Pogačar na Pokljuki Rogliču vrnil za udarec pod Krvavcem

Uroš Gramc, 28.6.2020
Jaka Gasar/Dnevnik

Tadej Pogačar je na državnem prvenstvu v kronometru za devet sekund premagal Primoža Rogliča

Dve nedelji in dva obračuna kolesarskih šampionov, kaj več bi si Slovenija težko želela. A čeprav ima prva dirka - cestno državno prvenstvo - večjo težjo, tudi posamična vožnja na čas ni običajna, vaška dirka, kot rečejo v tem športu. Sploh pa ne glede na zasedbo. Razplet je bil bolj presenetljiv kot teden dni prej, Tadej Pogačar je za devet sekund premagal Primoža Rogliča, prvega slovenskega osvajalca medalje v tej disciplini na svetovnih prvenstvih, in se mu na neki način oddolžil za poraz pod Krvavcem.

"Res sem zadovoljen, šlo je na tesno. Primož je šel enako fenomenalno in bila je dobra borba. Presrečen sem, ker sem popravil, kar mi prejšnji teden ni uspelo. Recimo, da je zdaj 1:1. Premagati prvega kolesarja sveta je vedno nekaj posebnega. V čast mi je, da lahko dirkam z njim, proti njemu in ga kdaj tudi premagam," je dejal 21-letnik iz Komende, ki je obranil naslov prvaka v kronometru, čeprav lani na tej dirki ni bilo Rogliča. Takrat bi imel Pogačar manj možnosti za slavje, saj ravninska trasa bolj ustreza Zasavcu. Tokrat je bila 15,7 kilometra dolga proga na Pokljuko s 721 metri višinske razlike pisana na kožo članu moštva Združenih arabskih emiratov in je slavil kljub temu, da ni imel vseh stvari pod kontrolo, saj je Roglič startal za njim.

image
Jaka Gasar/Dnevnik

Sta se pa edina kandidata za zlato poslužila različne taktike, zmagovalec je v drugi polovici proge, ko se je trasa nekoliko poravnala, zamenjal kolo in izbral posebnega za kronometer, drugouvrščeni je ves čas vztrajal na enem. "Naredil sem vse, kar sem lahko. Tudi na Touru bomo verjetno menjali kolesa, tako da je bil to dober trening," je povedal Pogačar, ki je imel še en razlog več za veselje, saj je zlato kolajno osvojilo tudi njegovo dekle Urška Žigart. Tudi ona je bila v vrhuncu dneva med množico ob cesti: "Lahko bi rekli, da je bil to nov kolesarski praznik. Lepo je voziti, ko toliko ljudi navija, super za kolesarstvo." Magnet za občinstvo je tudi, da vedno ne zmagujejo eni in isti. "Čestitke Tadeju, bil je najmočnejši in je zasluženo zmagal. Sam pa lahko optimistično gledam naprej in počasi začnem s pripravami na dirke," je povedal Primož Roglič.

Na kolo se ni izgovarjal. Saj je še zdaj težko vedeti, katera izbira je bila prava. "Po vojni je lahko razglabljati, ampak če bi bil močnejši in bi bolj pritiskal na pedala, bi se izšlo meni v prid," je dejal 30-letni Zasavec. Ocenil je, da je izgubljal po celi trasi: "Saj se nisem najbolje počutil. To je bila prava preizkušnja. Če v zadnjih dveh mesecih nisi naredil niti enega daljšega intervala od štirih minut, je bil tole kar lušten zalogaj. Šel sem na polno, potem pa malce bolj trpel do konca."

image
Jaka Gasar/Dnevnik

Še bolj so trpeli vsi za njima oziroma pred njima, ker sta startala na repu. V borbi za tretje mesto ni bilo nič od obračuna Pogačarjevega moštvenega kolega Jana Polanca s kolesarji Bahraina McLarna, saj je trojica ob odsotnosti tretjega s cestne dirke Mateja Mohoriča precej zaostala. To ni bil dan za kronometrskega specialista Jana Tratnika, končal je šele na sedmem mestu, se je pa bronu zelo približal Janez Brajkovič, ki se želi vrniti v svetovni razred, a je še enkrat ostal praznih rok.

Rezultati, člani: 1. Tadej Pogačar (ZAE Emirates) 31:10, 2. Primož Roglič (Jumbo Visma) +0:09, 3. Jan Polanc (ZAE Emirates) 1:47, 4. Janez Brajkovič (Adria Mobil) 1:53, 5. Marko Pavlič (Meblo jogi) 2:51, 6. Domen Novak 3:01, 7. Jan Tratnik 3:04, 8. Grega Bole (vsi Bahrain McLaren) 3:09.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku