(POGLED IZ PENZIONA) Nevidne žrtve covida-19

Srečko Niedorfer, nekdanji novinar Večera, 2.8.2020
Ciril Ambrož

Kordajovega Gusteka je poznal ne le ves vrh, ampak ljudje daleč naokrog, vsekakor več kot pol fare Velika Nedelja, in on je poznal res veliko ljudi. Veljal je za živo enciklopedijo, debelo knjigo Kdo je kdo in Kdaj in zakaj se je kaj zgodilo. Pa neštete stare modrosti in vraže je seveda tudi poznal. Bil je vaški starosta že prej, preden je bil v resnici star.

In blizu njih, ki se sicer pišejo Kosi, sta se ob odhodu v pokoj priselila moja starša: skromna hiška, vinograd in vrt, to je vse, kar si je želel moj oče, ki bi letos dopolnil sto let. Zlasti vinograd kot simbol prestiža, kajti kakšen je to kmet, Prlek, ki nima svojih goric?! Oba z mamo sta pokojnino zaslužila v mariborskih tekstilnih fabrikah in Strmec, kakor se imenuje vasica, je bil krona njunega življenja. Tam sem potem Gusteka tudi sam bolje spoznal, sicer pa smo se družinsko poznali vseskozi. Mi smo namreč nenehno hodili v Prlekijo in bog vedi, kako bi štiričlanska družina preživela brez nje v mestu. Jaz, ki sem bil prvi rojen Mariborčan, sem vsa mlada leta mlatil enotni kruh s svinjsko mastjo.

Štiriinosemdesetletni Avgust Kosi je šel v ptujsko bolnišnico in tam obležal za cele tri mesece, kot nadvse predanega družinskega moža pa so ga lahko svojci - bolj natančno hčerka - obiskali le enkrat, in še to le za petnajst minut. To je v popolnem nasprotju s tradicijo, z vaško krščansko kulturo, katere simbol je bil, in prav spoznanje tega dejstva me je ob njegovi nedavni smrti najbolj pretreslo. Da namreč tudi v času med prvim in zdajšnjim valom te preklete korone bolnišnice in marsikje tudi domovi za starejše teh zaščitnih ukrepov niso niti malo omilili in pod posebnimi pogoji seveda svojcem omogočili stik z bolniki, za katere je bilo vsem jasno, da umirajo. Preprosto kruto! Le še tega bi se manjkalo, da bi v tistem okolju omejili število udeležencev pogreba, kakor med prvim valom v Mariboru, ko se je lahko zadnjega slovesa udeležilo največ deset ljudi.

Ta primer, ki zagotovo še zdaleč ni osamljen, kaže, kolikšna je razsežnost epidemije. Naj se tega covida-19 še tako varujemo, nas na nek način vendarle dobi in prizadene, zaradi omejitve družabnih stikov tako ali tako, zaradi številnih drugih postranskih učinkov pa tudi. In sicer od vrtcev do domov za starejše. Predvsem se mi zdi, da v tem boju najprej umanjka sočutnosti, tiste prve lastnosti torej, o kateri je že Konfucij zapisal, da nas ločuje od živali, zaradi empatije torej. In obče humanosti, kulture. Po drugi strani pa - ali bi v tej dobi kapitalizma, ki se ji reče neoliberalizem, sploh lahko bilo drugače?!

Predvsem se mi zdi, da v tem boju najprej umanjka sočutnosti

Zdravstvo, ki v tem boju z epidemijo vlaga največje napore, je za "nagrado" najbolj prizadeto. Država je na hitro nabavila kup opreme, tudi veliko nepotrebne, ne oziraje se na to, koliko kaj stane, zdravstvo pa je osiromašilo. Zato se je nujno poslabšala splošna zdravstvena oskrba in bog vedi, kakšne so in še bodo posledice pri tistih, ki so morali čakati ali pa še čakajo na preglede in ukrepe. Zdravstvo torej, o katerem politiki nenehno ponavljajo, kako potrebno je nujne reforme, je na slabšem, kot je bilo. In država? Kupili bomo za skoraj milijardo evrov orožja, kajpada!

Tako nam ta novo prišli nebodigatreba covid-19 kaže, v kakšni buli smo in kako bolna je naša družba. In to stanje ne bo nič boljše, ko bo končno izumljeno cepivo proti tej smrtonosni obliki gripe, ko bomo lahko pospravili maske in razkužila in ko se bomo nehali "rokovati", kot to tako zlahka počno rojeni komolčarji. Upam tudi, da nam je že jasno, kam bomo vložili velik del nepovratnih sredstev EU, saj se prav v tej krizi jasno kaže, kaj vse še potrebujemo. In upam tudi, da bo moj Maribor pametnejši glede uporabe teh sredstev, saj bi bilo denar, ki smo ga porabili za šminkanje Glavnega trga, dela Koroške ceste in bog vedi, če ne tudi izgradnjo krožišč na njenem nadaljevanju, mnogo bolj smotrno porabiti na primer za negovalni oddelek UKC ali za prvi dom starostnikov na levi strani Drave.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku