Poganjki lucerne lahko nadomestijo solato

Mateja Reš, 21.2.2019
Mateja Reš

Vsako zimo znova ljubitelji listnega zelenila vzgajamo rastlinice v kozarcih ali kalilnikih. S tem si pričaramo okras na mizi, celo neke vrste šopek in instant solato.

Skoraj tri desetletja je star prevod knjige Kalčki in poganjki avtorice Andreje Fink. Takrat so se pri nas pojavili tudi prvi kalilniki, v katerih v tednu dni vzgojimo rastlinice, ki lahko nadomeščajo solato ali jo močno prehransko okrepijo in poživijo.

image
Mateja Reš Kalčki lucerne so pripravljeni.

Nakaljujemo lahko kar nekaj rastlin, najpogosteje pa do zelenila nakaljujemo lucerno, ki velja za najstarejšo krmno rastlino, latinsko imenovano Alfa alfa oz. Medicago sativa. Za več pikantnosti hkrati z lucerno lahko kalimo tudi redkev.

Poganjke lucerne v bolje založenih trgovinah lahko tudi kupimo, a dajemo prednost domačim. Okus poganjkov lucerne spominja na zeleni grah, saj je lucerna botanično stročnica. Okus z razvojem in tvorbo klorofila postaja vse izrazitejši.

Uporaba

Dodamo jih sendvičem, solatam, namazom, namesto zelene solate, kot oživitev kosa pice, v smutijih ali kar iz rok v usta. Najbolje je, če jih toplotno ne obdelujemo, če pa se to tu in tam zgodi, ne bo napak, sploh če ugotovimo, da surovih ne bomo porabili.

image
Profimedia Taka je odrasla rastlina lucerne.

Prehranska vrednost

Izmed vitaminov najbolj izstopa vitamin K, lucerna pa vsebuje še C, B, folno kislino in pantoten. Več je mineralov, mangan, magnezij, baker, cink, fosfor, železo, cink, kalcij, selen, beljakovin (100 g vsebuje 8 % dnevnih potreb) pa tudi klorofila. Kaljena semena uživamo zaradi posebno velike vsebnosti encimov, ki spodbudno delujejo na presnovo v telesu. Pretiravati pa tudi ne gre, saj imajo kaleča semena neuravnoteženo energijo in so pravi izbruh prebujenega življenja. Zato uživajmo poganjke kot dodatek in poživitev zimskega jedilnika.

Postopek nakaljevanja

Za nakaljevanje semen lucerne ne potrebujemo kalilnika, saj semena kalijo hitro in ne oddajajo sluzi, kot na primer kreša, gorčica in lan. Zato lahko za spoznavanje s tem opravilom kalimo v kozarcih za vlaganje.

Potrebujemo še semena, ki so namenjena kaljenju in ne setvi, saj so pregledana na morebitne škodljive bakterije in imajo izredno visoko kaljivost. Dobro je, da lahko posegamo tudi po semenih domače semenarske hiše. Če smo zagnani, si semena lahko pridelamo celo sami in jih primerno skladiščimo.

FOTO: Postopek nakaljevanja po korakih si oglejte v spodnji galeriji!

1. Žličko semen stresemo v kozarec za vlaganje. Prelijemo z vodo in namakamo nekaj ur. Prekrijemo z gazo, ki jo učvrstimo z gumico, in vodo odlijemo. Namesto gaze in gumice lahko uporabimo pokrovček od kozarca in ga površno poveznemo čez kozarec, ko spiramo, pa v kozarec vložimo cedilo in ga obrnemo tako, da voda odteče. Vodo od splakovanja lahko uporabimo za zalivanje rastlin.

2. Kaleča semena dvakrat na dan speremo tako, da vodo nalijemo do vrha. Ko spiramo, pazimo, da odlijemo vso vodo! Če imamo možnost, da kozarec nagnemo, da bo površina za rast večja, je še bolje. Če se zgodi, da kdaj splaknemo le enkrat, ne bo hudega. Vonj nam pove, če gre kaj narobe.

3. Po petih dneh se pokažejo klični listi, ko jih že pričnemo uživati, najboljši so po sedmih do osmih dneh, kaljenje lahko traja največ 12 dni. Potem postanejo kalčki bolj zategli.

4. Če želimo, zaprto hranimo v hladilniku do štiri dni. Pred uporabo vedno dobro splaknemo.

5. Če nas semenske lupinice motijo, poganjke stresemo v večjo količino vode in z razprtimi prsti krožimo in zajemamo rastlinice, semena pa ostanejo v vodi.

image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš 9
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš
image
Mateja Reš

Članek je bil objavljen v januarski številki revije ROŽE IN VRT.

RECEPT: Solata iz rdeče pese, jabolk in kalčkov lucerne
- 1 rdeča pesa
- sol
- malo sira
- ščep semen janeža ali komarčka
- ščep semen kopra
- 2 jabolki
Za preliv:
- 2 dl kefirja ali jogurta
- 1 žlička medu
- 2 žlici kisa ali limoninega soka
- 1 žlička zdrobljenih semen gorčice (ali iz kozarčka)
- 1 skodelica kalčkov lucerne
- 4 žličke oluščene konoplje
Rdečo peso olupimo in naribamo. Začinimo s soljo, 1 žlico kisa, janežem in koprom. Sir narežemo na drobne koščke in dodamo pesi. Pustimo stati 10 minut. Jabolka naribamo in prelijemo z malo kisa, da ne potemnijo.
Za preliv zmešamo kefir, med, preostanek kisa, semena gorčice.
Rdečo peso naložimo v skledo, prekrijemo z jabolki in kalčki lucerne. Prelijemo s prelivom, posujemo z oluščeno konopljo in postrežemo.
RECEPT: Bučni sufle s kalčki lucerne
- 3 dl kuhane buče
- 3 žlice nastrganega trdega sira (tolminc, gran padana)
- 3 žlice masla ali olja
- 2 rumenjaka
- 1 žlica jedilnega škroba ali ajdove ali prosene moke
- ščep suhega šetraja
- ščep suhega rožmarina
- malo čilija ali sveže mletega popra
- 1 list listnatega testa (po želji)
- malo paprike v prahu
- skodelica kalčkov lucerne
Kose kuhanih buč (brez tekočine od kuhanja), sir, maslo, rumenjak, škrob, šetraj, rožmarin in čili s pomočjo paličnega mešalnika v vrču spremenimo v fino kremo.
Listnato testo razvaljamo in izrežemo kroge. V sredini kroga izrežemo še manjši krog, da dobimo kolobar.
6 modelčkov za sufle namastimo in napolnimo s kremo. Prekrijemo z listnatim testom, poprašimo s papriko v prahu in postavimo v pečico, ogreto na 210 °C. Pečemo 20 minut.
Postrežemo toplo ali hladno, na vrh ali poleg posodice pa položimo kupček kalčkov lucerne.
Namig: sesekljano lucerno bi lahko dodali tudi v kremo. Ko izrezujemo kroge, nam nekaj testa ostane. Če nam je ostalo kaj kreme, jo z žlico naložimo na ostanke. Če sta nam ostala buča in listnato testo, jo narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in nanje navijemo trakove testa. Pečemo skupaj s suflejem na ločenem pladnju, zato vklopimo kroženje zraka, temperaturo pa znižamo na 200 °C.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku