Petar Stojanović: Hudo boli, zaslužili smo si zmago

Vlado Paveo, 7.11.2019
Reuters

Šahtar so imeli na kolenih, vendar so si nogometaši Dinama v sodnikovem podaljšku privoščili dramo, prejeli gola in izgubili točki

Izjemno razburljiv, za veliko večino od 28.316 gledalcev na koncu nesrečen, predvsem pa šokanten nogometni večer smo doživeli predsinoči v "maksimirski šumi". Nogometaši zagrebškega Dinama so bili pred vrati raja. S tretjim golom v mreži ukrajinskega Šahtara v 89. minuti tekme četrtega kroga skupine C lige prvakov so prileteli na prag nebes, potem pa padli v vice. Brezdomci iz Donjecka so izvlekli remi in s tem izjemno pomembno točko v podaljšku po odločitvi sodnika Felixa Brycha. Zaradi enajstmetrovke, ki jo je Nemec po pregledu videoposnetka prisodil gostom v izdihljajih obračuna, je zdaj po Srbih – ti ga imajo v želodcu zaradi tega, ker jih je na lanskem SP proti Švici oškodoval zaradi škandaloznega sojenja - osovražen tudi med Hrvati. Še posebej med purgerji, seveda.

Bjelica: Var ubija nogomet

Nepopisna gneča že nekaj ur pred "tekmo vseh tekem" je prenesla življenje prestolnice naših južnih sosedov v kafiče in ob stojnice, ki obkrožajo najbolj zastarel, najmanj udoben in najgrši stadion izmed vseh, na katerih igrajo moštva 32 udeležencev elitnega nogometnega klubskega tekmovanja na svetu. Vse je bilo v modrem, saj so se ne le zloglasni Bad Blue Boysi, ampak tudi vselej zvesti privrženci Dinama po tem, ko v klubskih sobanah več ne pometa Zdravko Mamić, trener Nenad Bjelica pa je iz prej povprečne drugoligaške ekipe evropskega klubskega nogometa skoval resno tekmovalno moštvo, s katerim ni lahko zobat češnje niti velikim, vrnili na stadion. Po odličnih predstavah svojih ljubljencev doma z Atalanto in z Manchester Cityjem ter Šahtarom v gosteh so skupaj z njimi pričeli sanjati evropsko pomlad v ligi prvakov. Za katero so nameravali položiti temelje z zmago prav predsinoči.

image
Epa Po Srbih je Felix Brych zdaj osovražen še pri Hrvatih. 

Potem pa po deliriju navdušenja, ko je njihov sveti klub z goloma Luke Ivanušca – zamenjal je Petra Stojanovića – v 83. minuti in Arijana Ademija šest minut zatem povedel s 3:1, hladen tuš. Še enkrat so navijači in igralci spoznali, da ni konec, dokler sodnik ne zapiska zadnjič. Nastal je veliki preobrat. Ukrajinski prvaki na pogon milijonov oligarha Rinata Ahmetova in virtuoznih Brazilcev (povedli so v 13. minuti prek Alana Patricka, rezultat je poravnal v 25. minuti Bruno Petković) so vsi krenili v napad. Najprej je Junior Morales (v 93. minuti) znižal, potem je stekel v napad še vratar Andrij Pjatov. Kar je bil zadetek v polno, saj je prav zaradi prekrška Kevina Theopile-Catherina nad njim v kazenskem prostoru Bryck po ogledu vara pokazal na belo piko in Tete (98) je izenačil na 3:3.

"Šahtar je izrabil srečo za tri življenja"

"Var je navadno sranje," je bentil po izpuščeni zmagi Bjelica. "Je cirkus. Še vedno sumljive situacije temeljijo na interpretaciji. Ukinite ga. Ubija nogomet!" je dodal trener Zagrebčanov. Že prej ni slovel kot zagovornik videotehnologije." Za kaj je šlo? Brych je najprej mislil, da je šlo za prekršek mladega Marka Djira, potem pa dosodil penal zaradi prekrška nad Pjatovim.

Srna: Vem, Dinamovi mladi fantje so zdaj v šoku

"V Ukrajini je naš vratar zakrivil najstrožjo kazen, tokrat nam jo je prinesel. Nič mi ni bilo en čas jasno. Nogomet je čudna stvar. Na koncu so odločile naše izkušnje. Šahtar je boljša ekipa od Dinama. Imeli smo tudi srečo, ampak to si je treba zaslužiti. Vem, da so zdaj Dinamovi mladi fantje v šoku," je bil po odlični tekmi, kot jo je ocenil sam, zadovoljen Dario Srna. Legendarni hrvaški reprezentant, sicer uradno pomočnik trenerja Luisa Castra, zaradi vsega, kar je pomenil v več kot poldrugem desetletju v dresu Šahtara, pa podaljšana roka Ahmetova. Bjelica mu je odgovoril: "Šahtar je izrabil srečo za tri življenja."

image
Epa Petar Stojanovic je pred dramatično končnico odkorakal z igrišča. 

"Hudo boli, kajti zmago smo si zaslužili. Vseeno morami biti ponosni. Nihče ni mislil, da bomo v ligi prvakov osvajali točke. Vsem smo zaprli usta. Borili se bomo naprej za drugo mesto v skupini," je bil odločen slovenski reprezentant Petar Stojanović. S soigralci je prišel iz garderobe šele uro po tekmi, saj jim po takšnem razpletu ni bilo lahko. Dinamovci niso skrivali žalosti in razočaranja, ampak obupali niso. Še imajo popravni preizkušnji, v gosteh z Atalanto in še z Manchester Cityjem. V točkah so poravnani s Šahtarom, toda ta je zaradi več golov v gosteh v prednosti. Atalanta z Josipom Iličićem, ki se je z domačim remijem (1:1) z "meščani" vrnila med žive, še prav tako lahko doseže osmino finala, če slavi na preostalih dveh tekmah in ji gredo na roke še izidi tekmecev.

Drugi rezultati 4. kroga, predsinoči, skupina A: PSG - Brugge, Real Madrid - Galatasaray 6:0; B: Bayern - Olympiakos 2:0, Crvena zvezda - Tottenham 0:4; D: Lokomotiva Moskva - Juventus 1:2, Bayer - Atletico 2:1; vrstni red, skupina A: PSG 12 točk, Real Madrid 7, Brugge 2, Galatasaray 1; B: Bayern 12 točk, Tottenham 7, Crvena zvezda 3, Olympiakos 1; C Manchester City 10, Šahtar in Dinamo Zagreb 5, Atalanta 1; D: Juventus 10, Atletico 7, Bayer in Lokomotiva 3.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku