Ostrejši ukrepi: Omejitve za starejše, vsakodnevno razkuževanje večstanovanjskih stavb

STA, VČ, 29.3.2020
Sašo Bizjak

Od ponedeljka starejši, invalidi, nosečnice smejo po nakupe samo še med 8. in 10. uro, je odredila vlada.

Omejitve za starejše

Kot je odločila vlada, od ponedeljka velja, da smejo starejši, invalidi, nosečnice, torej ranljivejše skupine, po nakupe izključno med 8. in 10. uro. Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada te skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v sporočilu po seji.

Prepoved zračnih prevozov
Vlada je podaljšala tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji. V sredo se izteka 17. marca sprejeta prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji, ki velja za prevoze iz ali v državn nečlanice EU, ne velja pa za tovorni promet. Vlada je na današnji seji sprejela sklep o podaljšanju te prepovedi. Skladno z uredbo Evropskega parlamenta in Sveta lahko država članica EU tak ukrep podaljša še največ za 14 dni.

Dvakrat dnevno razkuževanje

Vlada je na sobotni seji kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu, določa pa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno.

image
Andrej Petelinšek

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo pogostost razkuževanja sicer odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. Še zlasti pa se mora najmanj dvakrat dnevno razkuževati:

- kljuke na vhodu,

- ograje v stavbi,

- stikala za upravljanje in kabine dvigala,

- stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami. 

- Poleg tega se mora na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe z novim koronavirusom, zato naj kabino dvigala uporabljajo posamično. "Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke," naj še piše na opozorilu, napotuje vlada.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika, še piše v sporočilu za javnost.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku