(FOTO) "Po najboljšem dopustu v zadnjih desetih letih" vijoličasti med brnenje strojev v Ljudskem vrtu

Marko Kovačevič, 29.7.2020
Tadej Regent

Nogometaši Maribora so pričeli s pripravami na novo sezono

V ozadju so brneli stroji, v hruški se je mešal beton, delavci so že lovili rok, da zahodno tribuno iz stare preobrazijo v novo, na igrišču pa so pele žoge. Tapkanje se je ustavilo, ko je trener druščino poklical na sestanek. Besed ni bilo veliko, trening, prvi v sezoni 2020/21, se je hitro nadaljeval. Vratarji so se ob strani ubadali z vajami, podobnim jogi, igralci pa so pri raztezanju sledili kondicijskemu trenerju. Ljudski vrt ni dolgo čakal, da se vsakdanji prizori iz življenja nogometašev ponovijo. Poletni dopust je bil letos kratek. "Odlično!" se po slabem tednu oddiha ni pritoževal branilec nogometašev Maribora Mitja Viler: "Kar se morja tiče, je bil najboljši dopust v zadnjih desetih letih. Ko je pavza v času turistične sezone, dobiš občutek dopusta. Ponavadi smo bili prosti konec maja, ko na plaži ni bilo žive duše."

Šest vratarjev in 31 nogometašev sestavlja prvo ekipo Maribora.
Moštvo so okrepili Ažbe Jug, Ilija Martinović in Jan Repas, s posoje so se vrnili Martin Kramarič, Aljoša Matko in Lovro Grajfoner.
Uvodna tekma nove sezone v prvi ligi vijoličaste čaka 13. avgusta, dva tedna kasneje bodo začeli s kvalifikacijami za evropsko ligo.

Zmage ne štejejo, ko pridejo porazi

Koronakriza je temeljito premešala urnik, odnesla klasične priprave. Vijoličasti so jih začeli z dvema treningoma, v soboto jih čaka prva pripravljalna tekma, na kateri namerava trener Sergej Jakirović preizkusiti večino izmed 31 nogometašev, ki so pod Kalvarijo krenili v novo nogometno leto. "Dva meseca med pandemijo smo bili brez nogometa. Takrat smo vsi stokali in jokali. Zdaj se je treba prilagoditi. Tudi v prejšnjih letih je bila poletna pavza dolga le kakšnih sedem ali deset dni. Zdaj se nam ni zgodilo nič strašnega. Smo profesionalci, nadaljevali bomo, kjer smo končali," je povedal Jakirović.

image
Tadej Regent Kratka je bila pavza, sestanek je bil kratek. 
image
Tadej Regent Neobičajno kuliso z brnenjem strojev so imeli prvi dan novega nogometnega leta vijoličasti.

Pa je zadovoljen s tem, kje je ekipa ostala? V finišu sezone je sicer pridobila dve mesti, a državni prvaki, kar je bil osnovni cilji, niso postali. "Zadovoljen sem. Na enajstih tekmah smo osemkrat zmagali. Padli smo v niz, ko smo na štirih tekmah trikrat izgubili. Prej smo zmagali na štirih zapored, vendar ni nič štelo, a tu je pač tako. Vesel sem, da smo spet ujeli kontinuiteto, prvenstvo zaključili s tremi zmagami. To je dokaz, da lahko dobre igre ponavljamo. Tu štejejo le zmage," je ugotovil 43-letnik, ki je na klopi zamenjal Darka Milaniča.

Veseli novincev in povratnikov

Z okrepljeno ekipo bo lovil slovenski prestol. Če so v finišu prejšnje sezone vratar Ažbe Jug, branilec Ilija Martinović in napadalni vezist Jan Repas pomagali le na treningih, so zdaj enakopravni člani moštva. "Vemo vse o njih, so normalno v konkurenci. Prinesli bodo dodatno kvaliteto, svežo kri. Zadovoljen sem, kar so pokazali na treningih, Martin Kramarič in Aljoša Matko pa sta se dokazala v Bravu. Postavila sta dober vzor mladim, kako se kaliti na posoji in se vrniti na velika vrata," se je novincev in povratnikov razveselil Jakirović. Med poletjem se bo vijoličasta vrsta najbrž nekoliko zredčila, trener je nekaterim mlajšim nogometašem priporočil, da poiščejo priložnost na posoji, saj želi sezono začeti s preverjenim kadrom.

image
Tadej Regent
image
Tadej Regent

Na Obalo se je vrnil Aleksander Rajčević. Prvič po desetletju v Ljudskem vrtu Mitja Viler v slačilnici ni srečal koprskega rojaka. "Slej ko prej bo vsakemu prišel križ. Normalno je, da prihaja do menjave generacije. Če pogledamo druge ekipe, so redki igralci, ki nimajo dvojke na začetku števila za starost. Starejši smo tu, da pomagamo, damo podporo. Če bom zdrav, pa še nisem rekel zadnje besede," pravi izkušeni branilec.

Evropske zanke za favorite

Prva uradna tekma 15-kratne slovenske prvake čaka 13. avgusta, ko bodo v uvodnem krogu prve lige gostili Aluminij, dva tedna kasneje jih čaka prvi krog kvalifikacij za evropsko ligo. "Sploh ne vem, kdaj je žreb," je pred evropskim poletjem priznal Viler. Veliko je še neznank. "Nič še ni dorečeno, ne vem, če odločajo podaljški, penali, kako se razvrščajo varne države … Žreb bo ključen še veliko bolj kot v prejšnjih letih," meni Primorec, ki se zaveda moči Maribora: "Močni smo bili v boju na dve tekmi, goli v gosteh so nam pogostokrat pomagali."

image
Tadej Regent
image
Tadej Regent

Koeficient, ki so ga pridobili z mednarodnimi potepanji v zadnjih petih letih, vijoličaste postavlja na četrto mesto med ekipami, ki bodo kvalifikacije za drugo najmočnejše tekmovanje na celini začele v prvem krogu. Vlogo nosilca bodo obdržali vsaj do tretjega kroga. Bo pa treba papirnato prednost potrditi na igrišču. "Lahko dobiš sedmouvrščenega iz moldavskega prvenstva, ki je osvojil pokal, in greš igrat k njemu na umetno travo. Pred leti smo imeli težave na Malti, v Bosni smo se komaj izvlekli. Ko odloča le ena tekma, moraš biti res pripravljen. Toliko zank bo letos v Evropi, da bodo favoriti verjetno prej izpadali," predvideva zgovorni Primorec.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku