Ohranimo zdrave zobe do pozne starosti

A. Nana Rituper Rodež, Vestnik, 4.10.2019
Profimedia

Skrb za zobe in ustno votlino je potrebna v vseh starostnih obdobjih, ne le zaradi videza, ampak tudi zaradi splošnega zdravja.

Lep zob je zdrav zob, zdravi zobje so lep nasmeh, ki daje človeku samozavest in odraža naše zadovoljstvo, pravi zobozdravnica Barbara Benko, zaposlena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Zdravo zobovje je tudi ključnega pomena za naše zdravje in splošno počutje, saj imajo bolezni zob in ustne votline dokazane vplive na sistemsko zdravje in potek bolezni. Svetovala nam je, kako skrbeti za zdravje zob in ustne votline, da bi ohranili zdrave zobe do pozne starosti.

image
A. Nana Rituper Rodež Barbara Benko, zobozdravnica: ”Vsako spremembo ali rano v ustih, ki se ne zaceli v dveh tednih po tem ko smo odstranili dejavnik draženja, mora pregledati zobozdravnik.”

Vsakodnevna higiena in redni obiski zobozdravnika

Zavedati se moramo, pravi, da je vsak sam odgovoren za svoje zdravje in velikokrat so pomembni že manjši koraki, kot so vsakodnevna zobna in ustna higiena ter redni obiski pri zobozdravniku. Če k temu dodamo pravilno in uravnoteženo prehrano ter zdrav način življenja, veliko prispevamo k temu, da ohranimo zdrave zobe do pozne starosti. Zdravi zobje niso pomembni samo za žvečenje, zdrava usta omogočajo hranjenje, dihanje, pravilen govor. Gotovo pa so usta prav zato, ker so vedno v funkciji, izpostavljena številnim vplivom, dražljajem in tudi obolenjem.

Barbara Benko, zobozdravnica: “Vsako spremembo ali rano v ustih, ki se ne zaceli v dveh tednih po tem, ko smo odstranili dejavnik draženja, mora pregledati zobozdravnik”

Da si zobe umivamo zjutraj in zvečer, se nam zdi nekaj samoumevnega. Toda zobozdravniki pogosto opažamo, pravi Benkova, da tehnika umivanja ni vedno najboljša, zaradi česar zobje niso na vseh mestih dobro očiščeni. Starejši ljudje so se v otroštvu velikokrat naučili nepravilno umivati svoje zobe, zato mnogi še danes ponavljajo naučene napake, razloži zobozdravnica. Na zobeh, ki niso dobro očiščeni, se začnejo nabirati obloge in zobni kamen, kar lahko pripelje do nastanka zobne gnilobe, do vnetja dlesni in parodontalne bolezni.

image
Profimedia S pravilno izbrano zobno ščetko do zdravih zob

Pri umivanju zob sta osnova zobna ščetka in zobna pasta, ki naj po strokovnih smernicah vsebuje 1450 ppm fluora. Zobna ščetka naj ne bo pretrda, ščetine naj bodo mehke in glava ščetke naj bo manjša, saj bomo z njo lažje dosegli zobne ploskve zadnjih zob. Zobe umivajmo vsaj dvakrat dnevno z nežnimi krožnimi gibi, pri tem rahlo masiramo dlesen. Pomembno je, da ne pozabimo na prostore med zobmi. Te najlažje očistimo z zobno nitko in medzobnimi krtačkami. Paciente, ki nimajo svojih zob, ob prejemu protetičnega nadomestka zobozdravniki podučijo, kako pravilno skrbijo zanj. Vsakodnevna skrb za protetične nadomestke je enako pomembna kot skrb za lastne zobe, saj bodo ob ustrezni negi dolga leta služili svojemu namenu.

Ko zakrvavijo dlesni

V ustih se kopiči veliko bakterij, ki se lepijo na zobe in dlesni. Če jih vsak dan redno ne odstranjujemo, se nalagajo v mehkih zobnih oblogah in povzročijo vnetje dlesni. Velikokrat pacienti tega sploh ne opazijo in prezrejo prve in opozorilne znake. Krvavitev iz dlesni je prvi znak vnetja. "Dokler je vnetje samo v dlesnih, lahko z zobozdravniško oskrbo in s pravilnim ščetkanjem stanje pozdravimo. Kadar pa se vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis, ne pozdravi, vnetje napreduje in zajame tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Kost okrog zoba propada in zobje postanejo majavi," tako Benkova. Nezdravljena parodontalna bolezen pa vodi v izgubo zob in posledično vpliva na splošno zdravje človeka in lahko škodi celotnemu organizmu. Eden glavnih rizičnih dejavnikov za razvoj parodontalne bolezni je kajenje. Kadilci imajo slabše stanje obzobnih tkiv, dlesni pri njih pa so dovzetnejše za nastanek vnetja.

Zdrava usta omogočajo hranjenje, dihanje, pravilen govor

Poleg zob in obzobnih bolezni je pogosto prizadeta tudi ustna sluznica. Med najpogostejšimi spremembami na ustni sluznici so afte. Afte se pojavijo nenadno kot boleče in neprijetne razjede na sluznici lic, ustnic in jezika. Natančen vzrok njihovega nastanka ni znan, pogosto se omenja pomanjkanje železa in folne kisline ter vitamina B12. Dejavniki, ki sprožijo pojav aft, so poškodba ustne sluznice, stres, padec imunskega sistema. Celjenje traja kakšen teden dni, običajno afte izginejo brez posebnega zdravljenja in niso nalezljive, zato se ni treba bati, da bi jih prenesli na koga drugega, pove zobozdravnica.

Ne odlašajte z obiskom zobozdravnika

Ustna votlina je pokazatelj sistemskega zdravja, saj se prvi znaki številnih bolezni kažejo s spremembami v ustih. To velja za infekcijska obolenja, sladkorno bolezen, obolenja ledvic, srčno popuščanje ali rak ustne votline, ki je najhujša bolezen, ki prizadene usta. Največja dejavnika tveganj za razvoj karcinoma sta kajenje in alkohol. Statistika kaže, da najpogosteje za rakom ustne votline zbolijo moški, starejši od 50 let, z neurejenimi zobmi in slabimi življenjskimi navadami. "Če se bolezen odkrije zgodaj, so rezultati zdravljenja dobri, zato je pomembno, da smo tako zobozdravniki kot pacienti pozorni na spremembe na ustnicah, dlesni, sluznici in na jeziku. Vsako spremembo ali rano v ustih, ki se ne zaceli v dveh tednih po tem, ko smo odstranili dejavnik draženja, mora pregledati zobozdravnik."

image
Sašo Bizjak Mnogi se bojijo obiska zobozdravnika in zato odlašajo z obiskom zobozdravniške ordinacije.

V ambulantah se zobozdravniki še vedno srečujejo s številnimi odraslimi pacienti, ki se, preden sedejo na stol, počutijo nelagodno, so zaskrbljeni in prestrašeni. Lahko, da jih je strah bolečine ali pa so v preteklosti doživeli slabo izkušnjo. Zato tudi odlašajo z obiskom zdravnika. "Če predolgo odlašajo z obiskom, se stanje zob slabša, strah pa le povečuje. Zato, ko se pojavijo težave, obiščite zobozdravnika čim prej, seznanite ga s svojim zdravstvenim stanjem in zdravili, ki jih jemljete, povejte mu za svoje strahove in jih povprašajte o postopkih, ki bodo sledili. Tudi nam zobozdravnikom ni prijetno, ko vidimo, da pacienta boli in si ne želimo biti njihova najhujša nočna mora. Zaupajte zobozdravnikom, zato smo tu, da pomagamo in odpravimo bolezni zob," zaključi zobozdravnica.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku