Pismo iz doma starejših: Nismo drugorazredni državljani

Tanja Fajnik Milakovič, 23.4.2020
Andrej Petelinšek

"Ukrepajte tako, da bo dobro tudi za nas, ne le za zdravstvene organizacije, ki stanovalce domov že sicer obravnavajo drugače kot starostnike, ki živijo doma."

Stanovalci Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane in enote Slovenska Bistrica so na ministra za zdravje Tomaža Gantarja in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja naslovili javno pismo, ker so zgroženi nad načinom obravnave starostnikov, ki so zboleli za covidom-19. "Iz časopisnih člankov lahko razberemo, da je način obravnave ob obolenju za omenjeno boleznijo za nas stanovalce v domovih bistveno drugačen od tiste, ki jo nudijo svojim bolnikom bolnišnice in njihovi infekcijski oddelki. Spreminjanje domov v infekcijske bolnišnice je nerazumljivo, strokovno in stroškovno vprašljivo, predvsem pa diskriminatorno do nas, stanovalcev. Ste se vprašali, kakšno obravnavo lahko nudijo domovi v neustreznih prostorih, ob pomanjkanju potrebne medicinske in varovalne opreme ter ob kadrovskih zasedbah, ki že dolgo ne zadostujejo za kakovostno oskrbo in zdravstveno nego v normalnih razmerah, kaj šele, da bi jo morali izvajati v teh, za vse nas v domovih, izrednih razmerah?" se sprašujejo v javnem pismu, ki ga je podpisal Miroslav Aleksander Kolenko, predsednik sveta stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane. Zahtevajo, da ministra okuženim stanovalcem zagotovita zdravljenje na infekcijskih oddelkih bolnišnic.

Čeprav verjamejo, da je omejitev gibanja dober in nujen ukrep vlade za zaustavitev okužbe, in poudarjajo, da ni bilo stanovalca, ki tega ne bi razumel, se tudi sprašujejo, zakaj jih nihče, po več tednih izolacije, ne vpraša, kako se dejansko počutijo za zidovi domov. "V domovih za starejše, kjer so že dolgo prepovedani obiski, so naši edini sogovorniki snažilke, bolničarke, medicinske sestre, socialne delavke, fizioterapevti, delovni terapevti, delavci v kuhinji, vodstveno in ostalo osebje, ki vzorno skrbi za nas v času osamitve. Da, to so v teh težkih časih naši edini dragoceni terapevti. S svojci lahko govorimo le po telefonu, omogočeni so nam tudi video klici," dodajajo.

Menijo, da je zdaj čas za temeljito presojo normativov števila zaposlenih in ureditev cene zdravstvene nege ter za sprejem zakonodaje o dolgotrajni oskrbi. "Skoraj 70 odstotkov vseh prihodkov domov plačujemo stanovalci, svojci in občine, torej imamo legitimno pravico, da se za svoje pravice borimo. Nismo drugorazredni državljani! Upamo, da problematike čakalnih dob za sprejem v domove ne nameravate reševati s pomočjo sedanje epidemije. Zahtevamo, da naše pismo nadvse resno obravnavate, nas slišite in ukrepate tako, da bo dobro tudi za nas, ne le za zdravstvene organizacije, ki stanovalce domov že sicer obravnavajo drugače kot starostnike, ki živijo doma," sklenejo.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku