Peter Kauzer: Najbrž so bile podobne razmere nazadnje med drugo svetovno vojno

Zoran Mijatovič, 24.3.2020
Igor Napast

Srce Hrastničana želi v Tokio na olimpijske igre branit srebrno medaljo, razum pravi, da po okrnjenih pripravah tekmovanje ne bi bilo regularno

Več tisoč najboljših športnikov na planetu si te dni beli glavo z vprašanjem, kaj bo letos z olimpijskimi igrami? Med njimi je tudi kajakaš Peter Kauzer, dobitnik srebrnega odličja iz Ria, ki deli mnenje večine, da je največji enkratni športni dogodek treba prestaviti: "Glede na situacijo je z vidika zdravja to bolje čim prej storiti. Raje bi seveda videl, da vsi skupaj sploh ne bi prišli v ta položaj. V celotnem športu so zdaj onemogočeni ali vsaj oteženi pogoji za trening. Dobro, saj se športniki znamo prilagajati, a vse skupaj trenutno ni obetavno …" Tudi zato preložitev za le mesec ali dva ne bi imela posebnega učinka, je prepričan: "Prestaviti je treba za vsaj eno leto. Mesec ali dva ne naredita razlike v trenutni situaciji."

Izčrpavajoči treningi za prazen nič

Mednarodni olimpijski komite se z odločitvijo sicer ne želi prenagliti, saj so do tekmovanja še točno štirje meseci. "A štirje meseci ne pomenijo veliko časa, sploh glede na to, da so v tem obdobju oziroma vsaj do konca maja odpovedane vse tekme, formo pa moraš dvigovati. Tudi za naprej je vprašanje, kako se bo sezona razpletala. Tako zdaj treniramo na slepo, skušamo ohranjati osredotočenost, kot da je vse normalno, je pa težko, ker ne veš, ali sploh bo kaj ali ne. Ves čas se moraš na polno motivirati, dvigovati formo, in to vse morda za prazen nič. Precej izčrpavajoče," pravi Kauzer, ki te dni razmeroma normalno vadi v domačem Hrastniku: "Klub je sicer zaprt za rekreativce in mlajše kategorije, tako da sem sam. Razkuženo je vse, tako da niti nimam tako slabih pogojev. Je pa res, da nimam nikjer divje vode. Tacen je zaprt. Tako pač treniram le na mirni vodi. Pri divjevodaših se ta manko pozna. No, v tem trenutku morda še ne toliko, ker je za menoj šele prvih deset dni teh treningov, se bo pa to poznalo vedno bolj."

image
BOBO Kljub privilegijem v domačem Hrastniku je Kauzer v veliko slabšem položaju kot konkurenti, ki vadijo v Avstraliji ali Braziliji. 

Kljub negotovim časom ne počiva niti Kauzerjeva konkurenca: "Govoril sem več ali manj z vsemi - Italijani, Čehi, Angleži. Tudi v vseh drugih državah imajo zdaj karanteno. V Angliji so zaprli progo, kjer bi moralo biti evropsko prvenstvo, tudi drugje ne morejo trenirati. Francozi imajo zaprto čisto vse. Nekateri Italijani so ostali kar v Avstraliji. Vadba je res onemogočena in vsi se morajo nečemu prilagajati," ugotavlja zdaj že 36-letni veteran, ki pravi, da so razlike med pogoji za trening preprosto prevelike, da bi bile olimpijske igre regularne: "Čeprav bi si vsi želeli, da se normalno izvedejo, je dejstvo, da tekmovanje ne bi bilo enakovredno. Denimo na olimpijski progi v Riu se še da trenirati, tudi v Avstraliji je enako. Vse je odvisno od posameznih držav, kakšne ukrepe sprejemajo."

Prosti le ob poškodbah in virusih

Športniki so tako več ali manj soglasni - olimpijado je treba prestaviti. A koliko se glas športnikov med odločevalci sploh upošteva? "Se mi zdi, da se v tej krizni situaciji čedalje bolj. Na koncu koncev je pomembno zdravje vseh. Z glavo riniti skozi zid v tem položaju ni pametno. Saj so bile že razne epidemije v prejšnjih letih, a da bi imele tak globalni vpliv, pa še ne. Tega še nismo doživeli ne jaz ne kakšna prejšnja generacija. Najbrž so bile podobne razmere nazadnje med drugo svetovno vojno. Računam na to, da olimpijski komite ne bo postavil denarja pred zdravje."

image
Robert Balen

Zase ga, kot pravi Kauzer, niti ne skrbi kaj preveč. "Mi, kajakaši in kanuisti, smo morda tudi sicer še najbolj izolirani na treningih. Od rib in rac se menda ne da okužiti. Je pa težava pri vseh ekipnih športih in športih v dvorani. Pri gimnastiki se lahko okužijo vsi, ki uporabijo isto orodje," je še empatično pripomnil naš najboljši kajakaš in se odpravil na trening. Pa čeprav ne ve, ali bo do poletja sploh kaj tekmoval. "Morda bo pa to moje prvo prosto poletje po letu 2014, ko sem imel poškodovano ramo," se je nasmehnil: "Ampak vseeno bi raje bil na olimpijskih igrah."

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku