Peter Prevc: Najboljša je številka ena

Uroš Gramc, 7.10.2019
Robert Balen

Slovenski skakalni šampion poleti ni blestel, a saj to nikoli ni napoved zime. Je pa veliko treniral in upa na najboljše

Poletje je zaključeno, zima je pred vrati, vsaj tako na letne čase gledajo smučarski skakalci. Še sedem tednov je do začetka svetovnega pokala v Visli na Poljskem, cilji pa ponovno visoki. "Želim čim bolje začeti. Najboljša je seveda številka ena," pravi Peter Prevc, naš orel številka ena, ki je po petih sezonah v prejšnji predal žezlo Timiju Zajcu, v skupnem seštevku pa sta ga prehitela še brat Domen in Anže Semenič.

A naš šampion, ki je pred štirimi sezonami podrl še številne svetovne rekorde, se ne predaja. Zvest je tradiciji, v zadnjih sedmih zimah je vsakič vsaj enkrat stopil na stopničke. Kaj bo tokrat, ne želi napovedovati. Poleti ni ravno blestel, je pa na petih tekmah trikrat končal v deseterici, v Hinterzartnu je bil najvišje - četrti. "Sem kar zadovoljen, v tistih skokih, ki štejejo, sem pokazal, kar znam. Seveda si vesel, če zmagaš, in s številkami se vedno malo obremenjuješ, sploh če si slab. Ampak nisem si zadal kakih ciljev, kar se uvrstitev tiče. Po treningih pa težko veš, kam sodiš, od marca je bilo le par tekem. Veliko se pripravljaš, delaš in upaš na najboljše," je črto pod poletje potegnil Prevc.

Klingental Lanišku, poletje Kubackemu
V Klingentalu se je v soboto sklenila poletna velika nagrada oziroma poletni svetovni pokal. Tretjič v karieri je zmagal Slovenec Anže Lanišek (pozimi še ni bil višje od četrtega mesta), drugi je bil Norvežan Marius Lindvik, tretji Poljak Piotr Žlya. Od naših orlov so bili v finalu še Timi Zajc (8. mesto), Domen Prevc (17.) in Peter Prevc (30.). V skupnem seštevku je vrstni red povsem drugačen, po osmih tekmah so končali na vrhu Poljak Dawid Kubacki, ki je sicer nastopil le na štirih tekmah, drugi, Japonec Jukija Sato, je bil prisoten na vseh, tretji, Zajc, pa tudi le na polovici. Lanišek se je z uspehom povzpel na 16. mesto, Peter Prevc je tri mesta nižje, še dve nižje pa Tilen Bartol.nižje, še dve pa Tilen Bartol.

Poletne tekme test pripravljenosti

Poletna velika nagrada je dala skoraj več vprašanj kot odgovorov. "Presenetili so me Japonci. Upam, da to ni napoved za zimo. Hitro se lahko vse obrne, ne moreš za 'ziher' reči za nobeno stvar. Ni jih šlo veliko na vse tekme, vsak posameznik se je odločal, kam bi šel in kam ne, kaj bi tam rad dosegel. Na tekme hodijo ekipe zelo različno pripravljene, 'načrtno' se na kakšno manj pripravijo. To se mi zdi neka značilnost letošnjega poletja. Predvsem so tekme vmesna testiranja, na kakšnem nivoju si, kaj se dogaja s tabo, kaj lahko še popraviš," je dejal Gorenjec.

"Manjka mi še predvsem to, da naredim več super skokov zaporedoma"

In kje ima še rezerve skakalec iz Dolenje vasi? "Manjka mi še predvsem to, da naredim več super skokov zaporedoma. Takrat pride v zraku večja sproščenost, pod smuči več upora in te nese dlje. Kakih večjih sprememb to poletje nismo naredili, saj skok mora vedno izgledati enako." Tudi dnevni ritem je bil podoben ritmom v prejšnjih letih. Daljše počitnice so imeli zgodaj spomladi, aprila so bili prosti, poleti pa je najstarejši od bratov Prevc naštel le štiri proste dni. "Ni veliko, nekaj pa je," se je nasmehnil. Saj ve, da se moraš v vročini potiti, da lahko v mrazu žanješ uspehe. "Premor je bil le med treningi. Za druge aktivnosti ni bilo veliko časa, večino odvečne energije ti itak otrok pobere," je spregovoril o zakonitostih družinskega življenja.

image
Robert Balen Če kaj, poleti lahko natreniraš vožnjo v počepu, pravi naš orel.
 

Emšo ga ne daje, gleženj je v redu

In kaj je poleti bistveno drugače kot pozimi? "Največja razlika je pri vožnji v počepu. Keramika ima slabšo drsnost kot led in je še bolj občutljiva za napake. S tega vidika pozimi ne bi smelo biti težav. Na tekmah pa je razlika v atmosferi, precej boljši občutek je tekmovati pred polnimi stadioni in ob največ petih stopinjah nad ničlo kot pa pred praznimi in ob 30, 35 stopinjah," se že veseli hladnejšega dela leta.

Vanj bo startal z novo opremo in v novih oblačilih. "Opremljevalec je isti, a vse je novo. Počasi bomo tam, kjer si želimo biti. Šivilja je druga, spremembe se dogajajo. Poskušaš, kje bi lahko več iztržil." Zdravja je dobrega, na vprašanje o gležnju, poškodbi noge, zaradi česar je šel lani na operacijsko mizo, se odzove s humorjem: "Ja, nogo čutim, saj jo moram, da lahko odrinem." Pri 27 letih najstarejši in najizkušenejši v naši reprezentanci nima težav, da mladcev ne bi dohajal. "Emšo me še ne daje, z lahkoto jim pariram." In kaj je cilj v novi sezoni, v kateri je vrhunec svetovno prvenstvo v poletih v Planici? "Težko bi rekel, da ciljam le na en dogodek. Želim dobro začeti in čez sezono še stopnjevati in biti čim močnejši. Je pa zagotovo cilj že novoletna turneja."

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku