Pandev: Slovenci nikjer niso boljši od nas

Borut Planinšič ml., 10.10.2019
EPA

Makedonci med tradicijo in sedanjostjo, prepričani, da imajo eno najboljših nogometnih generacij

Tudi Makedonci, Severni Makedonci računajo: le zmaga jim nocoj še pomaga, da ne zapravijo sanj o Euru, da ujamejo Slovenijo. Kako se potem v nedeljo postaviti na Poljskem, jih za zdaj ne zanima.

Prisluhnite podkastu od nogometu na povezavi TUKAJ

"Bojevitost, samozavest in taktična disciplina, samo tako lahko gremo čez Slovenijo," hoče selektor Igor Angelovski, leta 1999 nogometaš celjskega Publikuma, našim parirati z makedonsko različico Kekove filozofije. Opira se na tradicijo, s katero Kek nima nič: obe prijateljski tekmi v Skopju, leta 1994 in 2012, je Slovenija izgubila, selektorja sta bila Zdenko Verdenik in Slaviša Stojanović.

​Kapetan Goran Pandev pa poziva navijače na stadion, od aprila poimenovan po Todorju Tošetu Proeskemu, v prometni nesreči umrlemu pevcu. V diplomaciji z Grčijo je Severna Makedonija spomenikom svoje državnosti odstranila imena "spornih" zgodovinskih osebnosti, zato se stadion v Skopju ni več smel imenovati po Filipu II., makedonskem kralju, očetu Aleksandra Velikega. Pandev se ne obremenjuje s tem, ali bodo navijači napolnili stadion: "Ni važno, ali jih bo 15 ali 30 tisoč. Važno je, kdo pride. Ne potrebujemo huliganov, ampak navijače, ki verjamejo v nas." Vroč pozdrav ima še za Slovence: "Niso boljši od nas. Na nobenem položaju na terenu niso boljši od nas."

A gostitelji imajo težave. Odlični član zvezne vrste Enis Bardi, ki je Sloveniji marca v Ljubljani zabil gol za remi, se je poškodovan vrnil iz španske lige, iz Levanteja. Branilec Škendije Egzon Bejtulaj si je nabral rumenih kartonov. Zaradi poškodbe manjka branilec Rijeke Darko Velkoski. Namestnik kapetana Stefan Ristovski je v okrevanju po poškodbi sicer zraven za moralno podporo, a v obrambi portugalskega Sportinga je že štiri mesece brez prave tekme. Zato je Angelovski naknadno vpoklical Maria Mladenovskega iz Vardarja, neveljavnega prvaka Jugoslavije iz leta 1987. Takrat so zaradi dogovarjanja o rezultatih po šest točk vzeli večini prvoligašev in Partizan je bil ob naslov. Toda Vardar ni imel možnosti proti vojaškemu klubu. Zadeva je šla na sodišče, to je razveljavilo odločitev jugoslovanske nogometne zveze in Partizanu dodelilo trofejo, Vardarju pa je ostal nekronan spomin na sijajno generacijo, ki so jo tvorili Darko Pančev, Ilija Najdoski, Dragi Kanatlarovski ...

​Dovolj izleta v zgodovino, pri Makedoncih so novi časi: selektor je zadnji hip rekrutiral še Giorgija Stoilova iz Akademije Pandev. Ikona tamkajšnjega nogometa, 36-letni Pandev, je tako v nenavadnem položaju, ko je na pripravah v Skopju kot soigralca pričakal fanta, ki igra za klub, katerega lastnik je Pandev sam. V rodni Strumici je pred devetimi leti ustanovil nogometno akademijo, ji leta 2014 dodal člansko moštvo, se predlani prebil v prvo ligo in letos še v Evropo, kjer je njegovo akademijo z dvakrat po 3:0 zbrisal Zrinjski iz Mostarja.

A klubov ne gre enačiti z reprezentanco, pravijo Makedonci, prepričani, da imajo eno najboljših generacij v zgodovini, razmetano po dobrih tujih klubih. V napadu bosta Slovencem grozila Pandev (Genoa) in Aleksandar Trajkovski (Mallorca), v zvezni vrsti Eljif Elmas (Napoli) in Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), tu je še nekaj fantov, ki igrajo po Italiji, Španiji, Angliji, Franciji ...

"Ne potrebujemo huliganov, ampak navijače, ki verjamejo"
Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku