Oslabljeni, vendar z dvignjeno glavo

Tomo Köleš, 11.7.2019
Aleš Cipot

Nogometaše iz Murske Sobote danes ob 19. uri v Hajfi pred 20 tisoč navijači čaka prvi obračun s favoriziranim Maccabijem.

Nogometaši Mure bodo zvečer ob 19. uri na stadionu Sammy Offer v obmorskem mestu Hajfa začeli prvi obračun z domačim Maccabijem v okviru kvalifikacij za evropsko ligo. Črno-beli so se z dunajskega letališča proti Izraelu odpravili včeraj v opoldanskih urah, zvečer pa v Izraelu že trenirali.

Mura je od vseh slovenskih predstavnikov v letošnjih evropskih tekmovanjih dobila najtežjega nasprotnika, proti favoriziranemu Maccabiju bo nastopila še oslabljena. Potem ko je vrste Sobočanov zapustil najboljši strelec Rok Sirk in se pridružil nekdanjemu igralcu Mure in Maribora Damjanu Boharju v poljskem prvoligašu Zaglebie Lubin, sta se poškodovala osrednja nosilca igre Nik Lorbek in Nino Kouter, ki bosta morala počivati vsaj nekaj tednov. Nared še ni dalj časa poškodovani Armin Ćerimagić, zadnja okrepitev Mure Marko Brkić še ne bo imel pravice nastopa, mladi talentirani napadalec Kevin Žižek pa se po poškodbi vrača komaj oktobra. A pri črno-belih nikakor ne mislijo zato vreči puške v koruzo.

"Osredotočeni smo samo na to tekmo in na nič drugega. Priprave so prišle do končne faze in so bile popolnoma posvečene temu srečanju. Poškodbe so del športa, zdaj imajo drugi igralci priložnost, da se dokažejo. Lorbek in Kouter sta drugače res med glavnimi igralci, na nas pa je, da to vrzel, ki je nastala z njunima poškodbama, kar najbolje zapolnimo. Nova igralca Andrija Bubnjar in Marin Karamarko sta se že dobro vklopila v našo ekipo, tako kot vsi novinci do zdaj. Pri nas to nikoli ni bila težava," je povedal kapetan Mure Alen Kozar.

Maccabi črno-belih ni vzel kot resne grožnje, odigral je le dve pripravljalni tekmi

Na stadionu v Hajfi bo najverjetneje okrog 20 tisoč bučnih gledalcev, a pri črno-belih so se skušali navaditi na takšno vzdušje. "Na zadnjem domačem treningu smo skušali ponazoriti takšne razmere, da bomo nanje čim bolje pripravljeni," je malce s skrivnostnim nasmeškom razložil Kozar in s tem nakazal, da so nogometaši Mure trenirali ob posnetem hrupu navijačev iz zvočnikov. A če brez velikih ran "preživijo" prvo srečanje, bo na drugem v dodobra napolnjeni Fazaneriji povsem drugače, na kar se zanaša tudi kapetan črno-belih: "V Izrael gremo po čim boljši izid. Doma, pred svojimi navijači, pa se lahko zgodi marsikaj."

Takšen strateški lisjak, kot je Ante Šimundža, je seveda že pred podrobno preučil igro Maccabija: "Največkrat igra v sistemu 3-5-2, ki pa ga lahko po potrebi tudi menja. Njegovi igralci ogromno napadajo prek desne strani, radi igrajo na protinapade in so izjemni pri transformaciji iz faze obrambe v fazo napada. Je pa zadeva malce drugačna, ko naletijo na že postavljeno obrambo. Takrat veliko stvari rešujejo na podlagi individualne kvalitete."

Najpomembneje je, da se vrnejo s pozitivno naravnanostjo, poudarja Šimundža: "To velja tako za vse igralce kot za vodstvo kluba. Zavedati se moramo, da igramo proti velikemu nasprotniku, po drugi strani pa se moramo zavedati tudi svojih kvalitet."

Mura je v zadnji pripravljalni tekmi premagala Beltince s 3:1, enkrat je zadel Marič, dvakrat pa Bubnjar. Maccabi očitno črno-belih ni vzel kot resne grožnje. Izraelci so do zdaj odigrali le dve pripravljalni tekmi, in to obakrat s precej premešano postavo.

Na pot v sveto deželo je s strokovnim štabom odšlo 20 nogometašev: Aleksandar Bošković, Alen Kozar, Amadej Maroša, Dean Šafarić (vratar), Jon Šporn, Klemen Pucko, Klemen Šturm, Luka Bobičanec, Luka Šušnjara, Matic Maruško, Matko Obradović (vratar), Marin Karamarko, Tomi Horvat, Žan Karničnik, Žiga Kous, Dušan Gyergyek (vratar), Kai Cipot, Luka Marič, Andrija Bubnjar in Žiga Laci.

Že od pomladi vedo, kaj je pomembno
Če nogometaši Mure prej nabirajo izkušnje kot iščejo rezultatski presežek, pa je drugače pri drugih slovenskih predstavnikih. Domžalčani so imeli že nekaj vrhunskih predstav, proti Freiburgu, na kolena v Stožicah so spravili West Ham, se odlično upirali Marseillu ... Proti malteškemu Balzanu so izraziti favoriti. "Od te vloge ne bežimo. A tekma ne bo lahka, zgodovina kaže, da so se že boljše ekipe od naše tam opekle. Poskušali bomo biti pripravljeni, saj že celo pomlad govorim, da je pomembno, da v Evropi nimaš slabih 45 minut. Zanima nas zgolj napredovanje," je povedal njihov trener Simon Rožman. Olimpija edina prvo tekmo igra doma, latvijski Rigas je prišel v Ljubljano že tri dni pred prvim obračunom. "Spoštljivo povem, da so kvalitetna ekipa, ne smemo jih gledati kot avtsajderje. Izkušene in visoke igralce imajo, lahko nam delajo težave. Odigrati moramo dve kompletni tekmi, če želimo napredovati," je dejal strateg zmajev Safet Hadžić.
Slovenski pari 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo, danes, ob 18.30: Balzan - Domžale; ob 19. uri: Maccabi Hajfa - Mura; ob 20. uri: Olimpija - Rigas. (šr)

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku