Po suhem vremenu preobrat, že danes snežna pošiljka

P.K., A.L., 13.12.2018
Janko Rath

Bomo letos imeli bel božič?

Danes popoldne bo pretežno oblačno, predvsem v južni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Temperature bodo okoli 0, na Goriškem in ob morju okoli 6 °C, poročajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

image
Janko Rath

Jutri popoldne se bo sneženje predvidoma nekoliko okrepilo in razširilo nad večji del Slovenije ter ponehalo do sobote zjutraj, so sporočili vremenoslovci pri Arso.

Zaradi nizkih temperatur lahko občasno sneži tudi po nižinah Primorske, le ob morju bo večinoma deževalo. Zaradi nizkih temperatur bo sneg suh, do sobote zjutraj se bo tako tudi po nižinah nabralo nekaj centimetrov pršiča, koliko, pa je zaradi spreminjajoče se lege ciklona, ki nam bo sneg prinesel, še negotovo, so pri Arsu še zapisali v javni objavi.

Na Primorskem bo vse od danes do sobote zvečer pihala burja. Ta bo ponekod lahko gradila tudi snežne zamete.

Že v soboto se bo od zahoda začelo jasniti, jasna pa bo marsikje tudi noč na nedeljo, zato bo v krajih s snežno odejo pritisnil mraz. Jutranje temperature bodo v nedeljo okoli -10 °C, čez dan pa bo ob sončnem vremenu okoli ničle.

image
Janko Rath

Bomo letos imeli bel božič?

Na Facebook strani Neurje.si poročajo, da je bila v zadnjih tridesetih letih (1988-2017) snežna odeja na božični dan v Ljubljani prisotna osemkrat, v Mariboru pa devetkrat. "Največ snega v tem obdobju je bilo za božič leta 1994, in sicer 26 centimetrov v Ljubljani in kar 50 centimetrov v Mariboru. V zadnjih 10 letih v Ljubljani ni bilo niti enega belega božiča (zadnji leta 2007, ko je zapadlo 1 centimeter snega)." V Mariboru je zadnji "pravi" sneg na božični dan zapadel leta 2007, ko ga je bilo 6 centimetrov. "Leta 2016 pa je zimsko vzdušje pričaralo nekaj centimetrov "industrijskega" snega. Ta je posledica izpustov vodne pare iz industrijskih obratov ali toplarn v meglo oz. nizko oblačnost pri negativnih temperaturah," še piše na Facebook strani Neurje.si

Glede na zgoraj navedene podatke, ki so dostopni v arhivu ARSO, je v Ljubljani letos  27 odstotna verjetnosti za sneg na božično jutro, v Mariboru pa 30 odstotna.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku