Po kongresu Desusa: O menjavi resorja nič, če sploh kdaj

Žana Vertačnik, 21.1.2020
Robert Balen

Napovedani odstop Karla Erjavca krepi Šarčev projekt, po prvem srečanju nove predsednice Desusa Aleksandre Pivec in premierja Šarca pa še nič o resorju, s katerim bi njene zaveze postale lažje dosegljive.

Napovedi, da bo pokongresno dogajanje še bolj kot v tednih prej razgrelo strasti, so se uresničile, v glavni vlogi pa ni nihče drug kot - Karl Erjavec. Takoj po porazu v bitki za obstoj na vrhu stranke, v kateri je deloval kar poldrugo desetletje, je z brezkompromisno napovedjo odstopa od funkcije ministra za obrambo predsedniku vlade Marjanu Šarcu naložil nov izziv - vnovično iskanje podpore pri koalicijskih partnerjih za potrditev bodočega novega ministra. Se je pa medtem Aleksandra Pivec kot novoizvoljena predsednica upokojenske stranke, ki ima v tem trenutku največje težave z odnosi znotraj nje, včeraj že sestala s predsednikom vlade.

Premier z Erjavcem v prihodnjih dneh

Pričakovani pogovor med kmetijsko ministrico Pivčevo in Šarcem po Erjavčevem odstopu še ni prinesel nič konkretnega, bo pa premier po zagotovilih kabineta predsednika vlade z ministrom v odhajanju "v prihodnjih dneh opravil pogovor ter nato sprejel ustrezne odločitve". Pogovor je bil sicer precej širši, segal je tudi do vnovič izkazanega zaupanja premierja v Pivčevo v ministrski funkciji ob povezavi z afero SRIPT in očitki, ki se jih je vzdolž kampanje vztrajno otepala.

image
Dr. Tadej Troha: ”Tako poražen politik nima več legitimnosti, da nastopa v funkciji pomembnega ministra, obrambnega ali zunanjega.”

Bo pa novoizvoljeno predsednico stranke ob reševanju odnosov znotraj stranke in predvsem znotraj poslanske skupine zaposlovalo iskanje novega obrambnega ministra. Bolj kot vprašanje, kdo bi utegnil naslediti Erjavca, je napovedani odstop sprožil premislek v smislu morebitne menjave resorjev - to je povzročila osrednja kritika Pivčeve nekdanjemu vodstvu stranke Desus, ki bi se po njeni oceni v izhodišču moralo zavzemati za prevzem ministrstev, s katerimi bi lažje dosegali programske zaveze. Prioritetno je s tem imela v mislih ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter potencialno tudi ministrstvo za zdravje.

image
Dr. Drago Zajc: ”Odstop Erjavca je okrepitev koalicije, ta bo zaenkrat ostala skupaj.”

To sta zagotovo težja resorja, je dejala Pivčeva v pogovoru za naš časnik, ampak "moramo biti kadrovsko pripravljeni, da v prihodnjih vladah posežemo po teh položajih". Špekulacije o možni rekonstrukciji vlade v tem trenutku sta včeraj sicer zanikala oba, tako Šarec kot Pivčeva.

Bi lahko Desus in SMC zamenjala resorja?

Ta zagata z ministrstvi je znana in jasna že od začetka, meni o Desusovem resorju politolog z ljubljanske fakultete za družbene vede dr. Drago Zajc: "To, da je stranka, ki je v bistvu 'one-issue' stranka, torej stranka enega problema, prišla do tako pomembnega državotvornega resorja, je na nek način kontradikcija. Prav gotovo tej stranki bolj ustrezajo druga ministrstva." Menjava bi se po oceni sodelavca ZRC SAZU dr. Tadeja Trohe lahko zgodila "samo, če se ujamejo interesi SMC in Desusa v tem pogledu", torej če bi se tudi SMC odločila, da hoče zamenjati svojo politično simboliko, in bi "hotela postati znana kot stranka gospodarstva in nasploh 'moči', kar bi obrambno ministrstvo pravzaprav bilo". Rano je v tem hipu napovedovati možne scenarije, ocenjujeta oba sogovornika, je pa Zajc prepričan, da odstop Erjavca za obstoječo koalicijo pomeni okrepitev, zato pravi, da bo ta "zaenkrat ostala skupaj".

SD proti rekonstrukciji vlade
"V bodoče bo potrebno ambiciozno delovanje, ki ga pričakujemo tudi od drugih partnerjev koalicije," je včeraj po seji predsedstva o prioritetah stranke in vlade ter ministrov iz vrst SD za leto 2020 povedal predsednik stranke Dejan Židan. Potem ko je dejal, da si v koaliciji "ne moremo več privoščiti prepirov", je naznanil še, da ga veselijo poudarki novoizvoljene predsednice Desusa Aleksandre Pivec, na podlagi tega pa Desus vidijo kot partnerja, s katerim bodo lahko sodelovali. Pričakujejo, da bo kandidata za obrambnega ministra koalicija podprla, o možnostih rekonstrukcije vlade pa Židan še: "Če bo prišlo do rekonstrukcije vlade, mi v njej ne bomo sodelovali. Če pa se pogovarjajo mimo nas, pa čakamo, da nas prej ali slej tudi seznanijo."

Prilagajanje manjših strank

Gre pa v kontekstu koalicijskega peterčka, ki bo tudi po mnenju Pivčeve s potrjevanjem novega ministra pred podobno težko nalogo kot v primeru vladi nazadnje pridružene Angelike Mlinar, po analizi Trohe za Šarčev "politični projekt". V tega sodita menjavi na vrhu Desusa in prej SMC ter "to, kar se dogaja na razmerju Šarec - Leben", kjer gre po njegovi oceni za koordiniran razvoj projekta. Nadalje doktor filozofije pojasnjuje, da se "v bistvu vse manjše stranke trenutno prilagajajo na novo situacijo", in izpostavi še, da so to stranke, ki so "izgubile svoj razlog za obstoj". Je pa, kot ocenjuje Troha, povsem logično, da je Erjavec kot poraženec spopada za predsedniško mesto odstopil od ministrske funkcije. Tak politik namreč "nima več legitimnosti, da nastopa v funkciji pomembnega ministra, obrambnega ali zunanjega", Troha s prstom obenem pokaže na zunanjega ministra Mira Cerarja.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku