Po derbiju v Ljudskem vrtu: Bakla z juga folklora, z vzhoda incident

Marko Kovačevič, 13.5.2019
Bobo

V vodstvu NK Maribor interpretirali, kdo sme uporabljati pirotehniko na stadionih in kako.

Očitno so novinarske konference po porazih na derbijih postale tradicija NK Maribor. Če so se oktobra, ko je Olimpija iz Ljudskega vrta odnesla zmago z 2:1, vijoličasti razgovorili o sodniških napakah, so se danes, dva dni po tretji zaporedni zmagi zmajev pod Kalvarijo, o - baklah in navijačih.

"Po derbiju smo bili vsi slabe volje. Ne le zaradi poraza, ampak predvsem zaradi tega, kar se je zgodilo po tekmi. Imeli smo dobro podporo z južne tribune, po tekmi pa se je zgodil incident, ko je z vzhodne padla raketa proti skupini, ki je šla proti izhodu," je začel predsednik NK Maribor Drago Cotar. "Nedopustno je, da nekdo s petih, desetih metrov cilja skupino ljudi. To je vredno vsakega obsojanja. Če se to nadaljuje, ne vemo, kje je konec. Take zadeve ne sodijo nikamor, nimajo zveze s športom," je nadaljeval poslovni direktor Bojan Ban.

Res je, bakla, zalučana proti skupini, v kateri sta bila športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič in trener Darko Milanič, je nedopustna. Precej manj kritična pa sta bila vodilna moža kluba do dogodka med tekmo. Ko so jo viole s pirotehniko prekinile, bakla je iz kazenskega prostora pregnala vratarja Olimpije Nejca Vidmarja, druga je le za las zgrešila gasilca, ki je krotil požar. "Veste, kakšna je navijaška folklora. Mogoče kakšen posameznik res skuša zadeti vratarja, a to se je dogajalo na vseh derbijih. Vratarji se malo čuvajo, lahko pričakujejo, da se bo to zgodilo. Nekaj povsem drugega pa je, ko skušaš zadeti ljudi, ki odhajajo z igrišča," je o razliki med dogodkoma dejal Cotar. "Namen navijaških skupin ni zadeti ljudi, ampak narediti koreografijo," pa je strnil Ban. Namesto graje so bile viole deležne pohval. Za prepevanje po tekmi, ko so po besedah direktorja pokazale, da slogan "Mi skupaj eno smo" ne obstaja zgolj na papirju, so si jih zaslužile.

Klub sicer nasprotuje pirotehniki, zaradi katere praktično vsak teden plačuje kazni in so, kot se je šalil predsednik, največji financerji Nogometne zveze Slovenije. Kljub temu v Ljudskem vrtu praktično na vsaki tekmi gorijo bakle. "Uradno smo proti baklam, imamo varnostnike, personifikacijo, preglede ... Začeli bomo to propagirati, a vprašanje je, ali se bo prijelo. Krasno bi bilo, če bi bil v Mariboru edini stadion daleč naokrog, kjer se bakle ne pojavljajo. Problem navijaških skupin je tekmovanje, med sabo tekmujejo, kdo bo naredil večjo, boljšo, kakršnokoli že, stvar," razmišlja Cotar.

Predsednik je še poudaril, da bo klub z organi pregona skušal najti posameznika, ki je zalučal baklo proti Zahoviču in Milaniču. Pričakujejo sankcije? "Logično. Formalnopravno pa je žal tako, da morajo prijavo podati tisti, ki so bili neposredno ogroženi," odgovarja Cotar. Bo prijava podana? "Ni še tako daleč. Na stadionu je okoli 60 kamer, z njimi je treba pregledati zadevo, locirati, kdo je tam sedel. Ko bodo zadeve tako daleč, se bodo morali ljudje, ki so bili ogroženi, odločiti, kaj bodo naredili," je pojasnil Ban.

Z včerajšnjo novinarsko konferenco naj bi skušali odvrniti navijače od podobnih dejanj v prihodnosti in ne, kot se zdi, odvrniti pozornost od blede igre in težav na igrišču. Strokovni štab s športnim direktorjem in trenerjem na čelu ima podporo vodstva kluba, ve, kaj mora narediti, sta zatrdila govorca. "Trdno verjamemo, da smo sposobni osvojiti dvojno krono. En poraz nas ne sme odvrniti z začrtane poti in od dela, ki ga že leta vlagamo," je zaključil Bojan Ban.

Mandariću so se opravičili
Milana Mandarića, predsednika Olimpije, v soboto ni bilo v Ljudskem vrtu. Ker ni želel biti še enkrat deležen žalitev in polivanja s pivom, kar ga je doletelo jeseni. "Ni fajn in ni pravilno, da se je to zgodilo, kot ni fajn, da je bil pred leti naš predsednik v garaži Stožic tepen. Mislim, da je bil incident izzvan z metanjem bakle v družinski sektor. Takoj, ko se je zgodilo, smo reagirali. Šel sem do teh ljudi, jih skušal umiriti. Vsem članom Olimpije, gospodom Mandariću, Komljenoviću, Lončarju, sem se osebno opravičil, jih želel presesti vrsto višje, jim dati dodatne varnostnike. Nismo slabi gostitelji, v situaciji, ki se prej v dvanajstih letih ni zgodila, smo takoj odreagirali," se je dogodka včeraj spomnil direktor NK Maribor Bojan Ban. Predsednik Drago Cotar pa je dejal, da bi takrat prisotni nevtralni ljudje povedali drugačno zgodbo, kot jo je razkrila Olimpija.

"Krasno bi bilo, če bi bil v Mariboru edini stadion daleč naokrog, kjer se bakle ne pojavljajo"
Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku