Po požaru v pariški katedrali Notre Dame zvečer zvonili zvonovi po vseh francoskih cerkvah

VČ, 17.4.2019
EPA

New Yorker našel verjetno zadnja, ki sta bila v katedrali pred požarom. S pomembno nalogo.  

Iz solidarnosti s pariško škofijo po ponedeljku, ko je bila v velikem požaru poškodovana znamenita katedrala Notre-Dame, so danes zvečer zazvonili zvonovi v vseh cerkvah po Franciji. Oglasili so se ob 18.50, času, ko je v gotski katedrali v ponedeljek izbruhnil požar.

Dva dni od požara v pariški Notre Dame je pred objavo že mednarodni arhitekturni natečaj, da se rekonstruira srednjeveška stavba, v ponedeljek hudo uničena. Pariška nadškofija je obnovo Notre Dame, v ponedeljkovem požaru hudo poškodovane večstoletne katedrale v glavnem mestu Francije, začela nedavno. Naložba je bila ocenjena na 150 milijonov evrov, obnova naj bi trajala naslednjih deset let. Fasado katedrale iz 13. stoletja so očistili leta 2000, a je na seznamu ostalo še toliko vsega, kar je klicalo po temeljiti prenovi. Pokrov kupole je popokal, voda je pronicala in uničevala leseno konstrukcijo v notranjosti ... Potem pa je v ponedeljek zvečer začelo nenadoma uničujoče goreti.

image
EPA

Restavratorja Olivier Baumgartner in Alexandre Decaillot sta malo pred požarom teden dni delala v katedrali, umikala sta iz cerkve bakrene kipe dvanajstih apostolov iz leta 1843, da jih restavrirajo, New Yorker objavlja zgodbo morda zadnjih, ki sta v znameniti katedrali bila pred usodnim ponedeljkom. Apostoli so mestna straža Pariza, smerokazi, fotobombe na milijardah fotografij iz Pariza, prebivalci koščka neba, in vsaj oni so zaradi selitve v restavratorsko delavnico rešeni, piše New Yorker. 

"Ne počutim se dobro. V prizadevanju, da obnovimo katedralo, in v želji, da ji damo drugo mladost, smo jo morda uničili," je na večer požara prizadet za časopis izjavil Baumgartner. 

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku