Pecivo in prazniki: Božični čas je sladke barve

Zora Štok, 20.12.2018
Profimedia

Bolj ko se bližajo prazniki, bolj doma zadiši po vanilji, kardamomu in cimetu, začimbah, ki nekako simbolizirajo konec starega leta in začetek novega.

Drobno pecivo najrazličnejših oblik in okrašeno z barvami naznanja, da je družinski praznik tik pred vrati. A razen drobnih sladkosti so priljubljene božične sladice lahko tudi prave torte, kolači, pite in rulade. Slovenci se ob največjih praznikih ponašamo s potico, ta običajno ne manjka niti na božični mizi.

V Nemčiji je tradicionalna božična sladica tako imenovani stollen, na poseben način zavita štruca iz kvašenega testa s suhim in kandiranim sadjem, med katerim ne smejo manjkati rozine, oreški in številne začimbe, nepogrešljiva sta cimet in kardamom. Francozi se ponašajo s svojim božičnim deblom. To je rulada, premazana s čokoladno kremo in z vzorcem drevesne skorje, oblikovana pa kot debelejša veja. Pogosta božična sladica pri Francozih so tudi profiteroli, posamični ali naloženi v obliki stožca. Kolački iz paljenega testa so nadevani z vaniljevo kremo in preliti s čokolado.

image
Profimedia Božično deblo, tradicionalna francoska božična sladica

Globalni plum puding

Veliko opravka z božično sladico si dajo Skandinavci. Njihov kransekake izvira iz leta 1700, gre za sladico iz beljakovega testa z mandlji. Testo se oblikuje v različno velike kroge, zlepljene z belo kremo, ki se nalagajo drug na drugega. Torta je na koncu videti kot stožec. Tudi v Angliji se ponašajo z nekakšno zloženko, le da ni v obliki stožca, sladica je lahko okrogla ali oglata. Osnova je iz zdrobljenih keksov ali biskvitnih drobtin z maslom, ta je prelit s karamelno kremo, sledi plast tanko narezanih banan, te pa so prekrite s stepeno sladko smetano. Okras iz karamelne omake in čokolade samo še zaključi to okusno božično poslastico. Seveda pa pri Angležih ne moremo mimo njihovega tradicionalnega plum pudinga. Čvrsto pecivo s suhim in kandiranim sadjem in prepojeno z žganjem je znano po vsem svetu, ponekod v njihovi skupnosti velja celo pravilo, da za praznik jedo tistega, ki so ga pripravili leto prej, tako da so sestavine res dodobra prepojene. Poljaki za božič radi pripravijo kaj s čokolado. Kolač babka je posebej priljubljen. Terja nekaj potrpežljivosti pri pripravi, saj je iz vzhajanega testa, nadev je pri tem na nekoliko posebno zavitem kolaču pripravljen iz čokolade in oreškov.

image
Profimedia Skandinavci si med decembrskimi prazniki dajo opravka s pripravo stožčaste torte iz beljakovega testa.

Če se z evropskega severa preselimo na južni del sveta, vidimo, da Avstralci za božič pojedo kaj hladnega. Seveda ne poznajo snega in mraza, pa jim zato v vročini bolj tekne kaj hladnega. Priljubljena božična sladica je sladoledna torta. Nam Evropejcem se to morda sliši nenavadno, a z božičnimi barvami okrašena torta ali kupola iz biskvitnih plasti, vmes pa hladna sladoledna krema bi dobro dela tudi kje drugje. Daleč proč od nas, na Japonskem, za božične praznike radi pripravljajo nekaj, na kar smo v Evropi navajeni. Jagodno torto s smetano. Klasično, kot jo večinoma poznamo. Plasti rumenega biskvita, premazane s smetano in obložene z jagodami.

Staro z novim

Po tem kratkem in sladkem izletu po svetu velja poudariti, da seveda ni nujno, da se držimo tradicije. Za praznično mizo lahko pripravimo tudi številne druge kolače, torte in pite. Različni šarklji iz umešanega ali kvašenega testa bodo prav tako pričarali praznično vzdušje, sploh če okus obogatimo s pomarančno aromo, s cimetom, ingverjem, rumom, klinčki in še kakšno aromatično začimbo. Različne kroglice, povaljane v pisane sladkorne drobtine, oreške ali pistacije bodo okras vsake mize, praznično okrašeni mafini prav tako.

Pravzaprav velja tudi pri prazničnih sladicah enako kot pri glavni jedi in morebitnih predjedeh. Ohranimo nekaj tradicije, a uvedimo tudi kaj novega. Po okusu ali po obliki. Dajmo domišljiji prosto pot. Naj ob božiču ne manjkata rdeča in zelena barva, nekaj zlate in srebrne naj bo tudi za okras. Namesto kock na primer oblikujmo stožce in jih okrasimo kot smrečice, kremo obarvajmo zeleno, na vrh torte položimo čokoladno zvezdo in nekaj manjših zlatih zvezdic. S sladkornimi drobtinami pisanih barv si krašenje zelo olajšamo, z barvami v tubah lahko na piškote rišemo različne vzorce, z jedilnimi barvami kreme naredimo bolj pisane in tudi kakršnakoli sladica je bolj prazničnega videza. In kar je najbolj pomembno - vzemimo si čas in naj pri pripravi pomagajo družinski člani. Tudi če izdelek ne bo kot iz revije, bo pa zato toliko bolj okusen - pripravljen je z ljubeznijo.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku