(POGLED IZ PENZIONA) Kraljice, predsednice, bojevnice ...

Sonja Ploj Ratajc, nekdanja novinarka Večrra, 15.3.2020
Profimedia

Ženske v Evropi v primerjavi z moškimi še vedno zaslužijo manj. In imajo zaradi krajšega delovnega časa, ki so ga najpogosteje izbrale zaradi obveznosti v družini, nizke pokojnine.

V zadnjih letih kaže, kakor da smo v dvomih: če je bil včasih cvet ali pogostitev ob mednarodnem dnevu žensk nekaj samo po sebi umevnega (no, tu in tam tudi s kakšnim pretiravanjem), smo zdaj oboji, moški in ženske, skoraj v zadregi. Bi čestitali ali ne? Bi pokazali pozornost vsaj z omembo praznika - ali pa je tako in tako jasno, da imajo ženske danes enake možnosti in pravice kot druga polovica človeštva, in se je treba ukvarjati z drugimi problemi, ki jih nikakor ne zmanjka?

Res je že dolgo tega, a se še spomnim, s kakšnim veseljem in vznemirjenostjo sem, šolarka, mami ob mednarodnem dnevu žensk prinesla dišeč pomladni šopek. In jo s pozornostjo razveselila. (To, razveseliti koga s pozornostjo, se mi zdi še danes eden najlepših občutkov.) Šele veliko pozneje mi je postalo jasno, s koliko skrbmi in obveznostmi se je moja mama (in mnoge poleg nje) še ubadala po osmih urah dela v službi. Potem so se le pojavili pripomočki, ki so nekoliko olajšali gospodinjske skrbi, in gospodinjsko delo se je v družinah začelo deliti. Naenkrat je bilo na fakultetah po Sloveniji vpisanih celo več deklet kot fantov, ženskam so bili na voljo vsi poklici, sčasoma tudi vodilne in tu in tam celo direktorske funkcije, in v politiki so bile, kljub nekaterim pomislekom in dvomom, sprejete kvote, ki omogočajo enakopravnejšo zastopanost spolov tudi v politiki, "umetnosti možnega".

Moški? Ženske? Ljudje nosimo v sebi različne kombinacije genov in osebnostnih lastnosti; res tudi arhetipe. Nekateri mislijo, da je celo več razlik med individui kot na splošno med spoloma. Danes kakšna ženska z lovom sama preživi v divjini na Aljaski.

Na eni strani impresivni dosežki, na drugi še vedno žrtve nasilja.

Ženske poletijo v vesolje ali vodijo vesoljske sonde z Zemlje. V zgodovini so se pojavile bojevnice, voditeljice plemen in upornice; Boudika je ob neznosnem ponižanju poiskala zaveznike na britanskem otoku in se uprla rimskemu imperiju. Hačepsut je bila, pravijo egiptologi, izjemno uspešna faraonka. Bili so, kasneje, v Evropi in drugod različni kralji, dobri in slabši, kruti, nekateri tudi ne preveč modri, a dolgo je vladala tudi zelo uspešna angleška kraljica Elizabeta (čeprav si je njen oče, razvpiti Henrik VIII., tako silno želel moškega naslednika …). Štiristo let kasneje, ko se nad Evropo kopičijo številni izzivi, evropske komisarje vodi predsednica, ki je sicer komaj začela mandat (na prvo službeno pot se je odpravila v Etiopijo z milijoni beguncev in razseljenih oseb). In tudi Evropsko centralno banko zdaj vodi ženska.

Krasni novi svet? Žal vendarle ne. Ženske v Evropi v primerjavi z moškimi še vedno zaslužijo manj. In imajo zaradi krajšega delovnega časa, ki so ga najpogosteje izbrale zaradi obveznosti v družini, nizke pokojnine. Nemčija je tako pred kratkim za vse, ki so delali najmanj 33 let, določila osnovno pokojnino. Dodatke, če je njihova pokojnina nižja, naj bi prejemalo 1,3 milijona državljanov, med njimi 70 odstotkov žensk.

V primerjavi z bitkami za osnovno človeško dostojanstvo, ki jih danes bijejo ženske marsikje po svetu, bi lahko bil ekonomski položaj sčasoma rešljiv problem. Kaj pa včasih nedoumljivo nasilje, tudi v družini, v partnerskih odnosih, ki prav tako kaže dejanska razmerja moči med spoloma? Ni treba gledati le daleč po svetu, tu je, še vedno z nami, žal, kljub obsodbam in politikam ozaveščanja. Žal.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku