strmo vzpenjala skozi ruševje in med skalami.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na desno stran smo imeli razgled na ostenje Monte Cogliansa /Hohe Warte (2780 m), kjer so plezali alpinisti, na levo stran pa na Monte Capolago / Seekopf (2554 m). Ko je pot postala zložnejša, smo pred nami zagledali prelaz Volaia in tik pod vrhom kočo. Zadnji del poti je bila spet lepa mulatjera. Po dveh urah smo prišli do italijanske koče Lambertenghi - Romanin na višini 1970 m.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Nad kočo se nahaja prelaz Passo di Volaia (1977 m) / Wolayer pass, ki je eden najpomembnejših prelazov v Karnijskih Alpah na meji med Italijo in Avstrijo. Zaradi lahkega vzpona ga obišče veliko ljudi. Obiskujejo ga tudi ljudje, ki jih zanima zgodovina, kajti tu so potekali boji med prvo svetovno vojno. Vidni so ostanki italijanskih vojaških zgradb in rovov. Nad kočo je spomenik padlim italijanskim vojakom.

Povzpeli smo se na prelaz, od koder smo imeli čudovit razgled na Volajsko jezero / Wolayer See (1951 m) pod mogočnim ostenjem Monte Cogliansa in Monte Capolago ter na avstrijsko kočo na drugi strani jezera in obelisk nad njo.

image
Ivan in Olga Kos

Po stezi smo v desetih minutah prišli do avstrijske koče Wolayerseehütte (1960 m). Tam smo imeli daljši počitek in malico.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Vrnili smo se na prelaz in do italijanske koče Lambertenghi - Romanin, potem pa po isti poti sestopali do koče Tolazzi. Med potjo smo opazovali gorsko cvetje. Tudi svizec nas je zmotil s svojim žvižganjem. Kar nekaj časa je trajalo, da smo ga zagledali. Na poti nismo bili nikjer sami. Pri vzponu in spustu smo srečevali ogromno planincev vseh starosti.

Imeli smo čudovit pohod. Na poti domov, smo imeli kratek postanek na Dovjem pri Aljaževem hramu.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku