Po posojilo v banko, toda ...

Sanja Verovnik, 15.5.2019
Profimedia

... za to potrebujete bodisi dovolj visok mesečni priliv oziroma plačo bodisi poroka, zavarovanje pri zavarovalnici, pri stanovanjskih kreditih pa tudi hipoteko na nepremičnino; slednjo banka v primeru neplačevanja tudi odvzame.

Ko kdo prvič pomisli na najemam posojila, je prva ideja, ki se mu pri tem porodi: banka. Eno od glavnih vprašanj, ki vam jih bo banka postavila, je zavarovanje posojila. Posojilo lahko zavarujemo na različne načine. Najugodnejše je zavarovanje s porokom. Posebno pri višjih zneskih posojila pa je to pogosto nemogoče, saj je osebo oziroma poroka, ki bo jamčil za odplačevanje vašega kredita, zares težko najti. Kar vprašajte se, koliko sorodnikov ali prijateljev poznate, ki bi bili pri najemu posojila brez težav vaš porok. V teh časih vse preveč porokov na krut način izve, kakšno odgovornost so s poroštvom pri posojilu dejansko prevzeli nase. Še bolj žalostno pa je dejstvo, da mnogi ne vedo, kaj poroštvo sploh pomeni. Zato je treba biti v tovrstnih primerih še posebno pazljiv in se pri tem maksimalno zavarovati, če se to dejansko tudi zgodi.

Zavarovanje pri zavarovalnici

Zelo pogosta oblika zavarovanja pa je v teh časih tudi zavarovanje pri zavarovalnici, ko ob sklenitvi kredita plačate še zavarovalno premijo pri eni od zavarovalnic. Če torej kredita ne boste poplačali, ga bo namesto vas poplačala zavarovalnica. Za večjo atraktivnost tovrstnega zavarovanja ponujajo v bankah sicer manjše obresti v obliki znižane efektivne obrestne mere (EOM), toda ta "popust" je lahko le navidezen, saj je preostanek skrit v obrokih zavarovalnih premij.

Pri stanovanjskih kreditih pa je najbolj pogosta oblika zavarovanja hipoteka. To pomeni, da če kredita ne zmorete poplačati, banka proda vašo nepremičnino in s tem poplača vaš dolg.

Odvisno od višine prilivov

Koliko kredita boste dobili, je odvisno od višine vaših prilivov in od tega, kako redno jih prejemate. Vsekakor pomaga, če se v banki lahko izkažete s pogodbo, v kateri so navedeni zneski, ki jih boste v prihodnosti prejemali, s pogodbo, ki vam zagotavlja redne prilive za daljše obdobje, ali pa vsaj z izjavo delodajalca, da računa na daljše sodelovanje z vami. Banke preverijo vse vaše prejemke, največ koristi pa vam bodo prinesli stalni, redni prejemki.

Hitri kredit za manjši znesek

Za manjše zneske posojila banka včasih ponuja tudi alternativo, bodisi tako imenovani hitri kredit, za katerega potrebujete samo osebno izkaznico, bodisi izredno povečanje limita.

Kje iskati, če vas banka zavrne?
Poleg raznih oglasnikov pa se ponudba in povpraševanje po posojilih objavljata na tako imenovani borzi posojil. Gre za spletne posojilne portale, kjer se srečujejo udeleženci, ki denar posojajo, in obiskovalci, ki želijo pridobiti posojilo od različnih fizičnih ali pravnih oseb. Osnovni namen tovrstnih portalov je torej povezovanje in vzpostavljanje stika med iskalci posojil in tistimi, ki kapital imajo in so ga pripravljeni posoditi. Za slednje to pomeni, da postanejo kar “banka”.
Na trgu pa obstaja veliko takih, ki ponujajo kredite pod sumljivimi pogoji. Skoraj vsak dan se srečujemo s tragičnimi zgodbami ljudi, ki so se zapletli v mrežo prevarantov, ki so si preko sumljivih posojil poskušali prisvojiti celotno premoženje lahkovernih ljudi, saj so ti v stiski pripravljeni podpisati kar koli. Zato je dobro poznati naslednje nasvete, da ne boste pri najemanju kredita zunaj varnostnih sfer banke naleteli na posojilnega prevaranta, ki vas lahko pahne v bankrot.
V Ameriki pa v zadnjem času posel lastnikom zastavljalnic, trgovcem z rabljenimi predmeti in navsezadnje tudi spletnim posojilnim portalom dobesedno cveti. In to ravno zato, ker se veliko ljudi ne zadolžuje več v banki. Kako pa na lažji način pridejo do posojila? Kreditojemalec, ki želi priti do 1000 evrov posojila, kot dodatno garancijo zastavi nek vrednostni predmet (avtomobil, avdio-video oprema, dragocen predmet, zastavljajo tudi zlato itd.), višina odobrenega posojila pa je praviloma odmerjena glede na vrednost zastavljenega predmeta.

Anketa

Koliko knjig preberete na leto?

Sudoku