Odstranjevanje kapilar: Do lepih in zdravih nog

Urška Kereži, 14.5.2019
Profimedia

Premalo gibanja in nihanje telesne teže, predvsem pa dednost marsikomu z leti povzročijo popokane in razširjene kapilare na nogah. A na voljo je vse več učinkovitih rešitev.

Kapilare so najtanjše žile v telesu, imenovane tudi lasnice. Njihove stene so zgrajene iz le enega sloja endotelijskih celic, ki pa je tako tanek, da lahko majhne molekule kisika, vode ali lipidov prehajajo v okolno tkivo, medtem ko se odpadne snovi, kot sta ogljikov dioksid in sečnina, po njih odstranijo iz telesa. Pozitivna stran tankega sloja je torej lažje prehajanje snovi, negativna pa zagotovo, da se kapilare hitro lahko razširijo in postanejo vidne. Vzroki so številni, od prirojenih do bolezni in jemanja nekaterih zdravil.

Vzroki

Kapilare so sicer povsod v telesu, a jih najhitreje opazimo na predelih, kjer je koža najtanjša. Ko se razširijo, presevajo namreč skozi povrhnjico in dobijo rdečkast ali modrikast videz. Zato so estetsko najbolj moteče na obrazu, čeprav so najbolj pogoste predvsem na nogah, v predelu gležnjev in stegen. Razširjene kapilare so le estetsko moteče, ne povzročajo bolečin, občutka težkih nog ali nočnih krčev, kot je značilno za razširjene in vijugasto potekajoče vene, ki jim rečemo varice.

Na nogah se najprej razkrijejo okoli gležnjev, kar je lahko tudi prvi znak kronične bolezni ven, h kateri največ prispevajo geni. Zaradi podedovanega oslabljenega vezivnega tkiva namreč v 95 odstotkih pride do pojava krčnih žil. Razširjene kapilare na nogah so lahko znak te bolezni ali pa so posledica genetske nagnjenosti k nastanku kapilar zaradi premalo gibanja, hormonskih vplivov in sedečega načina življenja. Popolnoma se jih sicer ne moremo znebiti, lahko pa si pomagamo z nekaterimi metodami, ki bolj ali manj uspešno izboljšajo videz.

image
Profimedia

Lasersko odstranjevanje

Odstranjevanje žilnih sprememb z laserjem je najpogostejše, nekoliko boleče, a najbolj učinkovito. Žarek prodre skozi kožo in se absorbira v krvnem barvilu hemoglobinu, kar povzroči pregrevanje krvi znotraj kapilare. Ustvarjena toplota povzroči toplotno poškodbo stene žil, ki sčasoma razpade in se izloči po limfnem sistemu. S tem postopkom se lahko odstranijo rdeče kapilare in manjše površinske vene, velikosti do pol centimetra, ki so modro rdeče do modre barve. Hladilni sistem laserskega nastavka preprečuje bolečino in zgornjo plast kože ter druge strukture v podkožju ščiti pred morebitnimi poškodbami.

Kapilare in manjše vene so na nogah na različnih delih kože, v različni globini in so različnih barv. Zato moramo postopek večkrat ponoviti v razmiku od tri do osem tednov. Uničena žilica v nekaj tednih izgine, večja vena pa razpada tudi več mesecev. Poseg se lahko opravi samo na neporjaveli koži. Uspešnost zdravljenja je odvisna od velikosti, globine in števila razširjenih oziroma popokanih žilic. Spremembe sicer opazimo že takoj, vendar je treba področje negovati najmanj štiri tedne in se, dokler rdečina po posegu popolnoma ne izgine, izogibati soncu.

Pripravki iz divjega kostanja
Doma si lahko pomagate s pripravki iz divjega kostanja, ki velja za najboljše naravno zdravilo pri utrujenih in bolečih nogah ter krčnih žilah in kapilarah. Izboljšuje cirkulacijo krvi v nogah in tako lajša motnje perifernega venskega obtoka. Raziskave na živalih in številne klinične raziskave so potrdile njegov protivnetni učinek in izboljšanje bolezenskih znakov, ki nastanejo pri kroničnih venskih obolenjih. Zato si dvakrat dnevno vtrite kremo ali gel iz divjega kostanja v kritične predele, za večji učinek pa lahko noge povijete z elastičnimi povoji ali obujete kompresijske nogavice.
Predvsem pa je pomembno, da se dovolj gibljete, še posebej, če ste sicer večino dneva v sedečem položaju. Pomagate pa si lahko tudi z raznimi masažnimi tehnikami, ki bodo pripomogle k boljši prekrvitvi nog.

Po postopku

Okoli obsevane površine se navadno pojavita rdečina in oteklina, a najpogosteje še isti dan izgineta. Na obsežnejših predelih pa se občasno pojavijo še manjši hematomi (črnice), ki zahtevajo nekoliko daljše okrevanje, vendar tudi ti ob pravilni negi izginejo. Postopek je zelo učinkovit, saj je v 70 odstotkih potrebna le ena ponovitev ali dve, če je na nogah samo en prevladujoči tip kapilar ali manjših ven. A večinoma so kapilare in manjše vene na različnih predelih, v različnih globinah in so različnih barv, zato je postopek treba ponoviti več kot dvakrat v razmikih od tri do osem tednov.

Kompresijske nogavice

Te najbolj pritiskajo na goleni, v nivoju gležnjev, pritisk pa nato upada proti kolenu ali stegnu. Najbolj učinkovite so med gibanjem, saj pomagajo venam vračati kri iz nog prosti srcu, kar zmanjša simptome in znake kronične bolezni ven. Pri odstranjevanju kapilar na nogah pa žal nimajo večjega delovanja, zato jih po terapiji z žilnim laserjem ni treba nositi. Kupiti jih je mogoče v specializiranih prodajalnah na osnovi meritve obsega goleni zjutraj do desete ure, saj kasneje noga oteče in meritve ni več mogoče izvesti.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku