Pohod do izvira reke Kolpe

Ivan in Olga Kos, 28.3.2019
Ivan in Olga Kos

Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi, smo se v četrtek, 21. marca 2019, odpravili na pohod ob reki Kolpi do njenega izvira, ki je del Nacionalnega parka Risnjak.

Reka Kolpa izvira na Hrvaškem, po petih km priteče v Slovenijo in se pri Osilnici združi z reko Čabranko. Kolpa loči Slovenijo in Hrvaško na dolžini 118 km.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Postanek smo imeli pri Okrepčevalnici in pizzeriji Rozika v Turjaku. V bližini stoji mogočni grad Turjak. Vožnjo smo nadaljevali skozi Velike Lašče, Ribnico, Grčarice, Gotenico, Kočevsko reko in Borovec. Zanimiva je bila vožnja čez preval Strma reber (993 m). Peljali smo se mimo skulpture Petra Klepca in se spomnili, da smo prišli v deželo Petra Klepca. Cesta je lepo speljana v serpentinah. Mi smo se ustavili na osmi (781 m), kjer nas je pričakal vodnik Tone iz PD Kočevje. Z razgledne točke nam je razkazal vrhove gora: Dimovac, Risnjak, Snježnik, Guslico, mogočno Loško steno, slovenski Snežnik in naselja v dolini.

Vožnjo smo nadaljevali do maloobmejnega prehoda Sela - Zamost, kjer smo prečkali reko Čabranko in se ustavili pri začetku Nacionalnega parka Risnjak na nadmorski višini 300 m, v bližini sotočja reke Kolpe in Čabranke. Imeli smo lep pogled na Sveto goro, ki jo imenujejo tudi gerovska Sveta gora, ker spada v župnijo Gerovo.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Na smerni tabli je pisalo, da je do izvira uro in pol hoda in da na tem predelu živijo medvedi, volkovi in risi. Pot je lahka, dobro označena in razgibana. Ima več kratkih vzponov in spustov. Ob poti so nameščene klopi za počitek. Prečkali smo tudi več mostičkov, ker ima reka več pritokov.  Pot nas je vodila mimo prve hiše OPG Jagoda v naselju Donji Kupari, kjer je v bližini zdravilna voda. Občudovali smo bistro Kolpo in hodili mimo posameznih vikendov. Šli smo tudi mimo hiše (314 m) v kateri je muzej in prodajalna spominkov. Na informativni tabli je pisalo, da je rojstna hiša reke Kolpe.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Od tam smo imeli še 15 minut do izvira. Prečkali smo reko, se še enkrat povzpeli po stopnicah in sestopili do reke. Po stezi ob reki smo kmalu prišli do izvira na nadmorski višini 321 m.

image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos
image
Ivan in Olga Kos

Ogledali smo si približno 200 m dolgo in 50 m široko smaragdno jezerce med pobočji Risnjaka, pod vasjo Razloge v Gorskem Kotarju. Kolpa na dan privre iz globokega kraškega sifona izpod visoke pečine. Vrnili smo se do bližnjega prostora, ki je urejen za počitek in malico iz nahrbtnika. Majda nas je vpisala v vpisno knjigo. Uživali smo na soncu v lepi soteski.

image
Ivan in Olga Kos

Po isti poti smo se vrnili do avtobusa. Po lepi neokrnjeni naravi smo hodili tri ure.

Odpeljali smo se čez mejo in se ustavili pri hotelu Kovač, v naselju Sela, ki spada v občino Osilnica. Tam smo imeli naročeno odlično malico.

image
Ivan in Olga Kos

Zopet smo se peljali čez preval Strma reber, kjer smo se poslovili od vodnika Toneta. Dobro nas je vodil in veliko zanimivega nam je povedal.

Na poti domov smo se ustavili še v Pijavi Gorici pri gostilni Čot, kjer smo poskusili krofe in flancate.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku