Počivalšek o dvigu cen zaradi bonov: Kupec je kralj, ki bo nepoštene prakse kaznoval

STA, M.R., 29.5.2020
Nebojša Tejić/sta

Uredba, ki bo določila začetek veljavnosti turističnih bonov, je že skoraj pripravljena, tako da jih bo mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona, je danes napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ob tem je turistične ponudnike opomnil na nesprejemljivost zlorab bonov.

Namen izdaje bonov je ohranitev delovnih mest v turističnem sektorju, je na današnji vladni novinarski konferenci izpostavil Počivalšek in prav zaradi tega izrazil dodatno presenečenje nad v minulih dneh videnimi poskusi nekaterih ponudnikov, da bi bone zlorabili z dvigom cen.

A kot je dejal, je kupec kralj, ki bo nepoštene prakse kaznoval s tem, da bo šel drugam. "Najboljša kontrola bomo kupci sami, ki bomo znali pri izbiri destinacije oceniti, kdo je pripravil korektno ponudbo," je dejal. Uradni nadzor pa bo po njegovih navedbah izvajala tržna inšpekcija ob podpori finančne uprave.

Počivalšek je na današnji vladni novinarski konferenci tudi pozval vse turistične ponudnike v državi, naj spoštujejo domačega gosta. Slovence pa je spomnil, da država nima le turističnih središč, ampak tudi veliko "skritih biserov". "Izkoristimo naše danosti in podpirajmo slovenski turizem, da preživi. Teh možnosti je na pretek. Izkoristite jih dobro, z zavedanjem, da gre za dober namen," je še dodal minister.

Ponovil je, da bodo turistični boni prenosljivi med sorodniki do drugega kolena, na podlagi izjave, ki jo bo določila uredba. Unovčljiv bo do konca leta, porabiti pa ga bo mogoče za storitev nastanitve ali nastanitve z zajtrkom, in sicer v kateri koli obliki turistične nastanitve, od hotelov do gorskih koč ali kampov. Ne bo pa mogoče bonov porabiti za najem avtodoma, jahte ali ladje. Bone bo mogoče koristiti pri katerem koli ponudniku nočitev, ki je bil registrirani do 13. marca letos.

Minister je zagotovil, da bodo skušali zagotoviti čim hitrejšo refundacijo bonov ponudnikom turističnih namestitev, tako da bo bon zelo likvidna oblika plačila.

Počivalšek poziva občine, naj sledijo državi

Ob tem je pozval občine, naj po vzoru iz tujine pripravijo podobne bone tudi na lokalni ravni in tako spodbudijo specifične dejavnosti. Prepričan je namreč, da bi, če se bodo državnim bonom pridružili tudi občinski, tako "vsak po svojih zmožnosti prispeval k okrevanju turizma in slovenskega gospodinjstva".

Boni pa niso edini ukrep, s katerim skuša država pomagati oživiti turizem, država financira tudi čakanje na delo in skrajšan delovni čas. Kot je izpostavil Počivalšek, pa turizem ni edina prizadeta panoga, zato "obstaja verjetnost, da se bo inštrument čakanja na delo, ki je bil mišljen samo za področje turizma, za omejeno obdobje razširil na vse dejavnosti". V tej luči je ob današnjem sprejemanju tretjega protikoronskega zakona v DZ pričakovati ustrezno dopolnilo.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku