Ohranimo zdravje po obdobju menopavze

L. P. L., 19.6.2019
Profimedia

Menopavza vsaki ženski prinese določene spremembe v njeno življenje. Ko je ta mimo, je še kako pomembno, da ohranjamo dobro zdravje in počutje. "Podprite svoje telo z zelišči in pozitivnim razmišljanjem ter zavestnim iskanjem lepih spominov", svetuje avtorica knjige Ko imajo hormoni žur Minka Gantar.

Menopavza je povsem normalno obdobje pri vsaki ženski. Prične se lahko hitro po štiridesetem letu, zaključi pa največkrat po petdesetem letu starosti. Nekatere ženske imajo med menopavzo več težav, druge manj.

Nas pa je zanimalo obdobje po menopavzi. O tem, kako ohraniti dobro zdravje in počutje, smo se pogovarjali z avtorico knjige Ko imajo hormoni žur Minko Gantar.

Obdobje mene prisili žensko, da je v stiku s seboj in s svojimi čustvi.

Je menopavza kriva za neravnovesje hormonov? Kaj pa, ko je obdobja menopavze konec, se hormoni spet uravnovesijo? 

Menopavza samo pomeni, da ženska ne potrebuje več spolnih hormonov – to pa ne pomeni, da je konec s hormoni. Neravnovesje hormonov vedno kaže na stanje v nas – neravnovesje v našem življenju, neravnovesje v telesu; pomeni pomanjkanje vitaminov, pomanjkanje ljubezni do sebe. Hormoni se uravnovesijo, ko se mi uravnovesimo. Najprej hranilno. Potrebujemo več vitaminov in mineralov, poleg tega pa se je potrebno uravnovesiti tudi čustveno. Ženska, ki je v menopavzi naj se zaveda, da prehaja v novo obdobje.

image
Profimedia ”Če ženska želi ohranjati svoje zdravje in srečo, naj ohranja svojo nežno žensko naravo.”

Kako poskrbeti za dobro zdravje in počutje po obdobju menopavze? Česa se je potrebno izogibati in česa se je potrebno zavedati, negovati?

Že najmanjši stres lahko naredi veliko škode, izogibajte se ga. In tu je tudi odgovor, zakaj ženske tako pogosto obolevajo za rakom na prsih. Leta in leta so kopičile bolečino – čustveno bolečino v center srca. Tu je timus – žleza z notranjim izločanjem, ki napaja vse ostale hormonske centre. Timus skrbi za imunski sistem in pomlajevanje telesa. Proizvaja obrambne celice, ki lahko uničijo vse nenormalne celice.

Timus se napaja zgolj z ljubeznijo. Ženska, ki želi ohraniti svojo mladost, naj poskrbi za občutek ljubezni, saj bo samo na ta način ohranila energijski pretok skozi srčno čakro.

Ko ženska ne čuti več ljubezni, postaja timus vedno bolj tog in nepretočen.

Beseda menopavza pomeni čas od zadnje menstrualne krvavitve in izvira iz stare grščine: menos pomeni mesec in pausos konec.

Ljubezen do sebe ali ljubezen do drugih?

V osnovi bi ženska morala čutiti ljubezen do sebe. Zavestno naj se večkrat na dan umiri, globoko zadiha in si reče: "Vidim ljubezen. Vidim srečo". V spominu naj poišče vsa obdobja, dogodke in kraje, kjer je čutila popolno ljubezen. Poišče naj slike, ki jo spominjajo na take dogodke. Pozornost naj namenja samo ljubezni. Vročinski valovi, ki so neznosni, samo odražajo njeno nihanje – vročinski valovi so samo sporočilo, da je ženska izven ravnovesja, izven harmonije.

Če ženska želi ohranjati svoje zdravje in srečo, naj ohranja svojo nežno žensko naravo. Milina, skrb za urejanje, modrost, prilagodljivost, potrpežljivost, nežnost, prijaznost in toleranca so vrline vsake ženske. Takšna ženska se ne kosa z moškim, temveč mu daje podporo. Je sposobna dokončati stvari. Takšna ženska uživa v svojih čustvih, zna jih prečistiti in ne dovoli, da bi jo čustva nadzirala. Je skrbna, ne samo za druge in okolico, temveč je v prvi vrsti skrbna do sebe; se pravilno giba, sprošča, diha, spi, prehranjuje ter uživa v ljubeči spolnosti.

Hormoni se uravnovesijo, ko se mi uravnovesimo.
image
Profimedia Podprite svoje telo z zelišči in pozitivnim razmišljanjem ter zavestnim iskanjem lepih spominov, svetuje Minka Gantar.

Na dobro zdravje in počutje imajo velik vpliv tudi živila. Kaj svetujete, katera živila naj bodo čim pogosteje na jedilniku?

Ženska po 50. letu naj se prehranjuje po načelu srednjega glikemičnega indeksa – to pomeni, če uživa nekaj, kar vsebuje veliko sladkorja ali moke, naj poleg zaužije hrano, ki ne vsebuje sladkorja ali moke. Pri vsakem obroku pa naj še dodatno uživa zelenjavo, ki vsebuje veliko naravnega vitamina E. To je zelenjava iz skupine križnic: brokoli, cvetača, zelje, repa, koleraba, redkvica, črna redkev. Že sama oblika te zelenjave spominja na maternico.

Zelenjava iz skupine križnic delujejo kot čistilka v telesu. V tej zelenjavi se nahaja snov sulforafan, ki daje tem živilom močan vonj pri kuhanju. Priporočam vam uživanje svežih, nekuhanih. Če jih kuhate, se z vsako minuto kuhanja dviga glikemični indeks. Križnice vplivajo predvsem na tkiva, ki jih stimulirajo hormoni, to so mehka tkiva. Ščitijo pred rakom na prsih, rodilih, prostati, debelem črevesu in pljučih. Snovi v križnicah delujejo kakor vozički, ki poškodovane celice odstranjujejo iz telesa.

Naravni vitamin E*
Ščiti celično membrano pred napadom strupenih snovi – ščiti pred prostimi radikali, poleg tega pa tudi:
  • odplavlja strupe iz telesa,
  • ščiti celično jedro,
  • vpliva na hormone,
  • vpliva na nastanek krvi in novih celic,
  • koristi živčnemu sistemu.

*Vitamin E mora biti naraven – če posegate po prehranskem dopolnilu, bodite pozorni na oznako za naraven vitamin E – d-alfa tokoferol, d-beta tokoferol, d-gama tokoferol in d-delta tokoferol. Umetni vitamin E je zapisan z oznako dl-alfa-tokoferol.

V času menopavze in po njej naj ženska obogati svojo prehrano še z omega 3 maščobo ter vitamini B. Raziskave so pokazale, da je najboljše dobro multivitaminsko in mineralno dopolnilo, izstopajo pa vitamin B6, magnezij in cink. Podprite svoje telo z zelišči in pozitivnim razmišljanjem ter zavestnim iskanjem lepih spominov.

Obdobje po menopavzi prinaša tudi manjšo željo po spolnih odnosih? Zakaj?

Sama menopavza ne pomeni manjšo željo po spolnosti. Obdobje mene prisili žensko, da je v stiku s seboj in s svojimi čustvi. Če si že dolgo zatiska oči, si jih v meni ne bo več mogla. Spolnost se ji bo uprla. Enostavno ne zmore več igrati ubogljive, tihe, pokorne ženskice, ki želi ugajati. Menopavza jo prisili, da se postavi zase … in zavračanje spolnosti  je eden od znakov, da ne more več tako naprej. Mogoče pa je čas, da začne iskati načine kako se bo izrazila, da najde področja, kjer cveti od znotraj … in ta strast se bo prenesla na vsa ostala področja njenega življenja.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku