Olimpijske igre ne bi bile pravične, vse se je porušilo

Zmago Gomzi, Urška Polanc, 25.3.2020
Stanko Gruden/STA

Kaj na preložitev največjega letošnjega športnega dogodka na svetu pravijo slovenski olimpijski

Odločitev zaradi zdravstvenih razlogov podpiram

image
Sašo Bizjak

Ivan Trajkovič, tekvondoist: "Odločitev za preložitev olimpijskih iger je v sedanjih razmerah pravilna in jo predvsem zaradi zdravstvenih razlogov podpiram. A tudi zaradi tega, ker nihče ne ve, kako dolgo bo razsajal virus. Poleg tega še niso znani vsi borci in borke, ki naj bi nastopili v Tokiu, saj celinskih kvalifikacijskih turnirjev še niso izvedli v Aziji in Evropi. Menim, da morajo vsi, ki bodo nastopili na olimpijskem turnirju, imeti dovolj časa za priprave. Porušil se je tudi moj program priprav. Do odhoda na Japonsko sem načrtoval nastop na še štirih turnirjih, ki jih seveda ne bo. Glede na preložitev olimpijskih iger bo tudi mednarodna zveza izdelala nov program tekmovanj in tedaj bom slednjemu prilagodil tudi svojega. Zdaj treniram individualno po napotkih kondicijskega trenerja, očeta Draga, in trenerja Jureta Pantarja v garaži, kjer sem si uredil manjši fitnes." 

Več bo časa za temeljite priprave

image
Thom Touw Photography

Žan Luka Zelko, jadralec: "Pred desetimi dnevi sem zaradi virusa moral prekiniti priprave v Splitu, s čimer je odpadlo tudi odprto državno prvenstvo Hrvaške in za njim načrtovano potovanje na mednarodno regato v Palmi de Mallorci. Vse se je odvijalo z veliko naglico, v enem dnevu je bilo sprejetih več odločitev, najbolj razumna je bila ta, da se vrnem v Maribor in da se ognem morebitnim nevšečnostim kot posledicam virusa, kot je denimo samoizolacija ali kaj podobnega. Zdaj sem že dvanajst dni doma, moje počutje je dobro, tako da lahko vsak dan skrbim za ohranjanje telesne pripravljenosti z različnimi vajami in kolesarjenjem. Odločitev o preložitvi olimpijskih iger pozdravljam, saj je zdravje na prvem mestu. Poleg tega sem prepričan, da bomo vsi, ki smo se kvalificirali na olimpijske igre, zdaj imeli na voljo veliko več časa za temeljite priprave." 

Žalostna, a prišla je pač večja stvar

image
Anže Malovrh

Janja Garnbret, športna plezalka: "Ni bilo nepričakovano, da bodo olimpijske igre prestavljene. Po eni strani sem žalostna in razočarana, saj sem si poleti res želela svojega prvega nastopa na njih, bile so tudi glavni cilj sezone, a po drugi podpiram odločitev olimpijskega komiteja. V tej krizi je to edina prava rešitev. Prišla je pač ena večja stvar, zato je zdravje na prvem mestu. Občutim tudi nekakšno olajšanje, da bodo igre drugo leto, da lahko v prvi vrsti ohranjamo zdravje. Cilj pa še vedno ostaja en - olimpijske igre -, četudi bodo naslednje leto. Nadaljevala bom treninge, poskusila ohraniti formo. Plan se bo sicer malo spremenil, a se bom posebej potrudila. Rada treniram, pripravljala se bom še naprej, tako bom poskusila biti takrat v najboljši formi. Trenutno skorajda cel svet ne more trenirati, zato ne bi bilo pravično, da bi olimpijske igre bile. Tudi kvalifikacije se še niso zaključile." 

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku