(FOTO) "Okrešelj zapira svoja vrata, vidimo se ob lepih vikendih." Nekaj dni po tem sporočilu koča pogorela do tal

Gordana Possnig, 8.11.2019
Pd Celje Matica

Planinsko društvo Celje Matica je zaradi požara ostalo še brez drugega planinskega doma v zadnjih dveh letih.

Planinsko društvo Celje Matica je doletela nova tragedija, v dveh letih je ostala še brez drugega svojega planinskega doma oziroma koče, s katerim je upravljala. Predsednik PD Franc Povše nam je povedal, da je Frischaufov dom na Okrešlju v Logarski dolini, ki se nahaja v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, zgorel v celoti, najverjetneje v sredo. Na pogorel dom, ki je stal na 1396 metrih metrih nadmorske višine, in od katerega so ostale le gole stene, so jih opozorili planinci, ki so slikali ostanke pogorele koče in jih začeli pošiljati okoli. "Prostore koče smo pred letošnjo sezono v celoti prenovili. Nove so bile sobe, sanitarije, kuhinja, pred dvema letoma je koča, priljubljeno zbirališče planincev v Logarski dolini, dobila novo streho," je pojasnjeval pretreseni Povše, ki si je skupaj s svojimi kolegi včeraj odpravil do koče, ki je vrata sicer zaprla konec oktobra.

image
Pd Celje Matica Ostanki pogorelega Frischaufovega doma na Okrešlju v Logarski dolini.

Vrata doma bodo zaprta precelj dlje, kot so načrtovali

Ob tem pa so svojim zvestim dolgoletnim obiskovalcem tako iz Slovenije kot iz tujine še v ponedeljek, 3. novembra, na facebook strani priljubljene koče zapisali: "Okrešelj danes zapira svoja vrata, vidimo se ob lepih vikendih." A žalostni dogodki kažejo, da bodo vrata doma zaprta požara precej dlje, kot so načrtovali.

image
Pd Celje Matica Ostanki koče Frischaufovega doma na Okrešlju v Logarski dolini, ki ga je v sredo uničil požar.

S celjske policije so ob tem zapisali, da bodo danes opravili ogled kraja požara in po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih o vzrokih za nastanek ogljenih zubljev obvestili javnost.

Dom na Okrešlju so na tem mestu postavili leta 1912
Frischaufov dom je sicer stal na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad zgornjim koncem Logarske doline. Imenovan je po dr. Johannesu Frischaufu, raziskovalcu Kamniških Alp. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz. 2. avgusta 1908 je bila zgrajena nova. 21. septembra 1991 so odprli nov povečan in obnovljen dom, le tega so pred letošnjo sezono obnovili. Koča je bila zmerno ogrevana tudi pozimi. Planincem so ponudili raznovrstno hrano in pijačo. Koča je bila primerno opremljena (dve predavalnici - 20 do 30 ljudi) za izvedbo raznih tečajev, šol v naravi (pozimi in poleti), ipd. Prav tako so vsako leto organizirali kresovanje za 1. maj, mašo - Marijino vnebovzetje, kresno noč, kostanjev piknik in silvestrovanje.

image
Darja Kurnik Koca na Okreslju (tags: Nedeljska_izdaja - Cetrtek - 04062015 - okreselj1)

Kakšni bodo nadaljnji koraki bodo v PD Celje Matica dorekli konec tedna, saj so bili včeraj še v šoku po tragediji, ki jih je doletela. To je namreč že drugi planinski dom, ki jim je pogorel do tal v zadnjih dveh letih.

Policija prekinila ogled
Policija je sredi petkovega dopoldneva zaradi izjemno slabih vremenskih razmer na Okrešlju prekinila ogled kraja požara.
 

V priljubljeni planinski postojanki, Kocbekovem domu na planini Korošica, je namreč 21. oktobra 2017 zagorelo zaradi malomarnosti obiskovalke doma, ki je petrolej v zimski sobi, kjer je bivala s sinovoma, zamenjala za vodo. V požaru je tedaj nastalo za okoli 300.000 evrov škode.

image
Manca Čujež/pzs Frischaufov dom Okrešelj planinci koča.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku